Вручення щорічної Премії Верховної Ради України

16 лютого 2016, 15:35

 Голова Верховної Ради України Гройсман В.Б. та Голова Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти Гриневич Л.М. вручили щорічні премії Верховної Ради України педагогічним працівникам загальноосвітніх, професійно-технічних, дошкільних та позашкільних навчальних закладів і найталановитішим молодими ученим в галузі фундаментальних і прикладних досліджень та науково-технічних розробок

 

 

 10 лютого 2016 року в урочистій обстановці Голова Верховної Ради України Гройсман В.Б. та Голова Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти Гриневич Л.М. вручили щорічні премії Верховної Ради України педагогічним працівникам загальноосвітніх, професійно-технічних, дошкільних та позашкільних навчальних закладів і найталановитішим молодими ученим в галузі фундаментальних і прикладних досліджень та науково-технічних розробок.

 

Відповідно до постанов* Верховної Ради України премії вручено 27 педагогічним працівникам та 34  молодим ученим.

 

14 вересня 2006 року з ініціативи Комітету Верховної Ради України український парламент ухвалив Постанову Верховної Ради України № 131-V «Про встановлення щорічної Премії Верховної Ради України педагогічним працівникам загальноосвітніх, професійно-технічних, дошкільних та позашкільних навчальних закладів».

Ініціюючи вищезазначену Постанову народні депутати – члени Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти ставили за мету піднести роль та авторитет педагога в суспільстві, підвищити престижність праці вчителя, вихователя, майстра виробничого навчання, керівника гуртка тощо.

Відповідно до Положення про щорічну Премію Верховної Ради України клопотання про присудження Премії подають обласні ради, Київська міська (кандидатури в обов’язковому порядку затверджуються рішенням сесії).

Лауреатам щорічної Премії вручається Диплом, Нагрудний знак та грошова частина Премії у 20 тисяч гривен.

Цього року Премія присуджується вже всьоме.

Лауреатами щорічної Премії за період з 2008 по 2014 роки стали 206 педагогів.

 

Серед лауреатів Премії за 2015 рік 13 представників системи загальної середньої освіти; 3 - професійно-технічної; 5 – дошкільної; 8 позашкільної освіти.

Вкрай важливим є те, що серед лауреатів не лише керівники навчальних закладів, але й вчителі загальноосвітніх навчальних закладів, майстри виробничого навчання системи професійної освіти, керівники гуртків позашкільних навчальних закладів, вихователі дитячих садків, представники навчальних закладів не лише великих міст, але й педагоги районних центрів, сільських населених пунктів.

Премія Верховної Ради України найталановитішим молодим ученим в галузі фундаментальних і прикладних досліджень та науково-технічних розробок започаткована у 2008 року відповідно до Постанови Верховної Ради України  «Про Премії Верховної Ради України молодим вченим в галузі фундаментальних і прикладних досліджені та науково-технічних розробок»

Згідно з Постановою Верховною Радою України  щорічно встановлюється  20 премій Верховної Ради України. Розмір премії складає 20 тис. гривен кожна, колектив претендентів на присудження однієї премії не може перевищувати 4-х осіб.

Згідно Положення про премію Верховної Ради України встановлено  наступний  три рівневий порядок відбору робіт. 

Перший, це - відбір кандидатур на присудження Премії вченими радами наукових установ та вузів.

Другий - колегіями центральних органів виконавчої влади або президіями  національних академій наук.

Третій рівень – Конкурсна комісія з призначення премій Верховної Ради України та присудження іменних стипендій Верховної Ради України найталановитішим молодим вченим.

  Склад цієї Комісії формується з відомих вчених за  відповідними напрямами наук та представників міністерств, академій наук та народних депутатів-членів Комітету.

На здобуття премій Верховної Ради України для найталановитіших молодих учених в галузі фундаментальних і прикладних досліджень та науково-технічних розробок за 2014  було  висунуто  64 роботи.

Це роботи Національної академії наук України – 20 робіт, Міністерства освіти і науки України 35 робіт, Національної академії наук України – 6 робіт та Міністерства внутрішніх справ України – 3 роботи.

  Для широкого ознайомлення громадськості з претендентами на присудження Премій та їх працями відповідна інформація була опублікована  4  липня 2014 року  в газеті «Голос України».

Лауреатами премії за 2014 рік стали 42 науковця, з яких 1 доктор наук та 37 кандидатів наук. Ними представлено наукові дослідження з математики; інформатики; механіки; фізики і астрономії; матеріалознавства; техніки; енергетики; хімії;  біохімії, молекулярної біології; загальної біології; сільського господарства; соціології, історії, права та літератури. З них 8 робіт Національної академії наук України, 8 робіт – Міністерства освіти і наук України, 3 роботи Національної академії аграрних наук України та одна робота Міністерства внутрішніх справ України.

Серед лауреатів премії представники Києва, Харкова, Суми, Дніпропетровська, Кіровограду, Львова, Одеси.

 

Вітаючи лауреатів премій Верховної Ради України, Голова Комітету Верховної Ради України Гриневич Л.М. відзначила, що сьогодні освіта і наука є ключовим фактором суспільного прогресу, успішного розвитку націй, держав, кожної людини. Обравши шлях європейської інтеграції, наша держава як найскоріше повинна гармонізувати власне законодавство про освіту та науково-технічну діяльність до європейських стандартів, що на сьогодні є найголовнішим завдання профільного Комітету.

Підтвердженням цього є ухвалення парламентом у липні 2014 р. нової редакції Закону України «Про вищу освіту», у листопада 2016 року Закону України «Про наукову і науково-технічну діяльність».

На розгляд вищого законодавчого органу за поданням Кабінету Міністрів України вже надійшли проекти законів України «Про освіту» та «Про професійну освіту», які готується профільним Комітетом Верховної Ради України з питань науки і освіти до розгляду на пленарному засіданні парламенту.

Голова Комітету закликала педагогічних працівників та молодих науковців стати активними пропагандистами, безпосередніми учасниками процесів реформування національної освіти і науки.

 

*Постанови Верховної Ради України:

 

Про присудження щорічної Премії Верховної Ради України педагогічним працівникам загальноосвітніх, професійно-технічних, дошкільних та позашкільних навчальних закладів.

Про присудження Премії Верховної Ради України найталановитішим молодим ученим у галузі фундаментальних і прикладних досліджень та науково-технічних розробок за 2013 рік РОЗМІЩЕНО ТУТ:

http://zakon4.rada.gov.ua/rada/show/855-19

http://zakon4.rada.gov.ua/rada/show/690-19