ОЛЕКСАНДР СПІВАКОВСЬКИЙ: На цьому пленарному тижні необхідно вирішити питання з фінансуванням професійно-технічної освіти

11 травня 2016, 11:29

ОЛЕКСАНДР СПІВАКОВСЬКИЙ: на цьому пленарному тижні необхідно вирішити питання з фінансуванням професійно-технічної освіти.

Заступник Голови Комітету з питань науки і освіти звернувся з проханням розглянути у вівторок 10 травня та «поставити крапку» із законопроектом № 4350 про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення права на здобуття освіти осіб, місцем проживання яких є територія проведення антитерористичної операції. «5 травня розпочалося ЗНО. І наші діти, які зараз знаходяться на території проведення антитерористичної операції, мають проблеми, тому що законопроект № 4350 ми так і не прийняли», – зауважив Олександр Співаковський.

10 травня на вечірньому пленарному засіданні Верховної Ради України пропозиція щодо усунення існуючих у цьому Законі неузгодженостей в порядку, встановленому статтею 131 Регламенту Верховної Ради України була розглянута та підтримана 243 голосами народних депутатів України.

Таким чином, перепони для встановлення преференцій для наших громадян, які проживають на території проведення антитерористичної операції усунені, і вони отримають можливість вступати до вищих навчальних закладів, розташованих на території Луганської та Донецької областей (де здійснюють свої повноваження обласні військово-цивільні адміністрації) та до вищих навчальних закладів, евакуйованих з території проведення антитерористичної операції і тимчасово окупованої території без складання ЗНО, на конкурсній основі за результатами вступних випробувань.

Сповідаємось, що найближчим часом цей закон буде підписаний Президентом України та набере законної сили.

Іншим блоком законопроектів, які потребують термінового розгляду на цьому пленарному тижні, є питання фінансування професійно-технічної освіти, а саме – закони України. «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2016 рік» щодо фінансування професійно-технічної освіти» (реєстр. № 3830-3 від 29.01.2016 ) та «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо фінансування професійно-технічної освіти» (реєстр. № 3831-2 від 29.01.2016 ), які були повернені до Верхової Ради України з пропозиціями Президента України, а також пов'язаний з ними законопроект Проект Закону про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2016 рік» щодо призупинення передачі майна державних професійно-технічних навчальних закладів в комунальну власність (реєстр. № 4365 від 01.04.2016 р.).

Олександр Співаковський зауважив, що подолання вето Президента на ці законопроекти а також прийняття законопроекту № 4365, надасть можливість зупинити нищення професійно-технічної освіти, яка розпочалась після передачі з першого січня цього року її фінансування до місцевих бюджетів.

Також, зважаючи на взаємопов’язаність всіх цих трьох законопроектів, заступник голови Комітету запропонував розглядати їх одним блоком на ранковому пленарному засіданні Верховної Ради України , яке відбудеться на цьому тижні у четвер.

Крім того, Олександр Співаковський звернув увагу присутніх на необхідність не тільки включення до порядку денного, а й розгляду Проекту Закону про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2016 рік» щодо підвищення державної підтримки Національної академії наук України та національних галузевих академій наук реєстр. (№ 4477 від 20.04.2016 р.), метою якого є збільшення видатків на фінансування вітчизняної науки у мінімально необхідному розмірі в обсязі 621 млн. 782,00 тис. грн. «Ми обіцяли в присутності Міністра освіти і науки України, додати 621 млн.грн. на видатки для науки. Тому ми просимо поставити не тільки в порядок денний, а і розглянути цей законопроект, як ми обіцяли місяць тому» – наголосив заступник голови Комітету.

Олександр Співаковський підкреслив важливість включення до порядку денного питання щодо уточнення деяких положень у Законі України «Про наукову і науково-технічну діяльність» (реєстр.номер 4349 від 31.03.2016), який є суто технічним, і узгоджує деякі положення цього Закону та приводить їх у відповідність до чинного законодавства.