ЛІЛІЯ ГРИНЕВИЧ: НЕОБХІДНО ВИРІШИТИ ПРОБЛЕМУ ПРОФЕСІЙНО-ТЕХНІЧНОЇ ОСВІТИ НЕГАЙНО

15 березня 2016, 11:51

ЛІЛІЯ ГРИНЕВИЧ: НЕОБХІДНО ВИРІШИТИ

ПРОБЛЕМУ ПРОФЕСІЙНО–ТЕХНІЧНОЇ ОСВІТИ НЕГАЙНО

 

На Погоджувальній Раді 14 березня 2016 року Лілія Гриневич привернула увагу народних депутатів України до болючої ситуації навколо професійно-технічної освіти.

Голова Комітету з питань науки і освіти нагадала присутнім про те, що ще 4 лютого 2016 року Верховною Радою було прийнято два закони, один з яких («Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо фінансування професійно-технічної освіти») ухвалили конституційною більшістю. Однак до цього часу їх не підписав Президент. Також Лілія Гриневич зауважила, що близько тридцяти професійно-технічних навчальних закладів досі не отримали фінансування. «Така ситуація створює серйозну напругу у суспільстві, бо серед тих, хто не отримали стипендії, є багато дітей із соціально незахищених категорій», зазначила вона. У зв’язку з цим Лілія Гриневич звернулася до представника Президента України у Верховній Раді та колег-народних депутатів із закликом вирішити цю проблему.

Голова Комітету висловила подяку за включення до порядку денного проекту Закону про внесення зміни до статті 7 Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України» (щодо забезпечення права на здобуття освіти) № 3832 і наголосила, що цей законопроект потребує термінового ухвалення на цьому пленарному тижні, адже на основі нього буде зроблено зміни до умов прийому, які вже починають працювати.

Лілія Гриневич також попросила включити до порядку денного проект Постанови про проведення парламентських слухань на тему: «Професійна освіта як складова забезпечення кваліфікованого кадрового потенціалу країни: проблеми та шляхи вирішення» (01 червня 2016 року) № 4111. «Нам треба заслухати органи місцевого самоврядування, різноманітні міністерства, які відповідають за розвиток і кадровий потенціал ринку праці, бо це є питання стратегічне. Якщо ми не налагодимо зараз цю систему, доведеться її відновлювати впродовж наступних десятиріч», – сказала Голова Комітету.