Інформація про роботу Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти за третю сесію VІІІ скликання

19 січня 2016, 15:14

Інформація про роботу

Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти

за третю сесію VІІІ скликання

 

 

Комітетом з питань науки і освіти за період третьої сесії Верховної Ради України проведено 11 засідань Комітету, на яких розглянуто 38 питань, 26 з яких присвячено обговоренню законопроектів та проектів Постанов Верховної Ради України.

Комітет постійно працює над удосконаленням законодавства країни згідно плану роботи. Важливою віхою розвитку науково-освітнього законодавства стало прийняття за ініціативою Комітету з питань науки і освіти двох Законів України та трьох Постанов Верховної Ради України, а саме:

За ініціативою Комітету з питань науки і освіти протягом третьої сесії восьмого скликання прийнято два Закони України та три Постанови Верховної Ради України, а саме:

- Закон України «Про наукову і науково-технічну діяльність» (№ 848-VIІІ від 26 листопада 2015 р.);

- Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо розширення доступу сліпих, осіб з порушеннями зору та осіб з дислексією до творів, виданих у спеціальному форматі» (№ 927-VIІІ від 25 грудня 2015р.).

- Постанова Верховної Ради України «Про призначення у 2015 році іменних стипендій Верховної Ради України для найталановитіших молодих вчених» (№ 689-VIII від 15 вересня 2015 р.);

- Постанова Верховної Ради України «Про присудження Премії Верховної Ради України найталановитішим молодим ученим в галузі фундаментальних і прикладних досліджень та науково-технічних розробок за 2014 рік» (№ 690-VIII від 15 вересня 2015 р.);

- Постанова Верховної Ради України «Про присудження щорічної Премії Верховної Ради України педагогічним працівникам загальноосвітніх, професійно-технічних, дошкільних та позашкільних навчальних закладів» (№ 855-VIІІ від 08 грудня 2015 р.).

Комітет розглянув і подав експертні висновки до законопроектів, які є предметом відання інших парламентських комітетів.

За період третьої сесії було проведено 1 Комітетські та 1 парламентські слухання та 2 розширені засідання Комітету.

Комітет провів виїзне засідання у м. Краматорськ Донецької області.

За участю представників Комітету відбувалися конференції, відео-конференції, семінари, круглі столи та наради (у т.ч. міжнародні) та Всеукраїнський зліт.

Підготовлено та опубліковано 9 статей у друкованих виданнях, зокрема, автором 5-ти була Лілія Гриневич; 1-ї - Іван Кириленко; 2-х - Олександр Співаковський; 1-ї - Євген Красняков.

В рамках міжнародного співробітництва народні депутати – члени Комітету та представники секретаріату здійснили 6 робочих візитів за кордон у складі офіційних делегацій.

За третю сесію VIIІ скликання Верховної Ради України Комітетом опрацьовано 1 988 листів і звернень від колективів навчальних закладів, наукових установ, центральних та місцевих органів виконавчої влади, громадян, які було уважно розглянуто та узагальнено для вдосконалення українського законодавства.

Комітет забезпечив прозорість роботи (із залученням громадськості), зокрема при обговоренні питань, пов’язаних із законопроектами: «Про проект закону України про професійну освіту» та «Про проект Закону України про освіту». До висвітлення роботи Комітету регулярно залучались представники засобів масової інформації, які брали участь у його засіданнях та засіданнях робочих груп. Вперше в практиці Комітету були організовані прямі інтернет-трансляції засідань робочих груп та засідань Комітету. Всі вищезазначені заходи (стенограми, звукозаписи, рішення та протоколи, відео) знайшли відображення на веб-сторінках сайту Верховної Ради України та Комітету з питань науки і освіти, у численних статтях та інтерв’ю у друкованих засобах масової інформації та телепередачах. Усі відео трансляцій Комітету доступні за посиланням:

https://www.youtube.com/user/pedpresa/videos.