ЛІЛІЯ ГРИНЕВИЧ: УХВАЛЕНИЙ ЗАКОНОПРОЕКТ ЯК ПЛАТФОРМА ДЛЯ РОЗВИТКУ НАУКОВОЇ ДІЯЛЬНОСТІ

10 листопада 2015, 15:58

ЛІЛІЯ ГРИНЕВИЧ: УХВАЛЕНИЙ ЗАКОНОПРОЕКТ ЯК ПЛАТФОРМА ДЛЯ РОЗВИТКУ НАУКОВОЇ ДІЯЛЬНОСТІ

 

10 листопада на засіданні Верховної Ради України було прийнято  у першому читанні законопроект «Про наукову та науково-технічну діяльність» за номером 2244а, поданий Кабінетом Міністрів України, та ухвалено рішення щодо скороченого терміну підготовки до другого читання. За це проголосували відповідно 290 та 229 народних депутатів.

 

«Прийняття у першому читанні законопроекту “Про наукову та науково-технічну діяльністьце найкраща робота, яку ми можемо присвятити до Всесвітнього дня науки в імя миру та розвитку, оскільки законопроект започатковує платформу для розвитку наукової діяльності», - сказала Голова Комітету.

 

Законопроект створює правове поле для налагодження зв’язків між українською наукою та Європейським дослідницьким простором (ERA) (через преференцію (зокрема у видатках) реалізації міжнародно-технічних програм і проектів державних наукових установ та закладів), наукою та освітою, у ньому скореговано позиції щодо діяльності НАН України, закладено інструмент для розподілу грантового фінансування і передбачено ротацію керівників державних наукових установ з встановленим максимумом перебування на посаді У законопроекті чітко виписано структуру, функції та роль Національної ради України з питань розвитку науки і технологій у забезпеченні ефективної взаємодії представників наукової громадськості, органів виконавчої влади та реального сектору економіки у формуванні та реалізації єдиної державної політики у сфері наукової і науково-технічної діяльності. Це дозволить  реформувати українську науку та, через децентралізацію управління науковою сферою та демонополізацію фінансування, сприятиме її входженню до Європейського дослідницького простору.

 

Довідка. У Комітеті з питань науки і освіти була сформована робоча группа для доопрацюванням законопроекту. До її складу увійшли представники Міністерства освіти і науки України, представники альтернативних законопроектів, громадських організацій. На базі урядового законопроекту за результатами обговорень та узгоджень всіх принципових позицій від інших альтернативних законопроектів, була сформована порівняльна таблиця у редакції Комітету.