Учасники слухань у Комітеті Верховної Ради України з питань науки і освіти: "Стан розвитку сфери інтелектуальної власності в Україні у цілому незадовільний"

25 червня 2015, 13:53

Учасники слухань у Комітеті Верховної Ради України з питань науки і освіти: «Стан розвитку сфери інтелектуальної власності в Україні у цілому незадовільний»

На засіданні Комітету з питань науки і освіти заслухали інформацію про проект Рекомендацій слухань “Інтелектуальна власність в Україні. Стан та концептуальні засади розвитку”, підготовлені членами створеної Комітетом робочої групи.

Учасники слухань звернули увагу на незадовільний стан розвитку сфери інтелектуальної власності. Було визначено головні проблеми організації і забезпечення функціонування системи охорони ІВ в Україні, які включають: відсутність стратегії довгострокового розвитку ІВ в Україні; відсутність належної координації діяльності органів державного управління; недостатню ефективність діяльності структур, що забезпечують захист прав ІВ; недоліки вартісної оцінки, обліку і статистики у сфері ІВ.

Присутніх особливо занепокоїло те, що залишаються невирішеними питання приведення законів України про охорону прав на об’єкти інтелектуальної власності у відповідність з Цивільним кодексом України.

На засіданні заслухали дані про низьку ефективність винахідницької діяльності в Україні, які, за словами членів Комітету, свідчать про загрозу економічній безпеці держави.

  Комітет вирішив затвердити Рекомендації слухань та надіслати рішення та Рекомендації слухань Кабінету Міністрів України, міністерствам та відомствам України, Національній академії наук України, галузевим академіям наук для організації роботи з їх виконання відповідно до статті 24 Закону України “Про комітети Верховної Ради України”. Було вирішено контроль за реалізацією цього рішення покласти на голову підкомітету з питань науки, інновацій та інтелектуальної власності І.Г.Кириленка.

Крім того, на засіданні було розглянуто проект Закону України про внесення змін та доповнень до Бюджетного кодексу України  (щодо освітньої субвенції) (реєстр.  2582 від 07.04.2015), поданий  народними  депутатами України Пастухом Т.Т., Скрипником О.О., Сисоєнко І.В. Комітет  Верховної  Ради  України  з  питань  науки і освіти  вирішив рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України повернути суб’єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання, а рішення Комітету з питань науки і освіти надіслати до Комітету Верховної Ради України з питань бюджету.