ВІДБУЛОСЯ ДРУГЕ ЗАСІДАННЯ КОМІСІЇ З ПИТАНЬ МАЙБУТНЬОГО

01 жовтня 2015, 13:10

ВІДБУЛОСЯ ДРУГЕ ЗАСІДАННЯ КОМІСІЇ

 З ПИТАНЬ МАЙБУТНЬОГО

 

14 липня 2015 року на засіданні Комісії з майбутнього, яке відбувалося в Комітеті з питань освіти і науки Верховної Ради України, Академік НАН України М.З. Згуровський виступав з презентацією дослідження «Форсайт економіки України на середньотерміновому (2015-2020 роки) і довготерміновому (2020-2030 роки) часових горизонтах», виконаного Світовим центром даних «Геоінформатика і сталий розвиток» (http://wdc.org.ua/) Міжнародної Ради з науки (ICSU).

За словами наукового керівника проекту Михайла Згуровського, в другому дослідженні показано, що після втрати з під контролю України в 2013-2014 роках газових родовищ Чорноморського шельфу та туристичного комплексу Криму і значної частини гірничо-добувної, металургійної та хімічної промисловості Донбасу очевидним став факт, що майбутня економіка країни вже не буде мати попереднього характеру низькотехнологічно, сировинно-переробного розвитку та попередньої структури. "У міжнародній кооперації праці економіка України має знайти для себе інші можливості за тими кластерами економіки, за якими вона має географічні, ресурсні та людські переваги. Безальтернативним для неї є переорієнтація на високо-технологічний шлях подальшого розвитку. Держава має зробити ставку виключно на якісний людський капітал, включити конкурентоспроможну науку, передову освіту та високотехнологічний бізнес у число основних драйверів своєї економіки", — підкреслив М. Згуровський.

Застосування методології сценарного планування та SWOT-аналізу дозволило дослідницькому колективу побудувати групу сценаріїв розвитку майбутньої економіки України на середньотерміновому (2015-2020 р.р.) та довготерміновому (2020-2030 р.р.) часових горизонтах. "Ці сценарії можуть використовуватися людьми, що приймають рішення на рівні держави, інституціями громадянського суспільства та міжнародними організаціями для розроблення раціональної політики та конструктивних планів соціо-економічного розвитку України на зазначених часових горизонтах", — підсумував доповідач.

Присутні народні депутати та експерти відзначили надзвичайну важливість дослідження. «Наш святий обов’язок — донести до Національної ради реформ результати представленого тут дослідження. Комісія з питань майбутнього зробить висновок щодо матеріалів дослідження, і його буде розглянуто на Раді реформ», — підсумувала Голова Комітету з питань науки та освіти Верховної Ради України Лілія Гриневич.