Анонс парламентських слухань на тему: "Правове забезпечення реформи освіти в Україні"

07 вересня 2015, 15:54

Щодо проведення парламентських слухань на тему: "Правове забезпечення реформи освіти в Україні"

 

Верховна Рада України проголосувала за прийняття проекту Постанови про проведення парламентських слухань на тему: "Правове забезпечення реформи освіти в Україні" (9 грудня 2015 року), які ініційовані Комітетом з питань науки і освіти.

Це дуже важливе рішення було прийнято на тлі постійних викликів євроінтеграції та війни, з якими має справу країна. Потрібно оновити освітнє законодавство з метою вирішення актуальних проблем, зокрема - оплати праці педагогічних працівників, без підтримки яких реформи не відбудуться. Зараз оплата їхньої праці є неймовірно мізерною. Уряд знайшов можливість з 1 вересня її збільшити. Проте, щоб вирішити проблему, слід законодавчо фундаментально змінити принцип доплати, за яким люди з вищою кваліфікацією і кращими результатами роботи повинні отримувати відчутно кращу заробітну плату.

Необхідно також вирішити питання з приводу однієї з найуспішніших реформ, яку може втратити країна, якщо не буде зроблено негайних кроків, - системи зовнішнього незалежного оцінювання. Ціла низка проблем, а саме - оновлення змісту освіти, оцінки якості освіти і забезпечення рівності доступу кожної дитини, незалежно від соціального статусу і здоров'я (бо зараз існують величезні перешкоди щодо інклюзивної освіти для дітей з особливими потребами), - потребує вирішення у новому законодавстві.

Контактна особа з організаційних питань:

Козієвська Олена Іванівна

e-mail: kozievska@ rada.gov.ua.

р.т. 255-31-71.