ЛІЛІЯ ГРИНЕВИЧ: ЗАБЕЗПЕЧИТИ ДОСТУП ЛЮДЕЙ З ОСОБЛИВИМИ ПОТРЕБАМИ ДО ВИДАНИХ ТВОРІВ У СПЕЦІАЛЬНОМУ ФОРМАТІ

11 грудня 2015, 14:42

ЛІЛІЯ ГРИНЕВИЧ: ЗАБЕЗПЕЧИТИ ДОСТУП ЛЮДЕЙ З ОСОБЛИВИМИ ПОТРЕБАМИ ДО ВИДАНИХ ТВОРІВ У СПЕЦІАЛЬНОМУ ФОРМАТІ

 

Про це сказала Голова Комітету з питань науки і освіти Верховної Ради України на брифінгу у Парламенті 10 грудня 2015 року.

Під час брифінгу у Парламенті, у якому також взяли участь народний депутат України Юрій-Богдан Шухевич та представники «Української спілки інвалідів – УСІ», народний депутат Лілія Гриневич та голова Львівського обласного осередку ВГО «УСІ» Оксана Потимко продемонстрували, як працюють книги у форматі DAISY (з англ. Digital Accessible Information System) – стандарті формату для запису «цифрових голосових книг», що відрізняється від звичайних аудіокниг багаторівневою навігацією, регулюванням швидкості мови і редагування. Пані Оксана знайшла сторінку у книзі за допомогою дейзі-плеєра за номером швидше, ніж пані Лілія у звичайній книзі. За словами Оксани Потимко, одна з переваг дейзі-книг полягає у тому, що незрячі можуть орієнтуватись та знаходити необхідні сторінки, розділи, примітки без сторонньої допомоги. Окрім того, дейзі-плеєр має дві безкоштовні альтернативи: комп’ютер і телефон.

Також, Оксана Потимко повідомила про те, що ситуація з брайлівськими книжками в Україні наразі катастрофічна. Якщо говорити про художню літературу, то з 2008 по 2015 рік шрифтом Брайля в країні видали 48 позицій літератури. Наклад цих книжок не перевищував 200-250 примірників. Для порівняння – для зрячих дітей в рік видають 2-3 тис. позицій літератури. А у Швеції щодня(!!!) друкують 80 періодичних видань для незрячих.

Довідка. 10 грудня у порядку денному Парламенту значився Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розширення доступу сліпих, осіб з порушеннями зору і хворих на дислексію до виданих творів у спеціальному форматі №2368а. На жаль, цього дня законопроект розглянуто не було. Метою проекту Закону є закріплення на законодавчому рівні правових норм, які сприятимуть розширенню доступу незрячих та осіб з дислексією до виданих творів у спеціальному цифровому форматі, зокрема у форматі DAISY, поповненню бібліотечних фондів, в тому числі й документами з рельєфно-крапковим шрифтом для сліпих, пристосуванню бібліотек для користування їхніми послугами людьми з особливими потребами, створенню і функціонуванню електронних бібліотек.

Відео брифінгу доступне за посиланням:

https://www.youtube.com/watch?v=MSozhJKyb1A