"Розвиток науки є надзвичайно важливим для розвитку оборонного комплексу країни" - Лілія Гриневич

11 лютого 2015, 13:46

 

«Розвиток науки є надзвичайно важливим для розвитку оборонного комплексу країни» - Лілія Гриневич

 

11 лютого Верховна Рада за основу та в цілому прийняла Постанову про схвалення Рекомендацій парламентських Слухань «Про стан та законодавче забезпечення розвитку науки та науково-технічної сфери держави» (р.№2039, від 5 лютого 2015 року).

Виступаючи з трибуни Верховної Ради Голова Комітету з питань науки і освіти Лілія Гриневич зауважила: «Ці рекомендації цілком відповідають положенням Коаліційної угоди, де ми вирішили саме в цьому скликанні змінити законодавство про науку».

«Сьогодні наша наука відірвана від економічних потреб держави. Ми не маємо законодавчої платформи, щоб перетворювати наукові дослідження у інновації. Натомість, маємо безпрецедентний відтік  інтелекту з країни, як приклад, декілька цифр. Частка вчених в структурі зайнятості населення України становить заледве 0,5%, за час останніх 20 років вона зменшилася в три з половиною рази. Для порівняння у таких країнах, як Фінляндія, Данія частка вчених в структурі населення – 3-3, 5 %. Ми сьогодні маємо безпрецедентно низький рівень фінансування науки, який не дозволяє їй не тільки розвиватися, а й відтворюватися» - зазначила Голова Комітету.

«Ідеї, закладені в цих рекомендаціях Парламентських слухань мають на меті змінити наукове законодавство, впровадити механізми фінансування науки на користь збільшення грантового, а не базового фінансування. Фінансувати не інститути, а, в першу чергу  самі дослідження, які мають бути пріоритетними. Необхідна зміна системи управління науковою сферою. Ми маємо привернути уваги можновладців і керівництва країни до ролі науки, як фактору, який формує конкурентоспроможність країни» - наголосили народний депутат.

«До речі, розвиток науки є надзвичайно важливим для розвитку оборонного комплексу країни. Останні дані: у тих країн, які мають належний рівень оборони, наукомісткість обороноздатності становить до 20 відсотків. Закликаю підтримати ці рекомендації» - підкреслила Голова Комітету.

Парламентські слухання «Про стан та законодавче забезпечення розвитку науки та науково-технічної сфери держави» відбулися 2 липня 2014 року. В них взяло участь понад 500 учасників. Рекомендації включають заходи з питань розвитку науки, реформування науково-технічної сфери та імплементації стандартів Європейського Співтовариства. Вони відповідають статтям Угоди про асоціацію з ЄС та положенням Коаліційної Угоди.