Голова Комітету Лілія Гриневич: "Через релігійні навчальні заклади ми створимо можливість долучити дітей до скарбниць світової культури та філософії"

03 червня 2015, 16:10

Голова Комітету Лілія Гриневич:

«Через релігійні навчальні заклади ми створимо можливість долучити дітей до скарбниць світової культури та філософії»

 

Верховна Рада України прийняла у другому читанні та в цілому проект закону №1447 про внесення змін до деяких законів України щодо заснування релігійними організаціями навчальних закладів.

 

Під час виступу на Пленарному засіданні Верховної Ради України Голова Комітету з питань науки та освіти зазначила, що ситуація, коли будь-яка організація чи приватна особа має право заснувати школу, а релігійна організація – не має такого права, є неприпустимою. У частині третьої статті 3 Закону України “Про свободу совісті і релігійні організації” закріплено право батьків виховувати своїх дітей відповідно до своїх переконань та ставлення до релігії. З прийняттям законопроекту №1447, який надає релігійним організаціям право створювати світські навчальні заклади, а також регламентувати порядок їх створення і функціонування, ці питання буде вирішено. Засновувати школи не дозволять сектам, які ведуть антидержавницьку діяльність або використовують маніпулятивні технології.

 

Щоб видавати атестати, школи мають пройти ліцензування, повністю виконувати державну програму, стандарт загальної середньої освіти. І тільки як доповнення - створювати свою виховну систему.

 

За словами Лілії Гриневич, релігійні організації зможуть засновувати тільки приватні школи, тобто держава не буде фінансувати такі заклади. Тим самим, буде збережено конституційний принцип відокремлення релігійних організацій від держави, а школи – від церкви.

 

Голова Комітету наголосила, що ідеться не про релігійну освіту чи підготовку священнослужителів, а лише про право церков засновувати навчальні заклади. «Через релігійні навчальні заклади ми створимо можливість долучити дітей до скарбниць світової культури та філософії. Всі церкви говорять про гідність людини, про любов до людини, про пошанування одним одного. Хіба не за ці базові цінності кожен з нас виходив на Майдан?», –       звернулась до депутатів Лілія Михайлівна.

 

Законопроект підтримує Всеукраїнська Рада Церков і релігійних організацій, зокрема Українська православна церква, Українська православна церква Київського патріархату та Українська греко-католицька церква.

 

Також, Верховна Рада України підтримала у першому читанні законопроект №2620 «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» (щодо звільнення від призову на військову службу під час мобілізації викладацького складу вищих учбових закладів та наукових співробітників). Парламентарі підтримали пропозицію про підготовку даного законопроекту до другого читання за скороченою процедурою. Даний законопроект пропонує звільнити від мобілізації викладачів ВНЗ, які мають навчальне навантаження не менше 0,5 ставки, науковий ступінь, вчене звання, а також наукових співробітників, які мають науковий ступінь та звання, науково-дослідних інститутів, центрів, лабораторій, ведуть наукову діяльність та дослідження в прикладній та фундаментальній науці.