Ми повинні зробити все, щоб забезпечити дітям з окупованого Донбасу - випускникам 11 класів можливості підтвердити результати свого навчання в українських школах, отримати атестат про повну загальну середню освіту і вступити в українські вищі навчальні заклади - Лілія Гриневич

19 лютого 2015, 17:37

Ми повинні зробити все, щоб забезпечити дітям з окупованого Донбасу - випускникам 11 класів можливості підтвердити результати свого навчання в українських школах, отримати атестат про повну загальну середню освіту і вступити в українські вищі навчальні заклади – Лілія Гриневич

 

19 лютого 2015 р., в день закінчення реєстрації на ЗНО, в інформаційній агенції «Укрінформ» відбулася прес-конференція, присвячена проблемам та шляхам їх вирішення при отриманні українських атестатів випускниками шкіл зони АТО, вступної компанії-2015 для цієї категорії дітей.

На прес-конференції були презентовані заходи з полегшення процедури проходження ДПА та ЗНО прийняті Міністерством освіти та науки, Українським центром оцінювання якості освіти в результаті суспільного діалогу між владою та учасниками  Громадянської платформи з реформування наукової сфери в Україні, ініційованого ГО «Фонд «Відкрита політика» за сприяння Комітету з питань науки і освіти.

У своєму виступі Голова Комітету з питань науки  і освіти Лілія Гриневич, зазначила: «Діти з окупованого Донбасу потрапили у надзвичайно складну життєву ситуацію. І це стосується випускників, які хочуть підтвердити результати свого навчання в українських школах, отримати атестат про повну загальну середню освіту і вступити в українські вищі навчальні заклади.

Ми повинні зробити все, щоб забезпечити їм такі можливості. У зв`язку з цим прийняте рішення про те, щоб продовжити для них час для реєстрації на ЗНО до 20 квітня, а також, дати їм змогу скласти українську мову і літератури пізніше, а саме 9 червня, на окремій сесії.

Окрім того, будуть створені можливості для проживання  в інтернатних закладах для тих дітей, яким доведеться далеко від дому складати державну підсумкову атестацію і зовнішнє незалежне оцінювання».

12 лютого 2015 року був виданий наказ МОН №132 «Про внесення змін до наказів МОН України №1393 від 27 листопада та №1475 від 16 грудня 2014 р», відповідно до якого терміни прикріплення до здачі ДПА та реєстрації до ЗНО продовженні до 20 квітня; передбачено проведення додаткових сесій 9 та 27 червня; передбачено необов’язковість  паспорту при реєстрації та здачі ЗНО.

Крім того, Міністерством освіти і науки  погоджено та опубліковано на сайті перелік  опорних шкіл для дистанційного екстернату та  реалізовано моніторинг інтернатних закладів, в яких є вільні місця для розміщення 11класників та їх родин.

Ведуться перемовини з міжнародними організаціями щодо надання  освітньої, психологічної, гуманітарної підтримки для 11 класників АТО та їх родинам.

У   прес-конференції, організованої ГО «Фонд «Відкрита політика», також брали участь Полянський П. Б., заступник Міністра освіти та науки України; Лікарчук І. В., директор Українського центру оцінювання якості освіти,  Жданова І. А., Генеральний директор ГО "Фонд "Відкрита політика", керівник проекту "Допомога школярам 11 класів із зони АТО: освітній та соціальний супровід"; Богомаз І.В., вчитель-вихователь ліцею при ДонНу (2000-2014рр.), Єлизавета Альохіна, 11 класниця із  м. Щастя.