Голова Комітету з питань науки та освіти Лілія Гриневич: "Слід відмінити ввізне мито для евакуйованих вищих навчальних закладів та забезпечити недопуск осіб, які себе дискредитували, до Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти"

14 липня 2015, 14:01

Голова Комітету з питань науки та освіти Лілія Гриневич: «Слід відмінити ввізне мито для евакуйованих вищих навчальних закладів та забезпечити недопуск осіб, які себе дискредитували, до Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти»

 

На Погоджувальній Раді  13 липня 2015 Голова Комітету наголосила на тому, що необхідно якнайшвидше, вже цього літа подбати про відновлення пільги на сплату земельного податку для заповідників, національних природних парків, закладів науки, освіти тощо, які повністю утримуються за рахунок коштів державного або місцевих бюджетів. У державі вже створилася заборгованість по сплаті земельного податку, що негативно відобразиться на діяльності зазначених установ. З огляду на це, Лілія Гриневич внесла пропозицію замінити в порядку денному на період 14 - 17 липня законопроект №1327 про внесення змін до Закону України "Про оренду державного і комунального майна" щодо особливостей орендних відносин дошкільних навчальних закладів на законопроект №1850-1 про внесення змін до Податкового кодексу України щодо відновлення норм, які передбачають звільнення від сплати земельного податку і прийняти його в цілому.

Одним з ключових завдань Закону «Про вищу освіту» є створення Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти (НАЗЯВО). На думку Лілії Гриневич, вибори до агентства продемонстрували, що люди, які входять до НАЗЯВО, мають відповідати певним кваліфікаційним критеріям. Це особливо важливо тому, що питаннями акредитації та ліцензування, в яких було найбільше зловживань і корупції в сфері освіти, тепер займатиметься агентство. Очевидно, що в ньому не можуть бути люди, які підпали під дію Закону «Про очищення влади». Агентство розпочне роботу 1 вересня, і тому Голова Комітету запропонувала розглянути законопроект №2280а про внесення змін до Закону України "Про вищу освіту" щодо Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти у першому читанні на цьому пленарному тижні.

Також Лілія Гриневич нагадала, що 7 липня в Комітеті з питань науки та освіти було проведено круглий стіл «Проблеми діяльності вищих навчальних закладів, евакуйованих з Донецької та Луганської областей»: «Існують закордонні партнерські інститути та міжнародні організації, які готові допомогти обладнанням і матеріалами евакуйованим закладам. Проте обсяг ввізного мита такий, що вони не зможуть його сплатити зі своїх коштів». У зв’язку з цим, Лілія Гриневич висловила пропозицію розглянути законопроект №2813 «Про внесення змін до Митного кодексу України щодо підтримки вищих навчальних закладів та наукових установ державної форми власності, евакуйованих із тимчасово окупованої території Донецької  або Луганської областей» та прийняти його за основу та в цілому. Законопроект передбачає тимчасове (до 1 січня 2020 року) звільнення від оподаткування ввізним митом наукового і дослідницького обладнання,  реактивів, наукової літератури тощо, що ввозяться евакуйованими із зони АТО закладами державної форми власності виключно для провадження освітньої, наукової, науково-технічної та інноваційної діяльності.

Голова Комітету закликала включити в порядок денний та розглянути на цьому пленарному тижні Урядовий проект Закону №2244а про наукову і науково-технічну діяльність, який визначений Урядом пріоритетним. «Дуже просимо Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України якнайшвидше підготувати висновок до цього законопроекту», – підсумувала Лілія Гриневич.