ЛІЛІЯ ГРИНЕВИЧ: "СТОЛІТНЄ ДЕРЕВО ПЕРЕСАДИТИ МОЖНА"

07 липня 2015, 16:47

ЛІЛІЯ ГРИНЕВИЧ: «СТОЛІТНЄ ДЕРЕВО ПЕРЕСАДИТИ МОЖНА»

7 липня 2015 року в Комітеті з питань науки і освіти Верховної Ради України відбувся круглий стіл «Проблеми діяльності вищих навчальних закладів, евакуйованих з Донецької та Луганської областей» за ініціативи народних депутатів Олексія Рябчина і Лілії Гриневич. Голова Комітету Лілія Гриневич підкреслила, що важливим продуктом круглого столу має стати ядро однодумців, які здійснюватимуть інтелектуальний та організаційний супровід діяльності навчальних закладів, евакуйованих з тимчасово окупованої території Донецької та Луганської областей та тих, які знаходяться у прифронтовій зоні.

“Будь який університет – це насамперед люди, а вже потім приміщення і обладнання. Хороший університет – складний організм з лабораторіями, дослідницькими та експериментальними базами. Чи можна викорчувати столітнє дерево і пересадити його в інше місце? А якщо одразу 26 таких непростих дерев? А нам доводиться це робити. Станом на 1 червня 2015 року із зони АТО виведено 16 вищих навчальних закладів та 10 наукових установ. У переміщених вищих навчальних закладах контингент студентів складає понад 39,5 тис. осіб, навчальний процес забезпечують 2844 науково-педагогічних працівників,” – сказала Лілія Гриневич.

Голова Комітету звернула увагу на чотири основні завдання в зв’язку з забезпеченням діяльності евакуйованих закладів вищої освіти, а саме: 1) надання елементарних соціально-побутових умов для студентів та викладачів; 2) збереження інституційної спроможності вишів; 3) забезпечення евакуйованих університетів обладнанням; 4) створення умов для розвитку.

Лілія Гриневич вважає неправильним застосування мирних нормативів чисельності студентів до евакуйованих вишів. «Нормативи чисельності слід зменшити», – наголосила голова Комітету.

Учасники круглого столу констатували, що окремі нормативно-правові акти, які регламентують діяльність вищих навчальних закладів, унеможливлюють вирішення питань відновлення матеріально-технічної бази, розв’язання навчальних, наукових та соціальних проблем. Було розроблено рекомендації щодо кроків у сприянні функціонуванню вищих навчальних закладів та наукових установ в умовах евакуації.

У заході взяли участь народні депутати України, члени Комітету з питань науки і освіти, представники Міністерства освіти і науки України, ректори евакуйованих закладів, представники вищої школи та громадських організацій.