"У новому Законі "Про освіту" мають бути виписані чіткі положення щодо підручникотворення" - Лілія Гриневич, Голова Комітету з питань науки і освіти

27 жовтня 2014, 14:43

«В новому Законі «Про освіту» мають бути виписані чіткі положення щодо підручникотворення» - Лілія Гриневич,

Голова Комітету з питань науки і освіти

 

Голова Комітету з питань науки і освіти взяла участь у Всеукраїнській науково - практичній конференції «Проблеми сучасного підручника», яка відбувалася 23–24 жовтня 2014 року в Києві.

Метою конференції є висвітлення проблем підручникотворення в сучасній Україні та шляхів вдосконалення цього процесу.

У своїй промові перед учасниками конференції Лілія Гриневич зазначила: «У новому Законі мають бути виписані чіткі положення щодо підручникотворення в Україні. Тому, серед результатів цієї конференції обов’язково мають бути пропозиції до Закону. Тоді, це буде мати реальний шанс на реалізацію, оскільки, буде закладене в законодавство».

Голова Комітету наголосила: «Є різні аспекти  підручникотворення, що пов’язані зі змістом та якістю самого підручника як навчальної книги. Але є питання побудови самої системи. Система, яка працює на якість підручника. Ми маємо покласти відповідальність і можливість вибору підручника, за яким вони будуть працювати, на школи. Ідея про єдиний підручник не відповідає вимогам сучасного демократичного суспільства. Повинна бути палітра підручників. Видавці мають отримувати гриф на підручники, які хочуть видавати. Потім, органи місцевого самоврядування разом зі школами матимуть можливість познайомитись в інтернеті з макетами цих підручників і зробити замовлення».

«Надзвичайно важливо, щоб у результатах конференції відобразилися  пропозиції усіх зацікавлених сторін. І дозвольте щиро подякувати всім, хто свій науковий пошук приділяє і віддає на користь українського підручника. Зичу плідних дискусій і результативності, бо ми зараз маємо реальний шанс втілювати продуктивні ідеї в життя на користь наших дітей» підкреслила Лілія Гриневич.           

Перед учасниками конференції також виступив президент Національної Академії Педагогічних Наук України Василь Григорович Кремень.

У роботи конференції взяли участь представники Міністерства освіти і науки України, Інституту інноваційних технологій і змісту освіти, Українського центру оцінювання якості освіти, Інституту педагогіки НАПН України, громадських організацій та видавництв.