Голова Комітету Гриневич Л.М. привітала учасників, організаторів та гостей VII Міжнародної науково-практичної конференції "Сучасне дошкілля: реалії та перспективи"

17 жовтня 2014, 12:46

Голова Комітету Гриневич Л.М. привітала учасників, організаторів та гостей

VII Міжнародної науково-практичної конференції

 «Сучасне дошкілля: реалії та перспективи»

 

16 жовтня 2014 року на базі Національного педагогічного університету імені М.П. Драгоманова відбулася VII Міжнародна науково-практична конференція «Сучасне дошкілля: реалії та перспективи».

З вітальним словом до учасників, організаторів та гостей конференції звернулась Голова Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти Гриневич Л.М.

У вітальному зверненні Голова Комітету звернула увагу на проблеми, які залишаються в системі освіти України, зокрема:

1)    зниження якісних показників масової освіти, перш за все середньої та вищої, при збереженні відносно високого рівня профільної освіти в частині навчальних закладів;

2)    відрив системи освіти від потреб ринку праці;

3)    зниження конкурентоздатності освіти у європейському та світовому освітньому просторі. В Україні надміру повільно розвиваються і застосовуються сучасні технології педагогічних вимірювань, моніторингу освіти, забезпечення якості освіти.

Саме тому, сьогодні гостро постає питання загальнодержавного значення – це проведення кардинальних реформ в системі національної освіти».

Характеризуючи ситуацію в системі дошкільної освіти, Лілія Гриневич відзначила, що «дошкільна освіта як первинна складова безперервної освіти України також потребує змін. Метою дошкільної освіти має бути виховання, фізичний, інтелектуальний та психоемоційний розвиток дитини. Але дошкільна освіта не повинна виконувати завдання, які входять до освітніх програм початкової освіти.

Необхідно забезпечити доступність дошкільної освіти для кожної дитини відповідного віку, безоплатною в частині освітніх послуг (оплата цих послуг має здійснюватися за кошти місцевого або державного бюджету).

Доступність дошкільної освіти повинна забезпечуватися через різноманітність форм дошкільної освіти, державно-громадське партнерство, забезпечення рівності фізичних та юридичних осіб, які надають послуги з дошкільної освіти, незалежно від форм власності. На часі реформування порядку державного фінансування дошкільної освіти. Зокрема, для фінансування дошкільної освіти доцільно використати ваучерну систему (гроші йдуть за дитиною).

Такі підходи ми вже почали реалізовувати підчас напрацювання концепції освітньої реформи, яка буде взята за основу при підготовці проекту нової редакції базового Закону України «Про освіту», - наголосила Голова Комітету.

Гриневич Л.М. висловила впевненість в тому, що конференція відзначиться не лише як захід щодо збагачення знаннями, обміну досвідом, науковими доробками, але й запропонує практичні кроки на шляху реформування системи дошкільної освіти.

Вітальне звернення оголосив головний консультант секретаріату Комітету Красняков Є.В., який на пленарному засіданні конференції виступив з доповіддю «Державна політика у сфері дошкільної освіти: проблеми та перспективи подальшого розвитку».