27 серпня 2014 року в Комітеті Верховної Ради України з питань науки і освіти відбулось засідання підкомітету Громадської ради з питань інтелектуальної власності

08 вересня 2014, 16:30

 

27 серпня 2014 року в Комітеті Верховної Ради України з питань науки і освіти відбулось засідання підкомітету Громадської ради з питань інтелектуальної власності

 

Засідання проведене за ініціативи та під головуванням Голови підкомітету з питань вищої освіти та інтелектуальної власності Комітету з питань науки і освіти А. Ревенка.

Учасники засідання проаналізували стан справ у державній системі правової охорони інтелектуальної власності та висловили низку конкретних пропозицій щодо покращення її діяльності в руслі викликів сучасності.

Зокрема, члени Громадської ради зазначили, що за роки незалежності в Україні так і не сформована державна політика в сфері інтелектуальної власності. На жаль, державні органи, які працюють за кошти платників податків та мають відповідати за формування та реалізацію такої політики, за ці роки не запропонували навіть технічну концепцію розвитку системи інтелектуальної власності в державі. Відповідно гальмується і законотворчий процес.

Учасники засідання запропонували:

- провести слухання в Комітеті з питань науки і освіти з метою напрацювання пропозицій з вирішення нагальних потреб галузі, заслухати стан виконання рекомендацій парламентських слухань та рішень Комітетських слухань попередніх років.

- створити при Комітеті з питань науки і освіти робочі групи з удосконалення законодавства у сфері інтелектуальної власності,  обговорення концептуальних засад розвитку державної системи правової охорони інтелектуальної власності, яка була б основою для розвитку національного правового поля, внесення змін до законів України з питань захисту прав інтелектуальної власності в мережі Інтернет, діяльності організацій колективного управління правами, протидії здирництву у промисловій власності, з розробки єдиного глосарію з інтелектуальної власності, з вивчення питань щодо координації діяльності (централізації) у сфері правової охорони сортів рослин і порід тварин в єдиній системі управління інтелектуальною власністю.