Відбулося засідання робочої групи щодо впровадження закону "Про вищу освіту"

11 липня 2014, 15:47

 

 

Відбулося засідання робочої групи

щодо впровадження закону «Про вищу освіту»

 

11 липня 2014 року в Комітеті з питань науки і освіти відбулося перше засідання робочої групи щодо імплементації Закон «Про вищу освіту».

У роботі засідання взяли участь експерти-розробники Закону, ректори та проректори вищих навчальних закладів, представники Міністерства освіти і науки.

Відкриваючи засідання, Голова Комітету Лілія Гриневич зазначила – «З одного боку, у нас у всіх піднесений настрій, бо нам вдалося прийняти надзвичайно прогресивний, проєвропейський, прореформаторський Закон. А з іншого – ми всі розуміємо, що проблеми тільки розпочинаються. Запровадження такої системної реформи буде досить складним. І сьогодні не всі вищі навчальні заклади до неї готові і розуміють, яким чином впроваджувати цей Закон».

Міністерство освіти має зробити покроковий план реалізації Закону, в якому будуть відображені усі етапи впровадження Закону.

«Якщо Закон буде підписаний Президентом до кінця липня, певні його положення увійдуть в дію одразу. І ми маємо зрозуміти і визначити, що необхідно зробити ВНЗ до 1 вересня 2014 року, що має бути зроблено протягом навчального року. Є Положення, які починають діяти з 1 вересня 2015 року, як наприклад, в частині зменшення навчального навантаження на викладача з 900 до 600 годин і годин в кредиті – із 36 до 30. Це потребує корекції освітньої програми, і зрозуміло, що до цього необхідно працювати і готуватися цілий рік. Усі Положення, які потребують додаткового фінансування вступають у дію з 2016 року. Тому, має бути великий поетапний план», – розповіла Лілія Гриневич.

Головне завдання робочої групи зараз – це дати можливість практикам, ректорам і проректорам вишів сформулювати запитання та пропозиції щодо впровадження Закону. Необхідно з’ясувати, на що необхідно зробити акцент у супроводжуючих до Закону документах.

«Наразі готується науково-практичний коментар до Закону, для цього необхідно чітко розуміти, що саме викликає запитання, які позиції потребують необхідності термінової розробки підзаконних актів і де треба виписати процедури для деяких процесів, надати докладні роз’яснення», – зазначила Голова Комітету.