Лілія Гриневич: "Діти з зони збройного конфлікту потребують особливої уваги і допомоги"

07 серпня 2014, 17:43

 

 

Лілія Гриневич: «Діти з зони збройного конфлікту потребують особливої уваги і допомоги»

 

Голова Комітету з питань науки і освіти Лілія Гриневич взяла участь у Координаційному форумі "Забезпечення права дітей на освіту в регіонах, постраждалих від кризи в Україні", який відбувся 7 серпня 2014 року у Міністерстві освіти і науки України.

Організаторами форуму виступили Уповноважений Верховної Ради України з прав людини та Представництво Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні. Серед учасників форуму були представники Уряду, місцевих органів влади, громадського суспільства, міжнародних організацій.

Виступаючи на початку зібрання, Голова Комітету зазначила: «Ми будемо  обговорювати надзвичайно важкі питання і проблеми, які ми маємо сьогодні в Україні. Адже, з майже восьми мільйонів дитячого населення країни, близько одного мільйона дітей проживає саме на Донбасі. І зрозуміло, що діти, які опинилися в зоні збройного конфлікту, потрапляють під ризики щодо порушення їхніх прав. Починаючі з права на безпеку та цілої низки інших прав, які їм гарантує Конвенція про права дитини. Зокрема, права на освіту».

Лілія Гриневич підкреслила: «Є різні категорії дітей, зокрема, найбільш вразливі, це ті діти, які виховуються в інтернатних закладах: діти-сироти і діти-інваліди. Ви знаєте скільки було ускладнень з вивезенням цих дітей. Частина з них - близько 300, досі залишаються в зоні АТО. Є інша категорія дітей, яки зараз евакуйовані і проживають далеко від свого дому. Інколи, зі своїми родинами, інколи з чужими родинами, але вони знаходяться на території інших областей України, і їх потрібно там інтегрувати в систему освіти».

Великою проблемою є відновлення мережі навчальних закладів на території Донецької і Луганської областей. За загальними оцінками зазнали серйозних ушкоджень будівлі 182 закладів освіти.

Окрім того, потребують вирішення і кадрові питання. Частина людей, які працюють в системі освіти в постраждалих регіонах, змушенні були евакуюватись.  Необхідно зрозуміти цифри та випрацювати план щодо повернення їх у заклади освіти.

«Надзвичайно важливою проблемою є питання психологічної і соціальної реабілітації дітей, які пережили цей час. Діти зазнали серйозних психологічних травм, про що зараз говорять психологи, які з ними працюють у санаторіях, чи літніх таборах, де ці діти зараз перебувають. Діти із зони збройного конфлікту потребують особливої уваги і допомоги. Тому питання психологічної реабілітації, це окрема тема, яка вимагає і додаткового кадрового потенціалу, якого сьогодні освітні заклади не мають» - зауважила Лілія Гриневич.

«Сподіваюсь, що ця зустріч матиме, як результат, конкретний план дій щодо вирішення проблем, які стоять перед нами щодо забезпечення права дітей на освіту. Також, я би хотіла почути конкретні завдання - накази для Верховної Ради, що ми маємо зробити на законодавчому рівні для забезпечення права дітей на освіту в регіонах, які  опинилися в зоні збройного конфлікту» - наголосила Голова Комітету.