ЛІЛІЯ ГРИНЕВИЧ: "ЛЮДИ ПРОДОВЖУЮТЬ ЗАЛИШАТИ ОКУПОВАНІ ТЕРИТОРІЇ"

22 жовтня 2015, 14:23

ЛІЛІЯ ГРИНЕВИЧ:

«ЛЮДИ ПРОДОВЖУЮТЬ ЗАЛИШАТИ ОКУПОВАНІ ТЕРИТОРІЇ»

Голова Комітету з питань науки і освіти взяла участь в дебатах щодо міграції на 133-й Асамблеї Міжпарламентського Союзу, яка цими днями проходить в Женеві. Мета участі української делегації в дебатах – пояснити світові, з якими викликами стикаються внутрішньо-переміщені особи через конфлікт на Донбасі, підтримуваний Росією.

«Люди продовжують залишати окуповані території,  незважаючи на припинення вогню. Кількість внутрішньо-переміщених осіб на сьогодні становить близько півтора мільйони, більшість з яких – вихідці зі східних областей, де терористи стають на заваді владі у забезпеченні потерпілого населення водою, їжею та ліками», – наголосила у своєму виступі на Асамблеї Лілія Гриневич.

Також Голова Комітету поінформувала присутніх про те, як події на Донбасі призводять до втрат України, зазначивши, що 66% внутрішньо-переміщених осіб становлять жінки, 31% – діти. На думку Лілії Гриневич, ці групи є найбільш вразливими і потребують особливого захисту з боку держави, включаючи психологічну підтримку фахівців та допомогу у пошуку роботи.

Лілія Гриневич зазначила, що особливу увагу держава спрямовує на захист дітей та жінок, які перебувають в зоні АТО, в тому числі від вибухових речовин, залишених терористами. В цьому неоціненну підтримку, за словами Голови Комітету, надає Україні міжнародна організація UNICEF.

 На завершення свого виступу Голова Комітету нагадала присутнім представникам країн-учасниць про те, що Верховною Радою України було прийнято Закон «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо-переміщених осіб», який було підготовано за співпраці з Радою Європи, та подякувала за підтримку міжнародної спільноти.