"Ми знаходимося, в іншій реальності, ніж кілька місяців тому. І сьогодні освіта має бути засобом "зшивання" країни, це має надзвичайно велике значення"- Лілія Гриневич

16 жовтня 2014, 14:21

« Ми знаходимося, в іншій реальності, ніж кілька місяців тому.

І сьогодні освіта має бути засобом «зшивання» країни, це має надзвичайно велике значення»- Лілія Гриневич

 

Голова Комітету з питань науки  і освіти взяла участь у круглому столі на тему: «Проблеми державно-громадської протидії антиукраїнській інформаційній війні: де закінчується забезпечення національної безпеки і починається цензура», який відбувся на початку тижня в інформаційному агентстві «Укрінформ».

У круглому столі, організованому Національною експертною комісією України з питань захисту суспільної моралі,  взяли участь українські військові, політичні та державні діячі, представники громадських організацій, ІТ-галузі, вчені та науковці, а також народні депутати України, представники Служби безпеки України, Міністерства оборони України, Міністерства внутрішніх справ України та інші.

У своєму виступі Лілія Гриневич зазначила: «Інформаційна війна має надзвичайно тривалі і довготермінові наслідки. Ми сьогодні повинні усвідомити, що знаходимося, вже в зовсім іншій реальності, ніж кілька місяців тому. У країні їде неприхована і прихована війна. І навіть після її завершення ми будемо протягом багатьох років відчувати її надзвичайно важкі наслідки. І до цього нам необхідно готуватись вже сьогодні. Це має бути відображеним в усіх стратегіях подальшого розвитку країни та законодавчих актах».

          «Ми стоїмо на порозі прийняття нової освітньої стратегії. І, безумовно, зміст освіти, який ми закладемо, є дуже важливим. Патріотичне виховання, знання історії своєї країни, взаємодія з церквою, певні морально-етичні аспекти обов’язково мають знайти своє відображення у новому Законі «Про освіту». Освіта має бути засобом «зшивання» країни, це має надзвичайно велике значення» - зауважила Голова Комітету.

           «Зараз в Україні надзвичайно актуалізується питання національної безпеки. І  на це необхідно реагувати всім. Це полягає не тільки в діях армії та охороні кордонів. Національна безпека, наша самоідентичність, незалежність української держави має захищатись абсолютно всюди: на кордонах, в класах та аудиторіях, в засобах масової інформації. Ми повинні переосмислити роль кожного на своєму робочому місці, у забезпеченні творення підгрунття для незалежності. Починаючи від виховання маленької дитини, завершуючи дорослими людьми і це абсолютно точно має відобразитись в законодавстві.

Тому, вважаю дуже актуальним законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо охорони конституційного ладу і територіальної цілісності та захисту інформаційної безпеки України», який нам також запропонований для обговорення на круглому столі» - підкреслила народний депутат.

Мета круглого столу: напрацювати дієві механізми інформаційного протиборства та способи забезпечення інформаційно-психологічної безпеки населення як на системному (на рівні держави), так і на громадському й особистісному рівнях.