Комітет з питань науки і освіти рекомендує до другого читання проект Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України про освіту щодо організації інклюзивного навчання".

20 травня 2014, 12:49

Комітет з питань науки і освіти рекомендує до другого читання проект Закону України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України про освіту щодо організації інклюзивного навчання“.

 

         20 травня 2014 року під час засідання Комітет з питань науки і освіти було прийняте рішення рекомендувати до другого читання проект Закону України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України про освіту щодо організації інклюзивного навчання“ (реєстр. №2878).

         Запропонований проект закону передбачає внесення змін до законів України “Про дошкільну освіту”, “Про загальну середню освіту” щодо врахування особливих освітніх проблем у навчанні дітей з інвалідністю.

Також даний законопроект має на меті часткового або повного утримання за рахунок держави дітей, забезпечення безоплатним гарячим харчуванням у загальноосвітньому навчальному закладі дітей, які потребують соціальної допомоги і навчаються в спеціальних та інклюзивних класах загальноосвітніх навчальних закладів.

         Голова Комітету Лілія Гриневич наголосила на тому, що на сьогодні вкрай важливо запроваджувати нові підходи до організації освіти осіб з особливими освітніми потребами, які б базувалися на демократичних, антидискримінаційних засадах, зокрема на розширені практики інклюзивного навчання дітей цієї категорії.

         Інклюзивне навчання – це система освітніх послуг, що базується на принципі забезпечення права дітей на освіту та права навчатися за місцем проживання, яка передбачає навчання в умовах дошкільного, загальноосвітнього, професійно-технічного, вищого навчального закладу.