168

12 лютого 2010, 13:40

Комітет з питань науки і освіти рекомендує Верховній Раді України відхилити проект Закону про функціонування суб’єктів соціологічної діяльності (р. № 3203 від 22.09.2008р., н.д.В.Чудновський).

 

Автори законопроекту переконані, що діяльність соціологічних служб і центрів повинна здійснюватися в нормативно-регламентаційних межах, визначених органами державної влади. З огляду на це, законопроектом пропонується упорядковувати реєстрацію та регламентувати діяльність соціологічних центрів і служб.

 

Під час засідання народні депутати – члени профільного Комітету висловили ряд сумнівів щодо цього законопроекту. Зокрема, підкреслювалось, що в законопроекті не вказано, хто саме визнається суб‘єктом соціологічної діяльності, а також не визначено ні державного органу, в якому має здійснюватися така реєстрація, ні порядку такої реєстрації.

 

Окрім того, у висновку Головного науково-експертного управління зазначається, що положення цього проекту закону не узгоджуються з ст. 3 Закону України «Про ліцензування певних видів господарської діяльності».

Також, вказується недоцільність надання законопроектом права бути засновниками соціологічних служб, центрів та соціологічних компаній тільки фізичним особам, які є громадянами України або юридичним особам, які зареєстровані на території України, а також заборона створювати соціологічні компанії зі змішаним українсько-іноземним капіталом.