166

11 лютого 2010, 15:48

У Комітеті з питань науки і освіти відбулось обговорення проекту Закону про внесення змін до деяких законів України щодо запровадження десятирічного терміну навчання для здобуття повної загальної середньої освіти (реєстраційний номер 5252 від 21.10.2009р.)

 

Законопроектом пропонується зарахування учнів до загальноосвітніх навчальних закладів з семи років та скорочення терміну навчання для здобуття повної загальної середньої освіти у загальноосвітніх навчальних закладах до 10 років. Проект закону передбачає зміни до Законів України “Про загальну середню освіту, «Про освіту» та «Про дошкільну освіту». Він увійде складовою частиною до законодавства України про освіту

 

На засіданні Комітету відбулось детальне обговорення цього проекту закону, за підсумками якого три народних депутати – члени Комітету проголосували за те, щоб відправити проект закону на доопрацювання, двоє за те, щоб відхилити його, і один утримався.

 

На засіданні Голова Комітету Володимир Полохало висловив думку про те, «таке суспільно значуще питання, як скорочення терміну навчання для здобуття повної загальної середньої освіти до 10 років, потребує серйозних громадських дискусій, експертного обговорення і варте того, щоб бути винесеним на парламентські чи комітетські слухання». «Лише після всебічного дискурсу можна виносити це питання на розгляд у Верховній Раді України» - додав він.

 

Володимир Полохало також підкреслив, що «освіта апріорі є консервативною за своєю природою, в позитивному сенсі цього слова, і не може бути об’єктом різних експериментів та невиправданих крайнощів». Він наголосив, що «такі важливі закони не можна ухвалювати в політичному контексті чи тим більше у виборчому контексті».