165

11 лютого 2010, 12:00

Комітет з питань науки і освіти рекомендує Верховній Раді України відхилити проект Закону про використання відкритого програмного забезпечення в органах державної влади та органах місцевого самоврядування (р. № 4704 від 24.06.2009р., н.д.Є.Царьков).

 

Законопроектом пропонується законодавчо врегулювати питання використання програмного забезпечення в інформаційних системах органів державної влади та органів місцевого самоврядування, а також у наукових установах і навчальних закладах.

 

На засіданні члени Комітету висловили ряд зауважень щодо зазначеного законопроекту. Окрім того, багато зауважень міститься і в висновку Головного науково-експертного управління.

 

Зазначалось, що питання проведення закупівель програмного забезпечення за рахунок коштів Державного бюджету України за своєю природою мають регулюватись законодавством з питань закупівлі товарів, робіт і послуг за державні кошти.

 

Законопроект передбачає надання переваги у придбанні і використанні вітчизняного відкритого  програмного  забезпечення, що в разі прийняття обмежуватиме конкуренцію у цій сфері і тим самим суперечитиме Конституції України, відповідно до якої “держава забезпечує захист конкуренції у підприємницькій діяльності», а також Закону України “Про захист економічної конкуренції”.

 

Окрім того, у висновку Головного науково-експертного управління зазначається, що  положення щодо встановлення 18-місячного терміну на використання контрафактного програмного забезпечення суб’єктами державного сектору фактично легалізує «комп’ютерне піратство» на державному рівні.

 

Таким чином, на засіданні члени Комітету ухвалили рішення рекомендувати Верховній Раді України відхилити зазначений законопроект.