171

15 лютого 2010, 15:00

Комітет Верховної Ради України з питань науки і освіти не підтримав проект Закону про внесення змін до статті 8 Закону України «Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування» (реєстр. № 5102 від 07.09.2009р.).

Законопроектом передбачається, що стипендії дітям-сиротам та дітям позбавленим батьківського піклування мають на 50% перевищувати розмір стипендії у відповідному навчальному закладі, а грошова допомога має виплачуватись в розмірі двох прожиткових мінімумів для осіб відповідного віку. Крім того, пропонується зазначену допомогу виплачувати лише при працевлаштуванні зазначених осіб.

 

На засіданні зазначалось, що чинний Закон України «Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування» є насамперед гарантією недопущення зменшення зазначених виплат,а законодавче визначення їх розміру не є перешкодою для його збільшення у випадку, коли це дозволяють можливості державного бюджету.

 

Сумніви викликала також пропозиція виплачувати зазначену допомогу лише при працевлаштуванні зазначених осіб. В висновку Головного науково-експертного управління, наголошується, що це є звуженням прав, оскільки чинний Закон України  передбачає надання одноразової грошової допомоги випускникам навчальних закладів із числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, після закінчення навчальних закладів незалежно від подальших планів влаштування таких осіб.