Стан захисту прав дітей з інвалідністю

31 березня 2011, 16:48

Стан захисту прав дітей з інвалідністю у контексті реалізації міжнародно-правових зобов’язань України

 

31 березня 2011 року Інститутом законодавства Верховної Ради України спільно із Комітетом Верховної Ради України у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів, Національною асамблеєю інвалідів України та Представництвом ЮНІСЕФ в Україні розведено засідання круглого столу на тему: «Захист прав дітей з інвалідністю у світлі Конвенції ООН про права дитини: питання взаємодії держави та громадянського суспільства».

У засіданні взяли участь представники парламенту, урядових установ, органів місцевої влади та громадських організацій, а також Валерій Сушкевич - народний депутат України, Голова Комітету у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів, Юкіє Мокуо – Представник Дитячого Фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні, Дайнюс Пурас – Доповідач по Україні у Комітеті ООН з прав дитини, керівник Центру дитячої психіатрії і соціальної педіатрії, професор Вільнюського університету.

У ході дискусії учасники круглого столу приділили особливу увагу аналізу Заключних спостережень Комітету ООН з прав дитини від 3 лютого 2011 року, яку було складено з урахуванням зведеної періодичної доповіді України від 28 січня 2011 року.

Коментуючи Заключне спостереження Доповідач по Україні у Комітеті ООН з прав дитини Д. Пурас відзначив, що в Україні створено прогресивну законодавчу та іншу нормативно-правову базу в галузі освіти, зокрема, запровадження інтегрованої та  інклюзивної освіти.

Разом  з тим, Доповідач привернув увагу до Рекомендацій Комітету щодо освіти:

- забезпечення адекватного фінансування державної системи освіти шляхом збільшення відсотку ВВП, що виділяється на освітню галузь;

- проведення аналізу причин та можливих рішень проблеми загального скорочення кількості освітніх установ, а також кількості дітей, які відвідують школу та інші навчальні заклади;

- запровадження інклюзивної освіти та активне пропагування соціальної інтеграції дітей з особливими потребами; вжиття заходів для того, щоб уразливі групи дітей, включаючи вищезгадані, не потерпали від дискримінації всередині системи освіти;

- розширення доступності дошкільної та шкільної освіти на сільських територіях та підвищити якості. 

В. Сушкевич висловив сподівання, що Заключні спостереження Комітету ООН з прав людини стануть документом, який буде покладено в основу роботи Верховної Ради України, і особливо Кабінету Міністрів України.

Від Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти в засіданні круглого столу взяв участь головний консультант Комітету Є.В. Красняков.