Комітет Верховної Ради України з питань науки і освіти спільно з Консультативною радою з питань інформатизації при Верховній Раді України відзначають позитивний досвід впровадження інформаційних технологій в банківській сфері.

08 липня 2008, 15:07

Комітет Верховної Ради України з питань науки і освіти спільно з Консультативною радою з питань інформатизації при Верховній Раді України відзначають позитивний досвід впровадження інформаційних технологій в банківській сфері.

Про застосування інформаційних технологій Електронного управлінського комплексу Приватбанку доповідав Голова Правління Приватбанку Дубілет О.В. Електронний управлінський комплекс в Приватбанку уможливлює раціональне використання часу, спілкування з багатьма віддаленими клієнтами і колегами в режимі реального часу з мінімальними витратами, архівування і швидкий пошук документів, ефективний захист інформації, використання колективного мислення і т.д.

За словами Голови, перевагами Електронного управлінського комплексу є синергія праці та інтелекту великої кількості людей, миттєвий доступ до інформації, збільшення швидкості обміну інформацією, незалежність від людського фактору.

Зокрема, він зазначив, що використання електронних управлінських систем впливає на розвиток особистості. А саме, використання передових сучасних технологій потребує постійного самовдосконалення співробітників, атоматизація рутинних операцій вивільняє час, нормоване навантаження створює можливість роботи у найзручнішому режимі.

Про стан та перспективи впровадження сучасних інформаційних технологій в банківській сфері доповідав директор департаменту інформатизації Національного банку України Савченко А.С. Він відмітив значну роль Національного банку України і банківських установ у розвитку інформаційного суспільства в Україні та підвищенні комп'ютерної компетентності громадян у фінансовій сфері.

Савченко повідомив, що з моменту впровадження Системи електронних платежів Національного банку України (01.01.1993) в Україні не існує банків, які працюють без використання інформаційних технологій. З метою збільшення частини безготівкових розрахунків та підвищення якості обслуговування населення банки України постійно підвищують запровадження карткових технологій. При цьому на території України працюють як картки міжнародних платіжних систем, так і картки Національної системи електронних масових платежів.

Директор департаменту повідомив, що одним з найважливіших проектів, Національного банку України є розширення проекту "соціальної" картки, таких як міська картка, пенсійна, студентська, транспортна, що надасть можливість отримувати соціальні пільги для населення. Впровадження соціальних карток дозволить покращити обслуговування населення та забезпечити досконалий облік пільг населенню. Також планується впровадження технології розрахунків із застосуванням мобільних телефонів.

             Проте Савченко зазначив, що інтеграція національної інфраструктури у світовий простір не можлива без стандартизації термінів у галузі інформаційних технологій. Терміни, що вводяться в тій чи іншій галузі, не узгоджені між собою. Це призводить до наявності декількох українських термінів для визначення одного, яким користується світ. Також директор департаменту звернув увагу учасників засідання на наявність національних стандартів, які відрізняються від міжнародних. "Це призведе до неможливості інтеграції інформаційної інфраструктури України із світовим інформаційним простором." - сказав він. І додав, що "фінансування процесу гармонізації міжнародних стандартів з державного бюджету практично зупинено, навіть не здійснена оплата за роботи, що були виконані у 2007 році".

Комітет з питань науки і освіти спільно з Консультативною радою рекомендують Кабінету Міністрів України забезпечити належне фінансування робіт з гармонізації міжнародних стандартів. Також, рекомендують Держспоживстандарту України прискорити роботи з гармонізації міжнародних стандартів з урахуванням необхідності інтеграції інформаційної інфраструктури з світовим інформаційним простором, прийняти гармонізовані міжнародні стандарти щодо формування поля даних електронного цифрового підпису.

(10 червня 2008 року)