28 серпня 2024 року відбулося засідання Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій. Головував Голова Комітету з питань освіти, науки та інновацій Бабак С.В. На засіданні були присутні народні депутати України – члени Комітету: Колебошин С.В., Піпа Н.Р., Воронов В.А., Гришина Ю.М., Грищук Р.П., Кириленко І.Г., Коваль О.В., Лис О.Г., Павленко Р.М.

У засіданні брали участь представники Офісу Президента України, Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, Міністерства освіти і науки України, Міністерства фінансів України, Міністерства соціальної політики України, Міністерства цифрової трансформації України, Українського центру оцінювання якості освіти, Державної служби України у справах дітей, експерти. Усього понад 40 учасників.

Переглянути запис засідання, яке транслювалось у прямому ефірі, в соціальних мережах, можна за посиланням: https://www.facebook.com/kom.osvita.nauka.

 

Під час засідання були розглянуті питання:

 

Про результати складання здобувачами вищої освіти єдиного вступного іспиту у 2024 році за результатами основної та додаткової сесій

Директор Українського центру оцінювання якості освіти Тетяна Вакуленко доповіла про перебіг, результати та проблеми складання єдиного вступного іспиту у 2024 році.

У 2024 році основну та додаткову сесії ЄВІ було організовано та проведено відповідно до календарного плану, затвердженого Наказом Міністерства освіти і науки України від 08 лютого 2024 р. № 147 «Про організацію та проведення у 2024 році вступних випробувань, що проводяться з використанням організаційно-технологічних процесів здійснення зовнішнього незалежного оцінювання для вступу на другий (магістерський) рівень вищої освіти». Також передбачено організацію та проведення спеціально-організованої сесії ЄВІ у 2024 р., проведення якої заплановано на 12-14 вересня 2024 р. відповідно до календарного плану, затвердженого Наказом МОН від 18 липня 2024 р. № 1005 «Про організацію та проведення у 2024 році спеціально організованої сесії єдиного вступного іспиту».

Загалом для проведення ЄВІ було задіяно 560 пунктів тестування, що утворені в 507 закладах освіти та залучено близько 5 тисяч фахівців.

Зареєструвалося для участі в ЄВІ у 2024 р.:

основна сесія – 245405 осіб, явка з яких склала 194768 осіб або 79,37%;

додаткова сесія – 22142 особи, явка з яких склала 12803 особи або 57,82%.

Тетяна Вакуленко акцентувала увагу на викликах організації та проведення ЄВІ у 2024 р., зокрема:

недотримання строків затвердження Порядку прийому на навчання для здобуття вищої освіти у 2024 році, що негативно вплинуло на організацію та проведення вступних випробувань, які проводяться з використанням організаційно-технологічних процесів здійснення зовнішнього незалежного оцінювання для вступу на другий (магістерський) рівень вищої освіти, адже підготовка вимагає значних фінансових витрат і людських ресурсів;

залучення закладів освіти до співпраці в межах організації та проведення ЄВІ, адже такі приміщення для проведення оцінювань використовуються на безоплатній основі;

залучення фахівців до роботи в пунктах проведення тестувань, адже оплата праці таких осіб є неконкурентною: за годину роботи відповідального за пункт тестування передбачено оплату в обсязі 121,41 грн / год, старшого інструктора – 108,63 грн / год, інструктора – 83,07 грн / год.

Заслухавши та обговоривши інформацію Голови Комітету Сергія Бабака, директора Українського центру оцінювання якості освіти Тетяни Вакуленко, заступника Міністра освіти і науки України Михайла Винницького про результати складання єдиного вступного іспиту у 2024 році за результатами основної та додаткової сесій, народні депутати України – члени Комітету одностайно прийняли рішення:

рекомендувати Кабінету Міністрів України розглянути можливість внесення змін до Постанови Кабінету Міністрів України від 18.11.2015 № 985 «Про упорядкування умов оплати праці працівників Українського центру оцінювання якості освіти та регіональних центрів оцінювання якості освіти» щодо підвищення окладів залучених фахівців.

рекомендувати Міністерству освіти і науки України ужити заходів щодо дотримання строків затвердження Порядку прийому на навчання для здобуття вищої освіти відповідно до пункту 2 статті 44 Закону України «Про вищу освіту».

Про проект Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2024 рік» щодо фінансового забезпечення сектору безпеки і оборони» (реєстр. № 11417 від 18.07.2024), поданий Кабінетом Міністрів України

У пояснювальній записці до законопроекту зазначено, що його розроблено з метою забезпечення фінансовим ресурсом невідкладних заходів у сфері безпеки і оборони, спрямованих на протидію широкомасштабній збройній агресії російської федерації проти України.

Заслухавши інформацію голови підкомітету з питань освіти впродовж життя та позашкільної освіти і адаптації законодавства України до положень права Європейського Союзу Комітету Романа Грищука та широко обговоривши це питання, народні депутати України – члени Комітету одностайно ухвалили висновок рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2024 рік» щодо фінансового забезпечення сектору безпеки і оборони (реєстр. № 11417 від 18.07.2024), поданий Кабінетом Міністрів України, за результатами його розгляду в першому читанні прийняти за основу та направити Висновок Комітету до Комітету Верховної Ради України з питань бюджету, визначеного головним з підготовки цього законопроекту.


Про проект Закону України «Про Єдину інформаційну систему соціальної сфери» (реєстр. № 11377 від 24.06.2024), поданий Кабінетом Міністрів України

У пояснювальній записці до законопроекту визначено, що його розроблено з метою врегулювання питань функціонування Єдиної інформаційної системи соціальної сфери як інтегрального довідково-інформаційного середовища для отримувачів соціальної підтримки, осіб, у яких встановлено право на її отримання та отримувачів соціальної підтримки, що об’єднує всі електронні інформаційні ресурси системи соціального захисту населення на основі спільних підходів, стандартів і технологій соціальної підтримки населення з метою централізації збору, обробки, збереження та обліку електронних даних отримувачів соціальної підтримки, передбаченої законодавством.

Заслухавши та обговоривши інформацію голови підкомітету з питань освіти впродовж життя та позашкільної освіти і адаптації законодавства України до положень права Європейського Союзу Комітету Романа Грищука, заступника Міністра соціальної політики України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Костянтина Кошеленка, народні депутати України – члени Комітету одностайно ухвалили висновок рекомендувати Верховній Раді України рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України про Єдину інформаційну систему соціальної сфери (реєстр. № 11377 від 24.06.2024), поданий Кабінетом Міністрів України, за результатами його розгляду в першому читанні прийняти за основу та направити Висновок Комітету до Комітету Верховної Ради України з питань цифрової трансформації, визначеного головним з опрацювання цього законопроекту.

 

Про проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення механізмів захисту прав та інтересів дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах, та інших вразливих груп дітей» (реєстр. № 11311 від 31.05.2024), поданий Кабінетом Міністрів України

У пояснювальній записці до законопроекту визначено, що його розроблено з метою реорганізації системи сімейних форм виховання дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, шляхом виключення із сімейних форм виховання «дитячого будинку сімейного типу» та переведення діючих дитячих будинків сімейного типу в статус прийомної сім’ї.

Заслухавши та обговоривши інформацію голови підкомітету з питань освіти раннього розвитку та дошкільної освіти Комітету Володимира Воронова, заступника Міністра соціальної політики України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Костянтина Кошеленка, в.о. директора департаменту моніторингу додержання прав дитини секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Інни Гончарук, народні депутати України – члени Комітету одностайно ухвалили висновок рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення механізмів захисту прав та інтересів дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах, та інших вразливих груп дітей (реєстр. № 11311 від 31.05.2024), поданий Кабінетом Міністрів України, за результатами його розгляду в першому читанні прийняти за основу та направити Висновок Комітету до Комітету Верховної Ради України з питань гуманітарної та інформаційної політики, визначеного головним з опрацювання цього законопроекту.

 

Про внесення змін до складу робочої групи щодо підготовки проекту Закону України «Про академічну доброчесність» до другого читання (протокол № 153)

Заслухавши інформацію голови підкомітету з питань вищої освіти Юлії Гришиної про формування складу робочої групи щодо підготовки проекту Закону України «Про академічну доброчесність» (реєстр. № 10392 від 08.01.2024) до другого читання, Комітет одностайно прийняв рішення внести до складу робочої групи щодо підготовки проекту Закону України «Про академічну доброчесність» (реєстр. № 10392 від 08.01.2024) до другого читання такі зміни:

1) включити до складу робочої групи:

Бережненко Ангеліну Сергіївну, представницю громадської спілки «ГС Українська Студентська Ліга»;

Глущенко Світлану Аркадіївну, директора Департаменту моніторингу додержання соціальних та економічних прав Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини;

Кирильцева Кирила Сергійовича, голову міжнародного відділу Експертної ради студентства закладів вищої освіти при голові підкомітету з питань вищої освіти Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій;

Ксєніча Володимира Костянтиновича, першого заступника голови Експертної ради студентства закладів вищої освіти при голові підкомітету з питань вищої освіти Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій;

Мельника Артема Васильовича, члена Експертної ради студентства закладів вищої освіти при голові підкомітету з питань вищої освіти Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій;

Немитого Мирослава, виконуючого обов’язки керівника відокремленого підрозділу Української асоціації студентів у Чернівецькій області;

Радька Антона, члена виконавчого комітету з питань роботи наукових товариств студентів та аспірантів Української асоціації студентів;

Рудь Дарину, керівницю Національного об’єднання студентів-експертів із забезпечення якості вищої освіти Української асоціації студентів;

Савейко Христину Михайлівну, голову виконавчої колегії громадської спілки «ГС Українська Студентська Ліга»;

Стрельцова Андрія Володимировича, представника громадської спілки «ГС Українська Студентська Ліга»;

2) виключити зі складу робочої групи Пархоменко Ольгу Олександрівну, головного спеціаліста відділу права на охорону здоров’я, освіту та культуру Департаменту моніторингу додержання соціальних та економічних прав Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

01 вересня 2024 00:00
30 серпня 2024 15:15
28 серпня 2024 11:00
26 серпня 2024 16:53
22 серпня 2024 12:20
14 серпня 2024 16:36
18 липня 2024 18:05
17 липня 2024 15:15
05 липня 2024 12:30
05 липня 2024 12:00