18 грудня 2023 року відбулося засідання Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій. Головував Голова Комітету з питань освіти, науки та інновацій Бабак С.В. На засіданні були присутні народні депутати України – члени Комітету: Колебошин С.В., Піпа Н.Р., Воронов В.А., Гришина Ю.М., Грищук Р.П., Кириленко І.Г., Коваль О.В., Колюх В.В., Лис О.Г., Павленко Р.М.

У засіданні брали участь представники Офісу Президента України, Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, Міністерства освіти і науки України, Міністерства соціальної політики України, Міністерства економіки України, Державної служби якості освіти України, Національної академії наук України, Національної академії правових наук України, Наукового комітету Національної ради України з питань розвитку науки і технологій, Фонду державного майна України. Усього понад 40 учасників.

Переглянути запис засідання, яке транслювалось у прямому ефірі, в соціальних мережах, можна за посиланням:

Комітет Верховної Ради з питань освіти, науки та інновацій | Facebook

 

Під час засідання були розглянуті питання:

Про проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо пріоритетних напрямів розвитку науки і техніки та інноваційної діяльності (реєстр. № 10307 від 30.11.2023), поданий н.д. України C.В. Бабаком та іншими народними депутатами України

Законопроект розроблений з метою актуалізації чинних пріоритетних напрямів розвитку науки і техніки та пріоритетних напрямів інноваційної діяльності з урахуванням дії воєнного стану в Україні та визначення окремо в пріоритетах сегменту національної безпеки і оборони. Прийняття акта також передбачає надання Уряду доручення щодо формування та подання оновленого пакету проектів законів про визначення пріоритетних напрямів розвитку науки і техніки та пріоритетних напрямів інноваційної діяльності, спрямованих на повоєнну відбудову України, з визначенням конкретних механізмів їх забезпечення. Законопроектом пропонується продовжити строк дії пріоритетних напрямів розвитку науки і техніки та інноваційної діяльності до кінця припинення або скасування дії воєнного стану, який введений Указом Президента України від 24 лютого 2022 року № 64/2022 «Про введення воєнного стану в Україні» і затверджений Законом України від 24 лютого 2022 року № 2102-IX (зі змінами), та до 31 грудня наступного року після цього.

Заслухавши автора законопроекту, народного депутата України Сергія Бабака, голови підкомітету з питань науки та інновацій Валерія Колюха, першого віцепрезидента Національної академії правових наук України Олександра Бандурки, заступника Міністра освіти і науки України Дениса Курбатова, народного депутата України Кириленко І.Г., враховуючи рішення підкомітету з питань науки та інновацій від 15 грудня 2023 року, а також надані експертні висновки, народні депутати України – члени Комітету одностайно ухвалили висновок рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо пріоритетних напрямів розвитку науки і техніки та інноваційної діяльності» (реєстр. № 10307 від 30.11.2023), поданий народним депутатом України Бабаком С.В. та іншими народними депутатами України, за результатами його розгляду в першому читанні прийняти за основу і в цілому з урахуванням пропозицій Комітету, що стосуються більш чіткого визначення строку, на який продовжено термін дії пріоритетів.

 

Про проект Закону про внесення змін до статті 60-2 Кодексу законів про працю України щодо дистанційної роботи (реєстр. № 10164 від 20.10.2023), поданий н.д. України В.В. Морозом

Про проект Закону про внесення змін до Кодексу законів про працю України щодо удосконалення правого регулювання окремих питань надомної та дистанційної роботи (реєстр. № 10164-1 від 06.11.2023), поданий н.д. України Г.М.Третьяковою

У пояснювальній записці до законопроекту про внесення змін до статті 60-2 Кодексу законів про працю України щодо дистанційної роботи (реєстр. № 10164 від 20.10.2023) визначено, що його розроблено з метою створення сприятливих умов роботи для батьків, чиї діти навчаються дистанційно у закладах загальної середньої освіти. Законопроектом пропонується доповнити положення Кодексу законів про працю України нормою про можливість переведення працівника (одного з батьків дитини) на дистанційну роботу, якщо дитина віком до 14 років здобуває повну загальну середню освіти дистанційно згідно з офіційним розпорядженням керівника відповідного закладу освіти. При цьому працівнику гарантується збереження розміру заробітної плати.

Законопроект про внесення змін до Кодексу законів про працю України щодо удосконалення правого регулювання окремих питань надомної та дистанційної роботи (реєстр. № 10164-1 від 06.11.2023) є альтернативним щодо аналогічного проекту Закону України про внесення змін до статті 60-2 Кодексу законів про працю України щодо дистанційної роботи (реєстр. № 10164 від 20.10.2023). Даний законопроект розроблено з метою забезпечення правової визначеності у разі необхідності роботодавця направити надомних або дистанційних працівників у відрядження, якщо така можливість передбачена трудовим договором про надомну або дистанційну роботу та створення сприятливих умов роботи для батьків, чиї діти навчаються дистанційно у закладах загальної середньої освіти.

Заслухавши та обговоривши інформацію заступника Голови Комітету Сергія Колебошина, представника Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини з соціальних та економічних прав Олени Колобродової, голови Наукового комітету Національної ради України з питань розвитку науки і технологій Олександри Антонюк, враховуючи рішення підкомітету з питань загальної середньої, інклюзивної освіти та освіти на тимчасово окупованих територіях від 15 грудня 2023 року та надані до зазначених законопроектів експертні висновки, народні депутати України - члени Комітету одностайно ухвалили висновок рекомендувати Верховній Раді України:

проект Закону України про внесення змін до статті 60-2 Кодексу законів про працю України щодо дистанційної роботи (реєстр. № 10164 від 20.10.2023), поданий народним депутатом України Морозом В.В., за результатами його розгляду в першому читанні повернути законопроект суб'єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання;

проект Закону України про внесення змін до Кодексу законів про працю України щодо удосконалення правового регулювання окремих питань надомної та дистанційної роботи (реєстр. № 10164-1 від 06.11.2023), поданий народним депутатом України Третьяковою Г.М., за результатами його розгляду в першому читанні прийняти за основу та доопрацювати його до другого читання з урахуванням пропозицій висловлених Комітетом;

направити Висновки Комітету до Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів, який визначено головним з опрацювання цього законопроекту.

 

Про проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення механізму запобігання та протидії домашньому насильству та насильству за ознакою статі (реєстр. № 10249 від 10.11.2023), поданий Кабінетом Міністрів України

Метою прийняття акта є удосконалення механізму запобігання та протидії домашньому насильству, насильству за ознакою статі у зв’язку з ратифікацією Конвенції Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу із цими явищами (Стамбульської конвенції).

Заслухавши інформацію заступника Міністра соціальної політики України Уляни Токарєвої, голови підкомітету з питань вищої освіти Юлії Гришиної, секретаря Комітету Наталії Піпи, представника Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини з соціальних та економічних прав Олени Колобродової, першого віцепрезидента Національної академії правових наук України Олександра Бандурки, враховуючи рішення підкомітету з питань вищої освіти від 15 грудня 2023 року та надані експертні висновки, народні депутати України – члени Комітету одностайно ухвалили рішення рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення механізму запобігання та протидії домашньому насильству та насильству за ознакою статі (реєстр. № 10249 від 10.11.2023), поданий Кабінетом Міністрів України, прийняти за основу та доопрацювати до другого читання з урахуванням пропозицій, висловлених Комітетом; направити Висновок Комітету до Комітету Верховної Ради України з питань гуманітарної та інформаційної політики, який є головним з опрацювання цього законопроекту.

 

Про проект Закону про внесення змін до Закону України «Про передачу об’єктів права державної та комунальної власності» щодо вдосконалення процедури передачі окремого індивідуально визначеного майна (крім нерухомого майна) з державної у комунальну власність (реєстр. № 10167 від 20.10.2023), поданий н.д. України В.В. Колюхом та іншими народними депутатами України

Метою прийняття акта є законодавче вдосконалення процедури передачі державного окремого індивідуально визначеного майна з балансу державних підприємств, установ і організацій до комунальної форми власності та створення належних можливостей ефективного управління державним майном, що закріплено за ними.

Для досягнення цієї мети проектом акта пропонується внесення змін до Закону України «Про передачу об'єктів права державної та комунальної власності» в частині вдосконалення процедури передачі державного окремого індивідуально визначеного майна з балансу державних підприємств, установ і організацій, що закріплено за ними, до комунальної форми власності.

Заслухавши інформацію автора законопроекту, народного депутата України Валерія Колюха, заступника Голови Комітету Сергія Колебошина, першого заступника Голови Фонду державного майна України Дениса Шугалія, враховуючи рішення підкомітету з питань освіти впродовж життя та позашкільної освіти і адаптації законодавства України до положень права Європейського Союзу від 15 грудня 2023 року та надані експертні висновки, народні депутати України - члени Комітету одностайно ухвалили висновок рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України про внесення змін до Закону України «Про передачу об’єктів права державної та комунальної власності» щодо вдосконалення процедури передачі окремого індивідуально визначеного майна (крім нерухомого майна) з державної у комунальну власність (реєстр. № 10167 від 20.10.2023), поданий народним депутатом України Колюхом В.В. та іншими народними депутатами України, прийняти за основу; направити Висновок Комітету до Комітету Верховної Ради України з питань економічного розвитку, який є головним з опрацювання цього законопроекту.

 

Про проект Закону про внесення змін до Закону України «Про авторське право і суміжні права» для забезпечення та реалізації освітнього процесу (реєстр. № 10082 від 22.09.2023), поданий н.д. України І.Р. Калауром та іншими народними депутатами України

Згідно з пояснювальною запискою законопроект розроблений з метою «створення умов для розвитку сфери освіти за рахунок забезпечення здобувачів освіти та педагогічних, науково-педагогічних працівників навчального закладу або працівникам наукової установи друкованими і електронними навчальними виданнями». Для цього проектом Закону передбачається внесення відповідних змін до Закону України «Про авторське право і суміжні права», а саме пропонується внести зміни до частини другої статті 22 Закону України «Про авторське право і суміжні права» щодо уточнення умов та доповнення випадків вільного використання творів для забезпечення і реалізації освітнього процесу.

Заслухавши інформацію голови підкомітету з питань загальної середньої, інклюзивної освіти та освіти на тимчасово окупованих територіях Олени Лис, заступника начальника управління інтелектуальної власності та інновацій Міністерства економіки України Інни Шатової, першого віцепрезидента Національної академії правових наук України Олександра Бандурки, віцепрезидента Національної академії наук України Олега Рафальського, враховуючи рішення підкомітету з питань загальної середньої, інклюзивної освіти та освіти на тимчасово окупованих територіях від 15 грудня 2023 року, а також надані експертні висновки, народні депутати України – члени Комітету одностайно ухвалили висновок рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про авторське право і суміжні права» для забезпечення та реалізації освітнього процесу» (реєстр. № 10082 від 22.09.2023), поданий народним депутатом України І.Р. Калауром та іншими народними депутатами України, за результатами розгляду в першому читанні повернути суб’єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання; направити Висновок Комітету до Комітету Верховної Ради України з питань економічного розвитку, який визначено головним комітетом з розгляду даного законопроекту.

 

Про конкурсний відбір робіт на іменні стипендії Верховної Ради України для молодих учених – докторів наук на 2024 рік

Заслухавши інформацію голови підкомітету з питань науки та інновацій Валерія Колюха, народні депутати України – члени Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій одностайно прийняли рішення у зв’язку з виявленими порушеннями норм Положення про іменні стипендії Верховної Ради України від 05 лютого 2019 року № 2676-VIII в частині подання від наукової установи зняти з подальшого конкурсного відбору на Стипендії на 2024 рік роботу Семенець-Орлової Інни Андріївни, доктора наук з державного управління, завідувача відділу ГО «РеСУРС» «Забезпечення розвитку командного потенціалу та резилієнтності молодих вчених в інтеграції бізнесу-науки-освіти (на етапі повоєнного відновлення України)».

Перелік подань на конкурс на Стипендію на 2024 рік буде опубліковано в установленому порядку в газеті Верховної Ради України «Голос України» та розміщено на офіційному веб-сайті Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій.

 

Різне

Про надання народними депутатами України – членами Комітету з питань освіти, науки та інновацій до 15 січня 2024 року пропозицій щодо тематик конкурсних робіт на призначення іменних стипендій Верховної Ради України для молодих учених – докторів наук на 2025 рік

Голова Комітету Сергій Бабак надав протокольне доручення народним депутатам України – членам Комітету з питань освіти, науки та інновацій подати до 15 січня 2024 року пропозиції щодо тематик конкурсних робіт на призначення іменних стипендій Верховної Ради України для молодих учених – докторів наук на 2025 рік.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

25 квітня 2024 15:50
23 квітня 2024 15:43
19 квітня 2024 19:00
11 квітня 2024 14:00
02 квітня 2024 14:00
27 березня 2024 15:00
26 березня 2024 14:00
20 березня 2024 18:12
20 березня 2024 14:00
05 березня 2024 13:00