21 лютого 2023 року відбулося засідання Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій. Головував Голова Комітету з питань освіти, науки та інновацій Бабак С.В. На засіданні були присутні народні депутати України – члени Комітету: Колебошин С.В., Піпа Н.Р., Воронов В.А., Гришина Ю.М., Грищук Р.П., Кириленко І.Г., Коваль О.В., Колюх В.В., Лис О.Г., Павленко Р.М., н.д. В’ятрович В.М.

Також у засіданні брали участь представники Міністерства освіти і науки України, Національної академії наук України, Національної академії правових наук України, Офісу Президента України, експерти. Всього близько 40 учасників.

Переглянути запис засідання, яке транслювалось у прямому ефірі, в соціальних мережах, можна за посиланням: https://www.facebook.com/kom.osvita.nauka.

 

Під час засідання Комітету з питань освіти, науки та інновацій були розглянуті питання:

Про внесення до порівняльної таблиці проекту Закону про внесення змін до деяких законів України щодо державної підсумкової атестації та вступної кампанії 2023 року (реєстр. № 8228-1) (друге читання) додаткових пропозицій і поправок народних депутатів України – членів Комітету.

Заслухавши інформацію голови підкомітету з питань вищої освіти Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій Юлії Гришиної до проекту закону про внесення змін до деяких законів України щодо державної підсумкової атестації та вступної кампанії 2023 року, який готується в Комітеті Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій до розгляду у другому читанні, народні депутати України – члени Комітету одностайно прийняли рішення внести пропозиції народних депутатів України – членів Комітету до порівняльної таблиці проекту Закону України про внесення змін до деяких законів України щодо державної підсумкової атестації та вступної кампанії 2023 року (реєстр. № 8228-1) та розглянути і затвердити їх у встановленому порядку.

 

Про проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо державної підсумкової атестації та вступної кампанії 2023 року (реєстр. № 8228-1 від 29.11.2022, КМУ) (друге читання).

Законопроектом пропонується доповнити закони України «Про повну загальну середню освіту», «Про фахову передвищу освіту» та «Про вищу освіту» положеннями про звільнення від проходження державної підсумкової атестації здобувачів освіти, які завершують здобуття повної загальної середньої освіти у 2022/2023 навчальному році, та про те, що прийом до закладів фахової передвищої освіти та вищої освіти на навчання для здобуття ступеня молодшого бакалавра, бакалавра та магістра, який здійснюється у 2022 році в особливому порядку, визначеному центральним органом виконавчої влади у сфері освіти і науки, без дотримання вимог цих законів, продовжити на 2023 рік.

Прийняття цього Закону дозволить Міністерству освіти і науки України розробити та затвердити Порядок прийому на навчання для здобуття вищої освіти в 2023 році, який дасть поштовх для подальшої роботи з організації національного мультипредметного тестування як конкурсного критерію доступу до освітніх послуг.

За результатами розгляду пропозицій суб’єктів права законодавчої ініціативи підготовлено порівняльну таблицю законопроекту до другого читання, яка містить 26 пропозицій і поправок народних депутатів України, у тому числі пропозиції народних депутатів України – членів Комітету, з яких 21 пропозиція відхилена, 4 пропозиції враховані, 1 – врахована частково.

Заслухавши інформацію Голови Комітету Сергія Бабака, голови підкомітету з питань вищої освіти Юлії Гришиної, Першого заступника Міністра освіти і науки України Андрія Вітренка та широко обговоривши положення законопроекту, Комітет Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій ухвалив висновок рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України про внесення змін до деяких законів України щодо державної підсумкової атестації та вступної кампанії 2023 року (реєстр.№ 8228-1 від 29.11.2022), поданий Кабінетом Міністрів України, за результатами його розгляду в другому читанні прийняти у другому читанні та в цілому, з необхідними техніко-юридичними правками.

 

Про проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо надання державної цільової підтримки окремим категоріям осіб у сферах професійної (професійно-технічної), фахової передвищої, вищої освіти (реєстр. № 8400 від 31.01.2023, н.д.С.Бабак, С.Мінько, О.Коваль, Є.Кравчук, С.Кузьміних та інші).

Законопроект реєстр. № 8400 вносить зміни до законів України «Про професійну (професійно-технічну) освіту», «Про фахову передвищу освіту», «Про вищу освіту», якими розширює категорії осіб, яким, зокрема, надається право на отримання державної цільової підтримки для здобуття професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти у державних і комунальних закладах освіти, в тому числі соціальних стипендій.

Зокрема, зазначена підтримка відтепер буде поширена:

на осіб, стосовно яких установлено факт позбавлення особистої свободи внаслідок збройної агресії російської федерації проти України, після їх звільнення;

на дітей осіб, стосовно яких установлено факт позбавлення особистої свободи внаслідок збройної агресії російської федерації проти України;

на дітей загиблих (померлих) осіб, стосовно яких установлено факт позбавлення особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України;

на дітей, які проживають у населених пунктах на лінії зіткнення, осіб, стосовно яких встановлено факт позбавлення особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України, та дітей таких осіб.

Заслухавши інформацію Голови Комітету Сергія Бабака, голови підкомітету з питань професійно-технічної та фахової передвищої освіти Ольги Коваль, Першого заступника Міністра освіти і науки України Андрія Вітренка та широко обговоривши положення законопроекту, а також враховуючи рішення підкомітету з питань професійно-технічної та фахової передвищої освіти від 20 лютого 2023 року, народні депутати України – члени Комітету одностайно ухвалили висновок рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України про внесення змін до деяких законів України щодо надання державної цільової підтримки окремим категоріям осіб у сферах професійної (професійно-технічної), фахової передвищої, вищої освіти (реєстр. № 8400 від 31.01.2023), поданий народним депутатом України Бабаком С.В. та іншими народними депутатами України, за результатами його розгляду в першому читанні прийняти за основу та в цілому з урахуванням пропозиції Комітету та техніко-юридичних правок.

 

Про проект Закону про внесення змін до статті 19 Закону України “Про професійну (професійно-технічну) освіту” щодо окремих аспектів процедури ліцензування (реєстр. № 8365 від 16.01.2023, н.д.О.Коваль, С.Бабак, В.Колюх, О.Лис, С.Колебошин та інші).

За твердженням авторів, законопроект має за мету усунення недоцільних бюрократичних бар’єрів у регулюванні діяльності закладів професійної (професійно-технічної) освіти, зокрема обов’язковості проходження ними повної процедури ліцензування при переоформленні ліцензій, зумовленому реорганізацією, зміною форми власності, найменування або юридичної адреси, та зміною назви професії (професійної назви роботи) або класу кваліфікаційного угрупування за Національним класифікатором України “Класифікатор професій”, за якими здійснюється підготовка здобувачів професійної (професійно-технічної) освіти та/або професійне (професійно-технічне) навчання.

Для цього законопроектом пропонується статтю 19 Закону України “Про професійну (професійно-технічну) освіту” після частини шостої доповнити відповідними новими частинами, які визначають підстави для переоформлення ліцензії на провадження освітньої діяльності без проведення процедури ліцензування.

Заслухавши інформацію автора законопроекту, голови підкомітету з питань професійно-технічної та фахової передвищої освіти Ольги Коваль та обговоривши цей законопроект, а також враховуючи рішення підкомітету з питань професійно-технічної та фахової передвищої освіти від 20 лютого 2023 року, народні депутати України – члени Комітету одностайно ухвалили висновок рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України про внесення змін до статті 19 Закону України “Про професійну (професійно-технічну) освіту” щодо окремих аспектів процедури ліцензування (реєстр.№ 8365 від 16.01.2023), поданий народним депутатом України Коваль О.В. та іншими народними депутатами України, за результатами його розгляду в першому читанні прийняти за основу та в цілому з урахуванням, відповідно до зауважень Головного науково-експертного управління Верховної Ради України, пропозиції Комітету та техніко-юридичних правок.

 

Про проект Закону про внесення змін до статті 51 Закону України “Про повну загальну середню освіту” щодо підвищення кваліфікації педагогічних працівників у питанні надання психологічної підтримки учасникам освітнього процесу (реєстр. № 8378 від 23.01.2023, н.д.Т.Скрипка, Т.Циба, Є.Кравчук, Є.Брагар та інші).

У пояснювальній записці до законопроекту відзначено, що прийняття відповідних змін зумовлено тим, що “повномасштабна війна російської федерації проти України критично впливає на стан психологічного здоров’я учасників освітнього процесу та безпосередню організацію навчання. Зокрема, частина учнів перебували чи перебувають безпосередньо в зоні бойових дій або на тимчасово окупованій території, а отже стали свідками фізичного, сексуального чи психологічного насильства, інших психотравмуючих подій”, тому “сучасний педагог має володіти інформацією щодо психологічної травми та техніками допомоги здобувачам освіти, має вміти організовувати освітній процес, у тому числі в укритті, спілкувалися з дітьми, що пережили психотравуючі події чи втратили близьких, мати компетентності щодо побудови уроку з врахуванням виключення певних потенційно травмуючих для дитини тем” (п. 1 пояснювальної записки).

Для досягнення цієї мети ініціаторами законопроекту пропонується внести зміни до абзацу першого частини 2 статті 51 Закону України “Про повну загальну середню освіту”, якими до обов’язкового щорічного підвищення кваліфікації педагогічних працівників шляхом перерозподілу кількості годин, передбачених для цього, виділити не менше 10 відсотків загальної кількості годин на вдосконалення знань, вмінь і практичних навичок у питанні надання психологічної підтримки учасників освітнього процесу.

Заслухавши інформацію голови підкомітету з питань загальної середньої, інклюзивної освіти та освіти на тимчасово окупованих територіях Олени Лис, Голови Комету Сергія Бабака, обговоривши даний законопроект, а також враховуючи рішення підкомітету з питань загальної середньої, інклюзивної освіти та освіти на тимчасово окупованих територіях від 20 лютого 2023 року, народні депутати України – члени Комітету одностайно ухвалили висновок рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України про внесення змін до статті 51 Закону України “Про повну загальну середню освіту” щодо підвищення кваліфікації педагогічних працівників у питанні надання психологічної підтримки учасникам освітнього процесу (реєстр. № 8378 від 23.01.2023), поданий народним депутатом України Скрипкою Т.В. та іншими народними депутатами України, за результатами його розгляду в першому читанні прийняти за основу та в цілому з урахуванням пропозиції Комітету та техніко-юридичних правок.

 

Про проект Закону про внесення змін до Закону України “Про наукову і науково-технічну діяльність” щодо виборів керівника наукової установи (реєстр. № 6236 від 01.11.2021, н.д.І.Совсун, Г.Вацак, В.Крейденко, К.Рудик, І.Констанкевич, С.Мінько).

Згідно з пояснювальною запискою метою законопроекту є “включення до Закону України “Про наукову і науково-технічну діяльність” положень, які передбачають зміни та вимоги до процесу виборів керівників наукових установ. Для цього у проекті пропонується обмежити коло осіб, які мають право голосу на відповідних виборах, передбачити обов'язкове оприлюднення списків виборців, проведення дебатів між кандидатами, включення представників кандидатів до складу організаційного комітету та виборчої комісії тощо. Як наслідок – передбачаються механізми для реального здійснення основоположних принципів виборів, зокрема прозорості та демократичності».

На думку авторів законопроекту, прийняття законопроекту як закону створить правові передумови для здійснення ефективного управління науковими установами в Україні, завдяки забезпеченню прозорості, демократичності та альтернативності виборів керівників відповідних наукових установ.

Заслухавши інформацію голови підкомітету з питань науки та інновацій Валерія Колюха та обговоривши це питання, а також враховуючи рішення підкомітету з питань науки та інновацій від 20 лютого 2023 року, народні депутати України – члени Комітету одностайно ухвалили висновок рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України про внесення змін до Закону України “Про наукову і науково-технічну діяльність” щодо виборів керівника наукової установи (реєстр. № 6236 від 01.11.2021), поданий народним депутатом України Совсун І.Р. та іншими народними депутатами України, за наслідками його розгляду повернути суб’єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання.

 

Про проект Закону про внесення змін до Закону України “Про наркотичні засоби, психотропні речовини і прекурсори” для встановлення порядку використання наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів у наукових та навчальних цілях (реєстр. 6470 від 24.12.2021, н.д.І.Совсун, Л.Василенко та інші).

У пояснювальній записці до законопроекту зазначено, що його розроблено з метою покращення інноваційної екосистеми через зменшення бюрократичного тиску на заклади науки та освіти, що досліджують наркотичні засоби, психотропні речовини та прекурсори.

Для досягнення зазначеної мети законопроектом пропонується внести зміни до статті 20 Закону України “Про наркотичні засоби, психотропні речовини і прекурсори”.

Народні депутати України - члени Комітету з питань освіти, науки та інновацій звернули увагу на недоцільність використання прекурсорів, наркотичних та психотропних речовин закладами загальної середньої та професійної (професійно-технічної) освіти.

Заслухавши інформацію голови підкомітету з питань науки та інновацій Валерія Колюха та обговоривши це питання, враховуючи експертні висновки, які надійшли до Комітету від Комітету Верховної Ради України з питань бюджету, Комітету Верховної Ради України з питань інтеграції України до Європейського Союзу, Міністерства фінансів України, Міністерства освіти і науки України, Міністерства охорони здоров’я України, Національної академії медичних наук України, Національної академії педагогічних наук України, Ради молодих вчених Національної академії наук України, які містять низку зауважень і застережень, а також враховуючи рішення підкомітету з питань науки та інновацій від 12 грудня 2022 року, народні депутати України – члени Комітету одностайно ухвалили висновок запропонувати визначитись щодо прийняття проекту Закону України про внесення змін до Закону України “Про наркотичні засоби, психотропні речовини і прекурсори” для встановлення порядку використання наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів у наукових та навчальних цілях (реєстр. № 6470 від 24.12.2021), поданий народним депутатом України Совсун І.Р. та іншими народними депутатами України, Комітету Верховної Ради України з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування, який є головним з опрацювання цього законопроекту.

 

Про проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо узгодження законодавства у сфері оренди та приватизації державного та комунального майна (реєстр. № 6102-д від 13.02.2023, н.д.Д.Наталуха, О.Мовчан, Б.Приходько, Д.Кисилевський та інші).

У пояснювальній записці до законопроекту визначено, що його розроблено з метою удосконалення окремих етапів передачі державного та комунального майна в оренду та приватизації такого майна, що дозволить зробити процес більш зручним та ефективним. Також законопроект спрямований на узгодження положень Закону про оренду з рядом інших законів, які також регулюють відносини з управління, використання державного та комунального майна для уникнення різного тлумачення таких норм учасниками цих процедур.

Для досягнення цієї мети законопроектом пропонується внести низку змін до різних законодавчих актів України, у тому числі до законів України “Про оренду державного та комунального майна”, “Про особливості правового режиму діяльності Національної академії наук України, національних галузевих академій наук та статусу їх майнового комплексу”, “Про приватизацію державного і комунального майна”, “Про освіту”.

Заслухавши інформацію голови підкомітету з питань науки та інновацій Валерія Колюха, в.о. Президента Національної академії правових наук України Володимира Журавля та широко обговоривши це питання, а також враховуючи рішення підкомітету з питань науки та інновацій від 20 лютого 2023 року, народні депутати України – члени Комітету висловили свої застереження щодо документу та одностайно ухвалили висновок рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо узгодження законодавства у сфері оренди та приватизації державного та комунального майна (реєстр. № 6102-д від 13.02.2023), поданий народним депутатом України Наталухою Д.А. та іншими народними депутатами України, за результатами його розгляду в першому читанні направити до Комітету Верховної Ради України з питань економічного розвитку для підготовки на повторне перше читання, визначеного головним з опрацювання цього законопроекту та визначивши при цьому основні положення, принципи, критерії, яким повинен відповідати доопрацьований законопроект та його структурні частини.

 

Про внесення змін та доповнень до Рішення Комітету від 05.10.2022 року (протокол № 107) про створення робочої групи для підготовки до другого читання проекту Закону України про внесення змін до деяких законів України (реєстр. № 5450 від 29.04.2021).

Відповідно до клопотань Міністерства освіти і науки України, Міністерства молоді та спорту України про заміну членів Робочої групи та надання кандидатур до її складу (листи Міністерства освіти і науки № 1/1294-23 від 27.01.2023, Міністерства молоді та спорту України № 91/4.5/23 від 30.01.2023), народні депутати України – члени Комітету одноголосно прийняли рішення:

1. У зв’язку зі звільнення з посад Міністерства освіти і науки України виключити зі складу Робочої групи Божинського В.С., Салькова В.В.

2. Включити до складу робочої групи:

Овчаренка Вадима Миколайовича – начальника відділу позашкільної освіти та виховної роботи директорату дошкільної, шкільної, позашкільної та інклюзивної освіти Міністерства освіти і науки України;

Шкуру Геннадія Анатолійовича – директора Українського державного центру позашкільної освіти Міністерства освіти і науки України;

Осіпову Зінаіду Сергіївну – начальника відділу дитячо-юнацького та резервного спорту Міністерства молоді та спорту України;

Каратєєву Наталію Віталіївну – головного спеціаліста відділу дитячо-юнацького та резервного спорту Міністерства молоді та спорту України.

 

Про конкурс на іменні стипендії Верховної Ради України для молодих учених – докторів наук за 2023 рік.

Комітет Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій розглянув інформацію про конкурс на призначення іменних стипендій Верховної Ради України для молодих учених – докторів наук (далі Стипендії) за 2023 рік і зазначає таке.

Члени об’єднаної Конкурсної комісії з присудження Премії Верховної Ради України молодим ученим та іменних стипендій Верховної Ради України для молодих учених – докторів наук, які є експертами з проведення технічної експертизи на відповідність робіт вимогам конкурсу (у складі О.П. Ващук, А.О. Ігнатович, А.О. Сімахова – далі експерти), здійснили експертизу подань конкурсантів і прийняли відповідні рішення щодо кожного з них.

Аналіз експертами відповідності подань вимогам конкурсу виявив порушення норм Положення про іменні стипендії Верховної Ради України для молодих учених - докторів наук, затвердженого зазначеною вище Постановою Верховної Ради України від 5 лютого 2019 року № 2676-VIII.

Заслухавши інформацію Голови Комітету Сергія Бабака, народні депутати України – члени Комітету одностайно прийняли рішення погодитись з висновками експертів та зняти з подальшого конкурсного відбору на Стипендії за 2023 рік роботи таких конкурсантів:

Бойко-Бузиль Юлія Юріївна – доктор психологічних наук, заступник завідувача науково-дослідної лабораторії психологічного забезпечення Державного науково-дослідного інституту Міністерства внутрішніх справ України;

Мовчан Роман Олександрович – доктор юридичних наук, професор кафедри конституційного, міжнародного і кримінального права Донецького національного університету імені Василя Стуса Міністерства освіти і науки України;

Харченко Василь Олегович – доктор фізико-математичних наук, провідний науковий співробітник відділу моделювання радіаційних ефектів та мікроструктурних перетворень у конструкційних матеріалах Інституту прикладної фізики Національної академії наук України;

Бардус Ірина Олександрівна – доктор педагогічних наук, професор кафедри комп’ютерних технологій в управлінні та навчанні й інформатики  Бердянського державного педагогічного університету МОН України.

Перелік подань на конкурс на Стипендію за 2023 рік буде опублікований в установленому порядку в газеті Верховної Ради України «Голос України» та розмістити на офіційному веб-сайті Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій.

 

Про внесення змін до плану роботи Комітету з питань освіти, науки та інновацій на період дев’ятої сесії дев’ятого скликання.

Заслухавши інформацію Голови Комітету з питань освіти, науки та інновацій Сергія Бабака, народні депутати України – члени Комітету з питань освіти, науки та інновацій одностайно прийняли рішення внести зміни до плану роботи Комітету з питань освіти, науки та інновацій на період дев’ятої сесії дев’ятого скликання з врахуванням висловлених пропозицій.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

05 липня 2024 12:30
05 липня 2024 12:00
03 липня 2024 16:00
28 червня 2024 08:00
21 червня 2024 12:29
19 червня 2024 16:37
18 червня 2024 13:47
17 червня 2024 16:00
06 червня 2024 14:30
06 червня 2024 14:20