30 грудня 2022

Спеціальні освітні серіали для школярів

Поки навчання в школах на паузі, Дія.Цифрова освіта пропонує провести зимові канікули з користю для учнів. На платформі розміщено спеціальні освітні серіали для підлітків, що допоможуть обрати майбутню професію, дізнатися більше про сучасні професії, технології та підприємництво.

Підприємництво для школярів

Разом з експертами-підприємцями глядачі серіалу пройдуть усі потрібні кроки для створення власної справи (від ідеї до реалізації) та переконаються, що бізнес — не обов’язково справа дорослих.

Нові цифрові професії

Глядачі серіалу дізнаються про сучасні затребувані цифрові професії, зокрема: діджитал-маркетолог, SMM-спеціаліст, Front-end- та Back-end-розробник, QA (тестувальник програмного забезпечення), UI/UX-дизайнер, бізнес-аналітик, сybersecurity engineer, devOps engineer, product manager.

Діджитал-фізкультура для школярів за участі зірок спорту

Робите зранку руханку? Футболісти Андрій Пятов і Сергій Кривцов поділяться порадами для ефективних занять спортом, а також розкажуть, як смартфон може стати мінітренером у домашніх умовах.

Одна планета: 11 кроків назустріч довкіллю

Щодня ми робимо безліч речей, які змінюють нашу планету, навіть не усвідомлюючи цього.

У серіалі школярі дізнаються, як жити з турботою до довкілля, що таке вуглецевий слід та чому зміна клімату вас стосується. Зрозумієте, чому краще споживати сезонні та локальні продукти й на які маркування варто звертати увагу в супермаркеті.

Цифрова журналістика

Журналістика – це рушійна сила демократії. Тут вам розкажуть про інструменти для збору інформації, найпоширеніші формати подкастів, журналістику даних, сторітелінг, особливості роботи з соцмережами та медіаграмотність.

Штучний інтелект для школярів

Під час перегляду серіалу глядачі серіалу дізнаються, що таке штучний інтелект, як його використовують для розв’язання різноманітних задач, наприклад, у сферах захисту довкілля, медицини та мистецтва. І зрозуміють – які є найпоширеніші методи штучного інтелекту та як вони працюють, а з якими питаннями технології людство досі не може дати раду. Ба більше – як поглибити знання у сфері машинного навчання та опанувати професію, пов’язану з ШІ.

 

В Україну з-за кордону повернулися понад 100 тисяч школярів

За інформацією Міністерства освіти і науки України, станом на грудень в Україну повернулися з-за кордону понад 100 тисяч школярів, проте там ще залишається приблизно 516 тисяч. Також 95 тисяч дітей перебувають на тимчасово окупованих територіях.

Крім того, після повернення з-за кордону школярам перезарахують всі предмети, крім української мови, літератури та історії.

МОН рекомендує дітям шкільного віку відвідувати онлайн-уроки щонайменше з трьох навчальних предметів: історії, українська мова та література.

 

Школи та дитячі садочки зможуть отримати грант від Японії

Програма «Кусаноне» надає підтримку проектам розвитку місцевих громад, спрямованим на вирішення проблем, пов’язаних із базовими потребами життя, здоров’я та безпеки людини, покращення соціальних умов та забезпечення населення.

Прийняття заявок триватиме до 28 лютого 2023 року (включно). Бюджет на один проект – 10 млн. єн (приблизно 90 тис. доларів США по офіційному курсу у гривнях на день конвертації). Як варіант можна подати проект на утеплення фасаду або ремонт даху в дитячих садках, заміну вікон або ремонт туалетів у школах, будівництво пандусів та встановлення ліфтів тощо.

Форму заявки та більше деталей можна знайти за посиланням.

 

Міндовкілля та КНУ імені Тараса Шевченка співпрацюватимуть у сфері розвитку сучасної екологічної освіти в Україні

Міністр захисту довкілля та природних ресурсів Руслан Стрілець та ректор Київського національного університету імені Тараса Шевченка Володимир Бугров підписали меморандум про співпрацю.

Очільник Міндовкілля висловив впевненість, що співпраця Міндовкілля та Київського національного університету імені Тараса Шевченка стане унікальним майданчиком для підготовки кваліфікованих спеціалістів у довкіллєвій сфері, щоб роботодавці нарешті позбулися принципу «Забудьте все, чому вас вчили в університеті» та після університетських лав отримували готових до всіх викликів сучасного професійного життя випускників.

 

29 грудня 2022

Майже 600 аптечок передано у школи, які працюють офлайн

Компанія SOCAR Energy Ukraine зібрала 1 млн. грн. на медичні набори для учнів. На ці кошти закуплено 574 аптечки, які передали до 12 шкіл різних областей України.

Окрім медичних наборів, кожна аптечка містить інструкції з психологічної допомоги для учнів та персоналу шкіл. Ці інструкції були підготовлені в межах ініціативи першої леді Олени Зеленської щодо створення Національної програми ментального здоров'я, розроблення якої координує Міністерство охорони здоров’я України за підтримки Всесвітньої організації охорони здоров’я.

Партнером та реалізатором благодійного проєкту SOCAR Energy Ukraine стала благодійна платформа dobro.ua, експертну підтримку надало Міністерство освіти і науки України.

 

В Україні з’явився застосунок для навчання дітей під час блекауту

Українські розробники з віртуальної школи Unicorn School створили мобільний застосунок для смартфонів та планшетів, який дозволяє навчатися під час знеструмлення.

Як це працює?

Вчителі щодня завантажують навчальний матеріал на пристрій, а вже діти можуть через додаток відкривати та вчити уроки без світла та інтернету. 

За тією ж системою школярі можуть завантажувати домашні завдання в додаток, який автоматично відправить їх на перевірку вчителю одразу ж при відновленні зв'язку з інтернетом.

Доступ до підручників та понад 17 тисяч методичних матеріалів у дітей залишається. Учень може сам обирати, який предмет вчити саме зараз, не прив'язуючись до розкладу, а після кожного пройденого уроку є завдання для перевірки.

Окрім того, що застосунок повністю автономний, навчання проходить у форматі комп’ютерної гри. Учень стає головним героєм з персональним аватаром – лицарем чи принцесою у казковому онлайн-королівстві.

Уроки також оформлені в ігровому стилі з візуалізацією кожного предмета.

При цьому батьки бачать детальну статистику успіхів дитини, її ефективність, результативність та зворотний зв’язок від викладачів.

Навчання проходить за ліцензією та програмою яка відповідає всім вимогам Міністерства освіти і науки України. Учнів готують до складання ДПА та ЗНО, а в разі успіху вони отримують атестат державного зразка.

Завантажити застосунок та зареєструвати дитину в школі можна для платформ IOS та Android на сайті розробників.

 

28 грудня 2022

Національний фонд досліджень України оголошує новий конкурс

«Кембридж – НФДУ 2022. Індивідуальні гранти на проведення досліджень (розробок) для українських вчених (за підтримки Кембриджського університету, Велика Британія)».

Метою конкурсу є підтримка передових наукових досліджень і розробок українських вчених, які безпосередньо постраждали від воєнних дій в Україні в 2022 році, шляхом надання індивідуальних грантів за підтримки Кембриджського університету (Велика Британія).

Дата та час початку подання заявок: 29.12.2022, 00:01 за київським часом.

Дата та час завершення подання заявок: 27.01.2023, 23:59 за київським часом.

Проведення наукової і науково-технічної експертизи та підбиття підсумків Конкурсу: до 23.05.2023.

Для ознайомлення з умовами конкурсу переходьте за посиланням: https://cutt.ly/n08i958

 

Цифрові девайси для освітян

За сприяння ЮНІСЕФ Державна установа «Школа супергероїв» одержала 70 ноутбуків. Саме тут навчаються учні, які проходять лікування або реабілітацію в закладах охорони здоров’я.

Ноутбуками будуть користуватися діти, які за станом здоров’я не можуть навчатися у групах, перебувають в інфекційних боксах чи навчання яких відбувається біля ліжка.

Пристрої стануть важливим інструментом для завідувачів освітніх центрів, вихователів та вчителів.

Нині ноутбуки прямують до кожної «Школи супергероїв» України, аби подарувати дітям ще більше знань та натхнення.

 

ЄС продовжує підтримку наукових проєктів

За рахунок коштів рамкової програми ЄС «Горизонт 2020» 40 українських наукових проєктів отримають фінансову підтримку. Проекти-переможці затверджені наказом Міністерства освіти і науки України.

Фінансування проектів відбуватиметься за рахунок зовнішнього інструменту допомоги Європейського Союзу для виконання зобов’язань України у рамковій програмі з наукових досліджень та інновацій «Горизонт 2020».

Загалом на конкурс було подано 195 пропозицій, 156 з яких були передані на наукову експертизу.

 

Переможці мовних конкурсів отримають щомісячні стипендії

53 переможці міжнародних мовних конкурсів протягом 2023 року щомісячно отримуватимуть стипендію Президента України.

Імена стипендіатів було визначено наказами Міністерства освіти і науки України від 11 листопада 2022 року №1014 та від 9 грудня 2022 року №1109.

Зокрема, щомісячні стипендії отримуватимуть 14 переможців ХХІІ Міжнародного конкурсу з української мови імені Яцика та 39 переможців XII Міжнародного мовно-літературного конкурсу імені Шевченка.

Розмір стипендій для учнів закладів загальної середньої, професійної (професійно-технічної) освіти становитиме 1420 грн в місяць.

Студенти закладів фахової передвищої освіти отримуватимуть щомісяця 2870 грн.

Розмір стипендії для студентів закладів вищої освіти становитиме 3800 грн на місяць.

 

27 грудня 2022

Українські учні, які тимчасово перебувають за кордоном, активно опановують навички для успішного життя

Нині у 14 країнах світу понад 2 тис. учнів 6-11 класів завершили навчання фінансової та комп’ютерної грамотності, емоційного інтелекту, ефективної комунікації, креативного мислення, лідерства, стресостійкості, гнучкості у прийнятті рішень, а також набули вмінь свідомо визначити професію мрії та будувати власну траєкторію подальшого навчання та кар’єри.

240 освітян, які тимчасово проживають у Польщі, в межах проекту вже пройшли курси підвищення кваліфікації з гнучких навичок (soft skills).

Проект триватиме до липня 2023 року, у ньому візьмуть участь понад 10 тис. дітей та 2,5 тис. освітян.

Координація навчання здійснюється через мережу українських освітніх хабів.

Всі уроки в межах цього проєкту мають гриф «Схвалено для використання в освітньому процесі» Міністерства освіти і науки України, а курси підвищення кваліфікації для освітян отримали схвалення Вченої ради Державної наукової установи «Інститут модернізації змісту освіти».

Записатись на уроки «Навички для успішного життя» можна тут.

 

Тепер на ВШО можна діагностувати результати навчання дітей

На платформу додали діагностичні тести з математики й української мови для учнів 5, 7 та 9 класів.

Первинне діагностичне тестування учням рекомендують пройти на початку навчального року. За його результатами вчитель отримує звіт про успішність дитини у навчанні та рекомендації, які теми потребують додаткового опрацювання. Потім учень або учениця отримують перелік посилань на матеріали, які варто опрацювати, аби поліпшити результати навчання.

Таке діагностування передбачено для ключових етапів навчання – на початку 5 класу, у 7 класі та у випускному 9 класі для виявлення можливих прогалин. Водночас діагностичні тести можна застосовувати і наприкінці навчального року, однак у 4, 6 та 8 класах. Діагностичні тести доступні для всіх охочих на платформі Всеукраїнської школи онлайн у розділі «Курси».

Діагностика розроблена в межах ініціативи «Збереження доступу до шкільної освіти», що впроваджується в межах проекту «Супровід урядових реформ в Україні» (SURGe).

 

Оголошено переможців Радіодиктанту національної єдності

В Україні оголосили імена двадцяти переможців Радіодиктанту національної єдності-2022.

Серед них - двоє українських школярів (7 і 10 клас), харків’янка, яка тимчасово перебуває в Німеччині, а також переможниці минулорічного Радіодиктанту. П’ятеро з двадцяти переможців припустилися лише однієї помилки в тексті, п’ятнадцятеро - двох.

Загалом на перевірку надійшли понад 30 тисяч електронних листів і майже 10 тисяч паперових. У багатьох листах містилося по декілька текстів диктантів. Листи надійшли з усієї України, включно з тимчасово окупованими територіями, а також з більш як двох десятків інших країн. П’ять робіт були написані шрифтом Брайля.

 

26 грудня 2022

5 тисяч Apple iPad для школярів

5 тисяч Apple iPad будуть передані до 12 закладів загальної середньої освіти, які були зруйновані внаслідок збройної агресії росії, в Київській, Чернігівській, Сумській, Харківській і Миколаївській областях, а також Державній установі «Школа супергероїв»!

23 грудня 2022 року, напередодні Різдва, 451 планшет вже передано учням і вчителям в Бузівський академічний ліцей Бучанського району Київської області.

Кожен планшет персоніфікований, для кожного учня на планшеті встановлені всі необхідні навчальні матеріали, підручники, лекції, відеоуроки, навчальні застосунки.

Кожен планшет забезпечений протиударними склом і чохлом, що дасть можливість максимально довго використовувати планшети.

Соціально-відповідальний бізнес підтримує не тільки ЗСУ, а й освіту наших діточок. Тих, хто, на жаль, втрачає дитинство, доступ до освіти, часто рідних і знайомих, домівки і щасливе життя внаслідок бойових дій.

Це дозволить учням здобувати сучасну та якісну освіту з будь-якого куточка України. Окрім цього, українські вчителі пройшли навчання від сертифікованих тренерів Apple, що дасть змогу інтегрувати нове обладнання у навчальний процес.

Такий масштабний проект став можливим завдяки синергії зусиль та можливостей партнерів: Міжнародній компанії ASBISc Enterprises, Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій, Міністерства освіти і науки України, Міністерства цифрової трансформації України, Українського інституту розвитку освіти, НГО “7Fields”.

 

Міжнародні партнери продовжують підтримувати Україну

Провідна японська компанія в телекомунікаційному бізнесі «NTT Group1» виділила 1 млн. доларів США для підтримки цифрового освітнього середовища дітей, зокрема тих, які не мають змоги навчатися у традиційному форматі.

Кошти розподілять через Управління Верховного комісара ООН у справах біженців (УВКБ ООН), Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ) та спрямують для забезпечення освітян та здобувачів освіти цифровими пристроями.

Крім того, NTT Group надає безплатні міжнародні дзвінки в Україну, компанія пожертвувала загалом 2,5 млн доларів США на підтримку нашої держави, а також прийняла пожертви від клієнтів на допомогу Україні.

 

Оголошено конкурс на здобуття Премії НАН України «За популяризацію науки»

Комітет з присудження Премії Національної академії наук України проводить прийом подань для участі у конкурсі на здобуття Премії НАН України «За популяризацію науки» за 2022 рік.

Прийом подань для участі у конкурсі проводиться з 01 січня до 28 лютого 2023 року.

Порядок висунення кандидатів та оформлення документів для участі у конкурсі викладено у відповідному документі.

 

25 грудня 2022

Продовжено терміни конкурсу підручників

Міністерство освіти і науки України продовжило на місяць терміни конкурсного відбору підручників для 1 та 5–6 класів.

Відповідними наказами міністерства затверджені нові терміни проведення конкурсу.

Конкурсний відбір підручників для учнів 1 класу закладів загальної середньої освіти триватиме до 31 березня 2023 року.

Конкурсний відбір підручників для учнів 5–6 класу закладів загальної середньої освіти триватиме до 30 квітня 2023 року.

 

24 грудня 2022

Наука для відбудови України у воєнний та повоєнний періоди: Національний фонд досліджень оголосив конкурс

До 31 січня 2023 року триває приймання заявок на участь у конкурсі проектів з виконання наукових досліджень і розробок «Наука для відбудови України у воєнний та повоєнний періоди».

Метою конкурсу є фінансування колективних наукових проектів, спрямованих на розв'язання невідкладних питань відбудови України у воєнний та повоєнний періоди.

Конкурс проводиться за напрямами:

відновлення виробництва товарів та послуг або виведення України на новий рівень конкурентоспроможності (зокрема у космічній галузі);

розроблення нових технологій та створення матеріалів для відновлення промислового виробництва;

розв'язання екологічних проблем, які виникли внаслідок військових дій;

подолання розладів здоров’я населення, зумовлених воєнним станом в Україні;

розв'язання питань продовольчої та енергетичної безпеки;

розв'язання нагальних соціальних питань, комплексної реабілітації різних груп населення, пов’язаної з воєнними травмами;

посилення захисту об’єктів критичної інфраструктури (зокрема в контексті кібербезпеки), збереження культурної спадщини (реставрації, реконструкції, консервації пам’яток культури, діджиталізації тощо), яка постраждала внаслідок військових дій та/чи окупації.

Умови конкурсу розміщено за посиланням.

 

Книгарня «Сяйво книги» ініціювала благодійний проєкт-бібліотеку та пропонує відвідувачам лишити книжковий подарунок для найдоросліших читачів

Люди похилого віку можуть прийти до книгарні «Сяйво книги» і серед запропонованих книг на спеціальному стелажі безкоштовно обрати для себе книгу для читання вдома, а потім повернути її та обрати нову.

Водночас кожен охочий відвідувач книгарні може купити книгу зі знижкою 20% та передати її працівникам для проєкту «Одним словом». За участь книгарня надасть дарувальнику знижку 10% на наступну покупку.

Муніципальна книгарня «Сяйво книги» чекає на всіх із 10:00 до 20:00 за адресою: вул. Велика Васильківська, 6.

 

2917 навчальних закладів зазнали бомбардувань та обстрілів, з них 361 повністю зруйновано

Станом на 24 грудня 2022 року 2556 закладів пошкоджено та 361 зруйновано повністю - про це повідомляють на ресурсі Міністерства освіти і науки України.

Сайт saveschools.in.ua документує та в реальному часі надає статистику зруйнованих українських закладів освіти.

До того ж на сайті можна переглянути картину руйнувань кожного регіону. До переліку увійшли не лише школи, а й дитсадки, заклади професійно-технічної освіти та заклади фахової передвищої освіти. 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

05 липня 2024 12:30
05 липня 2024 12:00
03 липня 2024 16:00
28 червня 2024 08:00
21 червня 2024 12:29
19 червня 2024 16:37
18 червня 2024 13:47
17 червня 2024 16:00
06 червня 2024 14:30
06 червня 2024 14:20