09 грудня 2022

Зареєстровано проект Постанови Верховної Ради України про присудження Премії Верховної Ради України молодим ученим за 2021 рік (реєстр. № 8272 від 09.12.2022)

Проект має на меті сприяти підвищенню престижу наукових працівників та їх ролі у суспільстві, фінансовому забезпеченню молодих науковців – переможців конкурсного відбору, закріпленню молодих учених у вітчизняних наукових установах та проведенні ними актуальних фундаментальних і прикладних наукових досліджень та науково-технічних розробок, створенню умов для реалізації інтелектуального потенціалу громадян у сфері наукової і науково-технічної діяльності, розвитку науки та науково-технічної діяльності, стимулюванню інноваційного розвитку держави.

 

08 грудня 2022

Відбулось розширене засідання Міжвідомчої координаційної ради з питань охорони психічного здоров'я та надання психологічної допомоги особам, які постраждали внаслідок агресії РФ проти України

Перша леді Олена Зеленська відкрила розширене засідання, на якому  були представлені результати аудиту потреб громадян в послугах з охорони психічного здоров’я та психосоціальної підтримки, аналіз міжнародного досвіду побудови систем психічного здоров’я, принципи, що можуть бути використані для покращення системи охорони психічного здоров’я в Україні.  

У засіданні взяли участь: Прем’єр-міністр України та члени Уряду, народні депутати України, в тому числі Голова Комітету з питань освіти, науки та інновацій Сергій Бабак, представники посольств та міжнародних організацій: представництва ООН в Україні, Бюро ВООЗ в Україні, посли США, Канади, Швейцарії та Євросоюзу.

На зустрічі було презентовано розроблений у межах Національної програми ментального здоров'я документ – Оперативну Дорожню карту «Пріоритетні багатосекторні заходи із психічного здоров’я та психосоціальної підтримки в Україні під час та після війни». Документ розроблено представниками державного сектору, агенцій ООН, міжнародних та українських організацій, які працюють в сфері розвитку та гуманітарного реагування, у координації з ВООЗ. Оперативна Дорожня карта дозволить швидко реагувати на виклики «тут і зараз». У ній визначено пріоритети, на які мають орієнтуватися всі, хто працює в сфері психічного здоров`я в умовах гуманітарної кризи. Це дозволить узгоджувати свої дії відповідно до визначених в результаті аналізу пріоритетів.

Більш детальна інформація про захід розміщена за посиланням:

https://moz.gov.ua/article/news/persha-ledi-olena-zelenska-vidkrila-rozshirene-zasidannja-mizhvidomchoi-koordinacijnoi-radi-z-pitan-ohoroni-psihichnogo-zdorov%e2%80%99ja-ta-nadannja-psihologichnoi-dopomogi-osobam-jaki-postrazhdali-vnaslidok-zbrojnoi-agresii-rf-proti-ukraini

 

Освітній омбудсмен закликав батьків звернути увагу на свій психологічний стан та психологічний стан своїх дітей

У ці буремні часи необхідно дбати про власну безпеку та власний психологічний стан. Адже війна та її наслідки негативно позначаються на психологічному стані усіх: як дорослих, так і дітей.

Сергій Горбачов наголосив, що депресія у батьків може викликати майбутню депресію в дітей, а негативні наслідки стресу, який впливає на батьків чи на одного з них, – сприяти почуттю відторгнення у дитини, зниженню самооцінки, агресивній поведінці дитини. 

На сторінці освітнього омбудсмена розміщено декілька публікацій. У тому числі докладні поради, як батькам зменшити стрес і де батьки можуть отримати психологічну підтримку та допомогу (https://eo.gov.ua/yak-batkam-zmenshyty-stres-ta-de-otrymaty-psykholohichnu-dopomohu/2022/12/08/) а також матеріали досліджень на тему: як психологічний стан батьків впливає на дитину (https://eo.gov.ua/yak-psykholohichnyy-stan-batkiv-vplyvaie-na-dytynu/2022/12/08/).

 

ЄС включив Україну у програми Horizon Europe із фінансуванням у 13,5 млрд євро

За інформацією Національної академії наук України, Єврокомісія оголосила про виділення фінансування в рамках програми досліджень та інновацій Horizon Europe на 2023-2024 роки в обсязі 13,5 мільярда євро, яка передбачає пошук передових технологій для подальшого технологічного та економічного розвитку ЄС, а також заходи з підтримки України.

Як зазначено у заяві, цільова допомога для України надаватиметься на додаток до заходів, що передбачають фінансування у 70 мільйонів євро та вже були започатковані у 2022 році. Нові заходи стосуватимуться забезпечення доступу науковців України до Європейської дослідницької інфраструктури, продовження цільової підтримки українських науковців у сфері медицини, а також проведення кліматично-нейтральної відбудови кількох українських міст з використанням можливостей так званої Місії ЄС із кліматично нейтральних та «розумних» міст.

(https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/IP_22_7404?fbclid=IwAR2A5IsUBFBwsNFpqSWZdRaVFcaZKdILI72nNawzUKt45p4Uvx6GUQO5rh8)

 

07 грудня 2022

Відбулося засідання Комітету ВРУ з питань освіти, науки та інновацій

07 грудня 2022 року відбулося засідання Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій.

Народні депутати України – члени Комітету прийняли рішення:

- затвердити пропозиції Комітету з питань освіти, науки та інновацій до проекту Плану законопроектної роботи Верховної Ради України на 2023 рік;

- підтримати подання об’єднаної Конкурсної комісії щодо присудження 30 Премій Верховної Ради України для молодих учених за 2021 рік переможцям конкурсу та рекомендувати Верховній Раді України включити проект Постанови Верховної Ради України «Про присудження Премії Верховної Ради України молодим ученим за 2021 рік» до порядку денного сесії Верховної Ради України та за наслідками його розгляду прийняти за основу та в цілому;

- підтримати такі законопроекти:

проект Закону про внесення змін до Закону України “Про наукову і науково-технічну діяльність” щодо Національного фонду досліджень України (реєстр. № 8118 від 10.10.2022) (друге читання);

проект Закону про бджільництво та захист бджіл (реєстр. № 5274-1 від 08.02.2022) (доопрацьований);

проект Закону про внесення змін до статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію” щодо відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації педагогічним працівникам, які працюють в закладах дошкільної та позашкільної освіти (реєстр. № 8117 від 07.10.2022);

проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо забезпечення стабільної роботи закладів фізичної культури і спорту та дошкільних навчальних закладів в умовах воєнного стану (реєстр. № 7726 від 02.09.2022).

Після обговорення законопроекту про внесення змін до деяких законів України щодо керування автомобілями (реєстр. № 8039 від 16.09.2022) народними депутатами було вирішено за наслідками його розгляду в першому читанні відхилити.

Переглянути запис засідання, яке транслювалось у прямому ефірі, в соціальних мережах, можна за посиланням: https://www.facebook.com/kom.osvita.nauka.

 

Відбулося засідання об’єднаної Конкурсної комісії з присудження Премії Верховної Ради України молодим ученим та іменних стипендій Верховної Ради України для молодих учених – докторів наук з розгляду питання про присудження Премії Верховної Ради України молодим ученим за 2021 рік

За результатами проведеного конкурсного відбору об’єднана Конкурсна комісія прийняла рішення затвердити рейтинговий список претендентів та визначити рекомендований перелік з 30-ти переможців конкурсного відбору на присудження Премії Верховної Ради України молодим ученим за 2021 рік.

 

06 грудня 2022

Українські школи отримають кошти на обладнання та ремонт своїх їдалень – рішення Уряду

06 грудня 2022 року Кабінет Міністрів ухвалив постанову про реалізацію спільного проекту Олени Зеленської та UNICEF щодо грошової допомоги опорним закладам загальної середньої освіти.

Кожній школі буде виплачена одноразова грошова допомога у розмірі 2000 доларів США на закупівлю обладнання та ремонт шкільних їдалень.

Цей гуманітарний проект загальною вартістю понад 2 мільйони доларів охопить 1 тисячу шкіл, де навчаються більш як 450 тисяч дітей.

Спільна ініціатива Першої леді, Мінреінтеграції та UNICEF покликана забезпечити якість освітнього процесу в умовах війни, допомогти дітям покращити їх фізичне та психічне здоров’я, а також популяризувати серед них здорове харчування.

 

Підписано міжурядову угоду про співпрацю у сфері вищої освіти України та Республіки Молдова

06 грудня 2022 року підписано Угоду між Кабінетом Міністрів України та Урядом Республіки Молдова про співробітництво у сфері вищої освіти.

Підписання Угоди сприятиме посиленню та розширенню двостороннього партнерства у сфері вищої освіти на засадах рівності та взаємовигоди.

Угода створить також правові підстави для надання стипендій з метою заохочення та сприяння академічній мобільності, обміну студентами, аспірантами, викладачами між закладами освіти України та Республіки Молдова.

Передбачені Угодою стипендії для студентів, можливості стажування для науково-педагогічних працівників сприятимуть не лише обміну знаннями та досвідом, але й культурному та мовному обміну, що зміцнить взаємовідносини між українським та молдовським народами.

Також положеннями Угоди передбачено, що сторони заохочуватимуть співробітництво в сфері вищої освіти шляхом розроблення спільних проєктів у межах програм Європейського Союзу, Ради Європи, Організації Об’єднаних Націй, ЮНЕСКО та інших міжнародних організацій і програм.

На основі цієї Угоди в подальшому можуть бути підписані інші міжнародні двосторонні договори, зокрема протокол про співробітництво в сфері освіти. Попередній такий українсько-молдовський протокол був чинний до 2020 року.

 

Оголошено конкурс на здобуття премії імені М. В. Лисенка у 2023 році

Премія присуджується громадянам України за видатні досягнення у сфері музичного мистецтва та мистецтвознавства на конкурсних засадах.

Премія присуджується за такими напрямами:

– за видатні досягнення у професійній композиторській творчості;

– за видатні досягнення у професійному виконавському мистецтві;

– за видатні досягнення в музикознавстві.

Премією відзначаються:

- професійні композитори – автори музичних творів (оперних, балетних, симфонічних, кантатно-ораторіальних, вокально-хорових, камерно-інструментальних тощо);

- окремі професійні виконавці з концертними програмами;

- автори музикознавчих праць (наукових, музично-критичних, просвітницько-популяризаторських тощо).

Пропозиції щодо претендентів на здобуття премії вносяться творчими спілками, закладами вищої освіти культури і мистецтва, концертними організаціями, мистецькими колективами.

Кінцевий термін прийому документів - 01 лютого 2023 року.

Грошова винагорода – 20 тис. грн.

 

05 грудня 2022

05 грудня 2022 року у Комітеті ВРУ з питань освіти, науки та інновацій відбулося засідання підкомітету з питань науки та інновацій

Народними депутатами України – членами Комітету були прийняті рішення рекомендувати Комітету з питань освіти, науки та інновацій розглянути на своєму засіданні та ухвалити наступні рішення:

- рекомендувати Верховній Раді України проект Закону про внесення зміни до статті 165 Податкового кодексу України щодо створення сприятливих умов для провадження наукової і науково-технічної діяльності (реєстр. № 6515 від 13.01.2022) прийняти за основу;

- проект Закону про внесення змін до Закону України «Про наукову і науково-технічну діяльність» щодо Національного фонду досліджень України (реєстр. № 8118 від 10.10.2022) (друге читання) за результатами розгляду прийняти в другому читанні та в цілому.

 

63% шкіл надають освітні послуги в очному та змішаному форматах

За інформацією Міністерства освіти і науки України, станом на 05 грудня 2022 року освітній процес відбувається у 12 902 школах:

· 8 205 шкіл функціонують у традиційному та змішаному форматі;

· 4 697 в онлайн-режимі.

У ЗЗСО навчаються 3 млн 986 тис. 116 учнів:

· очно – 1 018 725;

· змішано – 1 179 851;

· дистанційно – 1 787 540.

У школах функціонують 25 323 інклюзивні класи, де здобувають освіту майже 40 тис. учнів з ООП. Понад 166 тис. учнів з-поміж ВПО та майже 90 тис. учнів із ТОТ отримують освітні послуги в закладах загальної середньої освіти, що функціонують.

 

«Навички для успішного життя»: освітня ініціатива для учнів 6-11 класів

Міністерство освіти і науки України, Інститут модернізації змісту освіти, Асоціація інноваційної та цифрової освіти спільно з Дитячим фондом ООН (ЮНІСЕФ) та провідними українськими дистанційними школами запустили нову освітню ініціативу «Навички для успішного життя».

В рамках програми розпочинається системне навчання для українських учнів 6-11 класів навичок, які необхідні будь-якій людині для того, щоб стати успішною у сучасному світі. Це - фінансова та цифрова грамотність, емоційний інтелект, ефективна комунікація, креативне мислення, лідерство, стресостійкість, гнучкість у прийнятті рішень, а також вміння визначити професію своєї мрії та будувати власну траєкторію подальшого навчання та кар’єри.

Упродовж 8 місяців - до липня 2023 року - українські учні, які знаходяться як в Україні, так і в 14 країнах світу через війну, зможуть навчатися важливих навичок для життя. Координація навчання буде здійснюватися через мережу українських освітніх хабів.

Наразі запускаються 4 потоки навчання тривалістю 2 місяці кожний. Щодня з понеділка по суботу, окрім середи, будуть проводитися по 4 уроки.

Записатися на уроки «Навички для успішного життя» можна тут.

 

Європейська комісія забезпечить друк підручників для українських школярів: Україна взяла участь в Європейському освітньому форумі

У грудні 2022 року відбувся 5-й Європейський освітній саміт, де зокрема Міністр освіти, молоді та спорту Чеської Республіки під час заходу представив ухвалену Декларацію Коменського, яка засуджує російську агресію в Україні, державам-членам ЄС на Європейському освітньому саміті.

Декларацію вже підтримали Словенія, Хорватія, Литва, Естонія, Фінляндія та Португалія.

Цьогоріч окрема панель форуму була присвячена питанням українських школярів та студентів, їхній інтеграції в освітні системи країн-членів ЄС, а також відновленню України. Тематична панель пройшла за участі Єврокомісара з питань інновацій, досліджень, культури, освіти та молоді, міністрів освіти Польщі, Литви та Естонії, а також представників Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) та громадянського суспільства.

Під час форуму було публічно представлено підтримку Європейської комісії українській системі шкільної освіти: за кошти програми ЄС «Еразмус+» будуть надруковані підручники з української мови для 5-го класу.

Під час діалогу також було обговорено проблеми, з якими зараз стикаються українські діти як в Україні, так і за кордоном.

 

Українці вибороли 11 золотих, 7 срібних та 1 бронзову медаль під час Міжнародної виставки винаходів та дизайну

Захід відбувався з 01 по 03 грудня у Тайвані.  Kaohsiung International Invention & Design EXPO– одна з найбільших виставок в Азії. Це платформа, де винахідники демонструють наукові дослідження, просувають ідеї та обмінюються досвідом з іншими учасниками.

За інформацією Малої академії науки України, команду з України відзначили спеціальною нагородою “Best Group Award”.
Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

05 липня 2024 12:30
05 липня 2024 12:00
03 липня 2024 16:00
28 червня 2024 08:00
21 червня 2024 12:29
19 червня 2024 16:37
18 червня 2024 13:47
17 червня 2024 16:00
06 червня 2024 14:30
06 червня 2024 14:20