25 листопада 2022

Європейська комісія виділить 14 млн. євро на шкільні автобуси для українських дітей

Президентка Європейської комісії у своїй заяві з нагоди Всесвітнього дня дитини оголосила про кампанію солідарності з метою забезпечення українських дітей шкільними автобусами на початку 2023 року. Зокрема, про виділення 14 млн. євро на придбання шкільних автобусів для українських дітей. Комісія закликала державні та приватні організації в ЄС та за його межами об'єднати зусилля і продемонструвати згуртованість, надавши Україні автобуси, необхідні для безпечного підвезення учнів до шкіл.

Усі державні установи та приватні компанії, що базуються в ЄС і бажають пожертвувати автобуси, можуть звернутися до національного координатора Механізму цивільного захисту ЄС (UCPM): UCPM focal points in EU countries.

Європейська комісія також розпочала практичні кроки з виділення 100 млн. євро для відновлення 74 шкіл в Україні, зруйнованих внаслідок російської військової агресії.

 

Національний контактний пункт Євратом в Україні запрошує відвідати оновлений інформаційний сайт.

На сторінках сайту, що адаптовані для перегляду як на екрані комп’ютера, так і на смартфоні, Ви знайдете інформацію про НКП Євратом, конкурси Євратом, проекти за участі українських організацій, технологічні платформи Євратом, українські організації дотичні до Програми Євратом, анонси конференцій та інших заходів, новини та статистику Програми в Україні та багато іншої інформації.

Національний контактний пункт Євратом в Україні реалізує консультаційну та інформаційну діяльність серед зацікавлених сторін у розвитку науково-технічної та інноваційної співпраці між Україною та Європейським Союзом за Програмою з досліджень та навчання Євратом.

Важливим елементом сайту є презентація українських організацій та їх лабораторій, що беруть участь у Програмі Євратом, або мають наміри брати участь у майбутньому. Переглянути наявні профілі організацій можна за посиланням.

 

24 листопада 2022

Відбулося урочисте нагородження працівників освітньої сфери Київщини

24 листопада 2022 року відбулося урочисте вручення відзнак Верховної Ради України працівникам освітньої сфери, які відзначилися героїчними вчинками під час часткової окупації Київської області.

Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук та Голова Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій Сергій Бабак привітали працівників освітньої сфери та щиро подякували за мужність, самовіддачу, сумлінне виконання своїх професійних обов’язків в умовах бойових дій. Потім відбулася церемонія вручення освітянам відзнак Верховної Ради України та Подяк Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій.

Після урочистої частини заходу, Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук та Голова Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій Сергій Бабак зробили спільне фото з працівниками освітньої сфери та провели бесіду з ними в неформальній обстановці.

 

Як дітям отримати психологічну підтримку: корисний ресурс

«Давай поспілкуємось» — це чат українською мовою для дітей і підлітків віком від 7 до 17 років. За допомогою чату можна анонімно та конфіденційно обговорювати свої переживання чи проблеми. Він доступний за посиланням. 

Ця ініціатива належить фінській організації «SOS-Lapsikyla». Дитина може написати повідомлення у чат в будні від 10:00 до 16:00 та отримати кваліфіковану допомогу від спеціалістів. Організація не збирає жодної особистої інформації користувачів. Усі повідомлення в чаті регулярно видаляються з сервера через три місяці. Тому допомога абсолютно анонімна.

У чаті можна поділитися своїми переживаннями, але його головною метою є допомога дітям та підліткам, які не почуваються в безпеці. Спеціалісти нададуть підтримку кожному охочому, а в разі потреби порекомендують звернутися до інших спеціалістів.

 

23 листопада 2022

Розпочато процес переведення окремих категорій студентів на навчання за державним замовленням

На виконання завдання Президента України перевести на навчання за державним замовленням дітей загиблих захисників України, учасників бойових дій та осіб з інвалідністю внаслідок війни, їхніх дітей, а також жителів особливо небезпечних територій, які зараховані до закладів фахової передвищої та вищої освіти до 2021 року включно, розпочато процес переведення вищезазначених категорій здобувачів освіти, які вже подали підтвердні документи до 18 листопада 2022 року.

За інформацією Міністерства освіти і науки України, у першому пакеті доручень державного замовника закладам освіти передбачено переведення на місця державного замовлення 1003 студенти. Вони навчаються у 4 київських, 3 харківських, 2 сумських, по одному в дніпровському, львівському, одеському та чернівецькому закладах вищої освіти.

Серед них:

·  29 дітей загиблих захисників України;

·  27 учасників бойових дій;

·  1 особа з інвалідністю внаслідок війни;

·  247 дітей учасників бойових дій та осіб з інвалідністю внаслідок війни;

·  699 жителів особливо небезпечних територій.

Відповідно до принципів адресного розміщення державного замовлення місця для переведення на бюджет надаються конкретним здобувачам освіти.

Загалом планується перевести на бюджетні місця до кінця року усіх здобувачів, які мають на це право та подали підтвердні документи до 18 листопада 2022 року.

В окремих випадках здобувачам можуть запропонувати змінити заклад вищої освіти, спеціальність або форму здобуття освіти, якщо в межах чинного законодавства зміна джерела фінансування у тому місці, де вони навчаються, є неможливою.

 

Державна служба якості освіти презентувала інформаційно-аналітичну систему EvaluEd

23 листопада 2022 року Державна служба якості освіти України презентувала інформаційно-аналітичну систему EvaluEd.

З вітальним словом виступили Надзвичайний і Повноважний Посол Чеської Республіки в Україні, народний депутат України, заступник Голови Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій та заступник головного шкільного інспектора Чеської шкільної інспекції.

EvaluEd створена з метою удосконалення процедури проведення інституційних аудитів, самооцінювання закладів освіти та етапів сертифікації педагогічних працівників, а у перспективі - заходів державного нагляду (контролю) та аналізу діяльності органів місцевого самоврядування щодо забезпечення ними якості освіти в громадах.

Система постійно доступна онлайн і відкрита не лише для завдань аналізу, а й своєчасної актуалізації даних верифікованими користувачами. Наразі в ній зареєстровано третину закладів загальної середньої освіти, триває постійне поповнення й оновлення даних.

На базі EvaluEd буде доступним модуль для простого й швидкого самооцінювання школи - директор зможе:

·  визначити якість управлінських та освітніх процесів, не витрачаючи значних зусиль;

·  відстежувати динаміку за кожним з аспектів освітнього процесу;

·  оцінювати ефективність тих чи тих управлінських рішень.

Крім того, за результатами самооцінювання керівник матиме змогу порівняти свій заклад з іншими, маючи доступ до узагальнених даних як по всій країні, так і у розрізі конкретної області чи громади.

Завдяки масиву даних, що буде зібраний за результатами аудитів, EvaluEd стане унікальною базою даних про стан якості освітньої діяльності шкіл, джерелом інформації для управлінців різних рівнів, науковців та інших зацікавлених сторін.

Реалізовано в межах проекту «Забезпечення інформаційної системи для Державної служби якості освіти України» спільно з Асоціацією з міжнародних питань, Чеською шкільною інспекцією та за підтримки Чеської агенції розвитку.

 

22 листопада 2022

Зустріч Голови Комітету Сергія Бабака з студентами Української Академії Лідерства

22 листопада 2022 року в форматі питання-відповіді відбулася зустріч Голови Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій Сергія Бабака зі студентами Української Академії Лідерства.

60 молодих людей віком 16-20 років, які зараз проходять 10-місячну формаційну програму Академії просили розкрити на дискусії найактуальніші питання сьогодення в галузі вищої освіти.

Під час зустрічі студенти цікавилися, чому парламентський Голова обрав шлях народного депутата України, і як змінилась роль народних депутатів для держави в умовах війни.

Сергій Бабак поділився з молоддю досвідом роботи як народного депутата України, Голови Комітету з питань освіти, науки та інновацій і про бачення його основних завдань в цій ролі.

Між учасниками відбулася відверта розмова в дружній атмосфері.

 

Україна приєднується до Глобального партнерства в галузі освіти

22 листопада 2022 року Україна стала членом Глобального партнерства в галузі освіти (GPE) та може отримати грантову допомогу у розмірі 43 млн. доларів США.

Партнерство насамперед підтримує пріоритетні напрями діяльності, визначені Урядом України. Зокрема, професійний розвиток учителів, надання психологічної підтримки дітям та освітянам, забезпечення закладів освіти навчальними матеріалами та обладнанням, а також підтримку цифрової трансформації освіти.

GPE працює в тісній координації з гуманітарними партнерами та партнерами з розвитку, включно з приватним сектором, щоб мобілізувати фінансування для підтримки освітніх потреб в Україні.

У березні 2020 року Україна отримала грант від GPE на систему освіти у розмірі 70 тис. доларів США для подолання викликів, пов’язаних із COVID-19. Кошти спрямували на забезпечення дітей дошкільного віку із соціально незахищених категорій, зокрема дітей з обмеженими можливостями.

GPE – це спільне прагнення подолати світову кризу у сфері освіти, щоб підтримувати більш ніж 80 країн з низьким рівнем доходу для трансформації їхніх систем освіти, щоб діти могли здобувати якісну освіту, розкривати свій потенціал і зробити внесок у побудову кращого світу.

 

Міністерства освіти України та Чеської Республіки підписали Угоду про співробітництво

22 листопада 2022 року у Празі Міністр освіти і науки України і Міністр освіти, молоді та спорту Чеської Республіки підписали Угоду між міністерствами про співробітництво в галузі освіти і науки.

З метою заохочення та сприяння академічній мобільності угода передбачає надання стипендій для навчання, обмін студентами, аспірантами, викладачами між закладами освіти України та Чеської Республіки.

Також передбачено підтримку та заохочення учнів і студентів до участі у конкурсах, олімпіадах та інших заходах наукового та мистецького характеру, фахівців – у міжнародних конгресах, конференціях, семінарах і симпозіумах, що проводитимуться в Україні та Чехії.

 

21 листопада 2022

21 листопада 2022 року відбулося засідання підкомітетів Комітету ВРУ з питань освіти, науки та інновацій

І. Підкомітет з питань вищої освіти.

Народними депутатами України – членами Комітету були прийняті рішення рекомендувати Комітету з питань освіти, науки та інновацій розглянути на своєму засіданні та ухвалити наступні рішення:

- рекомендувати Верховній Раді України під час розгляду у першому читанні проект Закону про внесення змін до статті 42 Закону України “Про вищу освіту” щодо забезпечення демократичних засад управління закладами вищої освіти (реєстр. № 8050 від 19.09.2022) та проект Закону про внесення зміни до статті 8 Закону України “Про Службу військового капеланства” (реєстр. № 8201 від 11.11.2022) прийняти за основу;

- законопроекти реєстр. №№ 8050-1, 8050-2, 8050-3, 8050-4 направити суб’єкту законодавчої ініціативи на доопрацювання.

 

ІІ. Підкомітет з питань освіти впродовж життя та позашкільної освіти і адаптації законодавства України до положень права Європейського Союзу.

Після тривалого обговорення народні депутати України – члени Комітету прийняли рішення рекомендувати Комітету з питань освіти, науки та інновацій розглянути на своєму засіданні та ухвалити наступні рішення:

- рекомендувати Верховній Раді України під час розгляду у першому читанні проект Закону про освіту дорослих (реєстр. № 7039 від 10.02.2022, КМУ) прийняти за основу з висловленими пропозиціями підкомітету;

- проект Закону про навчання та освіту дорослих (реєстр. № 7039-1 від 28.02.2022) направити суб’єкту законодавчої ініціативи на доопрацювання.

 

ІІІ. Підкомітет з питань науки та інновацій.

Розглянувши і обговоривши проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення використання земель оборони та земель сільськогосподарського призначення, які перебувають у постійному користуванні національних академій наук, державних підприємств, установ, організацій (реєстр. № 5692 від 22.06.2021), народні депутати прийняли рішення рекомендувати Комітету з питань освіти, науки та інновацій розглянути на своєму засіданні та ухвалити рішення щодо відхилення вищезазначеного законопроекту.

Повторно розглянувши проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо державної системи моніторингу довкілля, інформації про стан довкілля (екологічної інформації) та інформаційного забезпечення управління у сфері довкілля (реєстр. № № 7327 від 09.08.2022, КМУ) (доопрацьований) та, зважаючи, що питання щодо державної системи моніторингу довкілля не відноситься до предметів відання Комітету з питань освіти, науки та інновацій, народні депутати України – члени Комітету ухвалили висновок запропонувати визначитись щодо прийняття вищезазначеного законопроекту Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики та природокористування, визначеного головним.

 

Українські ЗВО завершили навчання із грантової діяльності

Перші дві групи програми з написання та реалізації грантів для керівників проектів та дослідників з українських університетів завершили навчання. Курс реалізувався Cormack Consultancy Group за підтримки Міністерства освіти і науки України та Фонду Президента України з питань освіти, науки та спорту.

Загалом у програмі взяли участь 37 учасників із 21 університету. Програма тривала півтора місяця і складалася із тренінгів, семінарів, сесій запитань і відповідей та індивідуальних зустрічей.

Протягом програми керівники проектів та дослідники з українських університетів розглядали розроблення стратегії фінансування, пошук партнерів для створення консорціуму, написання пропозицій та реалізацію проектів.

Головна мета курсу від Cormack Consultancy Group – пошук та залучення фінансових інструментів, а також поглиблення знань щодо співпраці з донорами, подання заявок на фінансування в межах міжнародних програм підтримки, управління проектами тощо.

Україну представили три експерти Національного аерокосмічного університету імені М.Є. Жуковського «Харківський авіаційний інститут» та Київського національного університету імені Тараса Шевченка, які поділилися досвідом написання грантових заявок та реалізації наукових, науково-технічних та інноваційний проектів.

 

20 листопада 2022

19-20 листопада 2022 року Голова Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій Сергій Бабак та заступник Голови Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій Сергій Колебошин разом з Міністром освіти і науки України Сергієм Шкарлетом перебували у звільненому Херсоні.

Під час робочої поїздки оглянули пошкоджені, зруйновані, розграбовані будівлі закладів освіти міста, які до повномасштабного вторгнення росії були зразковими закладами освіти. Масштаби та характер освітніх втрат вражають.

Голова Парламентського Комітету Сергій Бабак, вболіваючи питаннями освіти, привіз в Херсон сотні українських підручників, тактичну медицину, спортивне приладдя.

«Найбільше, що вразило, це слова вчителів: дякуємо, що не забули про нас! Для мене це найбільша цінність! Наші вчителі - неймовірні! Сильні, незламні, українські! Обожнюю кожного! Все буде Україна!», - зазначив Сергій Бабак у своєму телеграм-каналі.

 

25 молодих учених України отримуватимуть іменні стипендії Героїв України – Героїв Небесної Сотні

Для увічнення подій Революції гідності та вшанування подвигу Героїв України – Героїв Небесної Сотні визначено переможців на здобуття державних іменних стипендій найкращим молодим вченим на 2023 рік.

На конкурс було подано документи 71 претендента, які працюють або навчаються у закладах вищої освіти та наукових установах, що належать до сфери управління міністерств України, Служби безпеки України або перебувають у віданні Національної академії наук України, національних галузевих академій наук України.

Переможцями конкурсу стали 25 найкращих молодих учених України, які мають вагомий внесок у розвиток української науки як важливої складової захисту національних інтересів України, посилення міжнародного авторитету України, внесок у розвиток демократичних та гуманістичних цінностей у сфері науки і освіти, а також займають активну громадянську позицію. 

Визначення переможців на здобуття державних іменних стипендій найкращим молодим ученим для увічнення подій Революції гідності та вшанування подвигу Героїв України – Героїв Небесної Сотні на 2023 рік відбулось відповідно до 5 номінацій:

·  стипендія імені Дмитра Максимова – 5 осіб;

·  стипендія Імені Назарія Войтовича – 5 осіб;

·  стипендія імені Романа Гурика – 5 осіб;

·  стипендія імені Устима Голоднюка – 5 осіб;

·  стипендія імені Юрія Поправки – 5 осіб.

 

19 листопада 2022

18 листопада 2022 року в місті Брюссель відбулось Перше засідання Спільного комітету ЄС-Україна з питань науки та інновацій. Такі засідання відбуватимуться щорічно відповідно до Угоди між Україною, з одного боку, і Європейським Союзом та Європейським співтовариством з атомної енергії, з іншого боку, щодо участі України у Рамковій програмі з досліджень та інновацій «Горизонт Європа» та Програмі з досліджень та навчання Європейського співтовариства з атомної енергії (2021 – 2025), комплементарній до Рамкової програми з досліджень та інновацій «Горизонт Європа».

Співголовами засідання виступили в.о. генерального директора директорату з досліджень та інновацій Європейської комісії та перший заступник Міністра освіти і науки України. Учасниками від європейської сторони виступили представники директорату з досліджень та інновацій, Об’єднаної дослідницької ради, Європейської інноваційної ради. Від української сторони делегатами виступили генеральний директор директорату науки та інновацій та виконавчий директор Національного фонду досліджень України. В онлайн-форматі до заходу також долучились представники МОН України, НАН України, Офісу підтримки вченого, НКП програми «Горизонт 2020».

Також під час засідання українська сторона презентувала План відновлення України в частині науки та інновацій, теперішній стан імплементації Угоди, зазначила про наслідки агресії рф.

Сторони погодилися максимально використати наявні можливості співпраці, зокрема в межах спеціальних заходів підтримки, як-от ERA4Ukraine та ERC4Ukraine, 25 мільйонів євро на стипендії завдяки MSCA4Ukraine, 20 мільйонів євро EIC4Ukraine, а також спеціальні у межах ініціативи Об’єднаної Дослідницької Ради (JRC), Європейського інституту інновацій і технологій (EIT) і Асоціації COST.

У межах візиту української делегації до міста Брюссель 17-18 листопада 2022 року було проведено зустрічі з польськими офісами підтримки досліджень та бізнесу в ЄС (NCBR, BSP, CSA) та представниками офісів держав-членів з підтримки участі в програмі «Горизонт Європа» (members of IGLO Association) за підтримки NCBR. 

Також відбулась зустріч з представниками Міжнародної європейської інноваційної науково-технічної програми ЕУРЕКА (EUREKA), яка створена для здійснення досліджень та конкурентоспроможних розробок на світовому ринку. Під час зустрічі сторони обговорили результати участі України в ініціативах програми та майбутні перспективи.

 

Україна вийшла зі складу членів Міжнародного центру наукової та технічної інформації

18 листопада 2022 року на черговому засіданні Уряду ухвалено постанову КМУ «Про вихід з Угоди про заснування Міжнародного центру наукової та технічної інформації».

Міжнародний центр наукової та технічної інформації засновано на підставі міжурядової Угоди про заснування Міжнародного центру наукової та технічної інформації від 27 лютого 1969 року. Засновниками є 22 держави, штаб-квартира МЦНТІ розташована у москві (російська федерація) і має статус дипломатичної місії. Відповідно до статті 102 Статуту Організації Об'єднаних Націй МЦНТІ внесено до реєстру ООН як самостійну міжнародну організацію.

Україна набула членства у МЦНТІ відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 18 червня 1993 р. № 460 «Про вступ України в члени Міжнародного центру наукової та технічної інформації». Функції організації, що забезпечує участь України у діяльності МЦНТІ було покладено на Український інститут науково-технічної та економічної інформації (УкрІНТЕІ).

Угоду розроблено з урахуванням рішення Ради Європейської організації з ядерних досліджень (ЦЕРН) від 8 березня 2022 року щодо неприйнятності співпраці з країною-агресором у науково-технічній сфері.

Постанова враховує вимоги статті 24 Закону України «Про міжнародні договори України» від 29 червня 2004 р. № 1906-IV та статті 62 Віденської конвенції про право міжнародних договорів і спрямована на захист національних інтересів України та національної безпеки України.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

19 квітня 2024 19:00
11 квітня 2024 14:00
02 квітня 2024 14:00
27 березня 2024 15:00
26 березня 2024 14:00
20 березня 2024 18:12
20 березня 2024 14:00
05 березня 2024 13:00
13 лютого 2024 15:00
09 лютого 2024 17:21