18 листопада 2022

У межах освітнього форуму ректори та науковці обговорили створення безпечного освітнього середовища, психологічну підтримку студентів та європейську інтеграцію

16-17 листопада 2022 року у Західноукраїнському національному університеті відбувся дводенний Всеукраїнський освітній форум «Нові виміри безпеки: виклики та рішення».

У класичному університеті Тернополя зустрілися освітяни та науковці з різних куточків України. Участь у заході також взяли народні депутати України, керівництво МВС та Мінмолодьспорт, радник-уповноважена Президента України з питань Фонду Президента України з підтримки освіти, науки та спорту і голова Фонду, представники ДСНС, начальник Тернопільської ОВА, керівники департаментів (управлінь) освіти, міжнародні партнери.

У ході спілкування учасники обговорили подальше створення безпечного навчального процесу у закладах освіти, питання охорони закладів освіти, формування навичок безпечної поведінки, психоемоційної підтримки учасників освітнього процесу, визначили головні кроки освіти сьогодення, тощо.

 

17 листопада 2022

Національну електронну науково-інноваційну систему «URIS» внесено до європейського каталогу дослідницьких інформаційних систем «DRIS»

Уряд затвердив Положення про Національну електронну науково-інформаційну систему «URIS»

Національна електронна науково-інформаційна система «URIS» (Ukrainian Research Information System) створена з метою зберігання, аналізу, моніторингу та управління даними про наукову і науково-технічну діяльність працівників українських закладів освіти та наукових установ.

За ініціативою міжнародної некомерційної асоціації «ЕuroCRIS», яка об’єднує європейських фахівців та науково-дослідні інформаційні системи з управління дослідницькою інформацією, систему «URIS» було внесено до каталогу дослідницьких інформаційних систем «DRIS».

«DRIS» є міжнародним каталогом систем управління науковою інформацією, головна мета якого – збір вичерпної інформації щодо впровадження систем «СRIS» (Current Research Information System) в європейському дослідницькому просторі. Станом на 2022 рік до каталогу «DRIS» внесено понад 1 тис. електронних систем з багатьох країн світу.

 

На Полтавщині створили першу в Україні аудіохрестоматію з творами шкільної та позашкільної програми

Про це повідомив ініціатор проєкту, Голова Полтавської обласної ради.

Хрестоматія доступна для прослуховування на створеному ним Ютуб-каналі “Вінілосховище”. До Дня української мови та писемності, 9 листопада, там з'явилися 43 твори для учнів 5 класу, які навчаються за програмою Нової української школи. Література для старших класів буде начитана після укладання відповідних програм. Також Голова облради обіцяє, що невдовзі на каналі з'являться твори української та світової класики, позапрограмна фантастика та пригодницькі романи.

 

16 листопада 2022

Прийнято за основу проект Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення якості вищої освіти» (реєстр. № 8095 від 04.10.2022)

16 листопада 2022 року Парламент України прийняв проект Закону України про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення якості вищої освіти (реєстр. № 8095 від 04.10.2022), поданий народним депутатом України Бабаком С.В. та іншими народними депутатами України, за основу зі скороченням строку підготовки до другого читання.

Метою розробленого законопроекту є удосконалення механізму забезпечення якості вищої освіти. Основними завданнями є уточнення процедур формування складу Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти, встановлення його структури, визначення порядку проведення інституційної акредитації закладів вищої освіти та постакредитаційного моніторингу.

Запровадження змін, передбачених проектом, дасть змогу шляхом системного реформування положень чинного законодавства удосконалити механізм забезпечення якості вищої освіти та врахувати основні аспекти кращих європейських практик у сфері освіти і науки.

 

Прийнято за основу проект Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про наукову і науково-технічну діяльність» щодо Національного фонду досліджень України» (реєстр. № 8118 від 10.10.2022)

16 листопада 2022 року Парламент України прийняв проект Закону України про внесення змін до Закону України «Про наукову і науково-технічну діяльність» щодо Національного фонду досліджень України (реєстр. № 8118 від 10.10.2022), поданий народним депутатом України Бабаком С.В. та іншими народними депутатами України, за основу зі скороченням строку підготовки до другого читання.

Метою проекту Закону є усунення законодавчих неузгодженостей, що мають місце у положеннях Закону України «Про наукову і науково-технічну діяльність» та стосуються діяльності Національного фонду досліджень України, зокрема забезпечення функціонування всіх напрямів грантової підтримки Національного фонду досліджень України, забезпечення ефективної участі Фонду у міжнародному науково-технічному співробітництві та незалежної наукової і науково-технічної експертизи проєктів, удосконалення процесу відбору, наповнення вакансій членів наукової ради Фонду задля безперебійної діяльності Національного фонду досліджень України шляхом наявності резерву для заміщення вакансій без проведення додаткового конкурсу, що особливо 2 актуально в умовах воєнного стану.

Прийняття та реалізація законопроєкту сприятиме ефективному і повноцінному функціонуванню Фонду, та в цілому розвитку наукової і науково-технічної діяльності в Україні.

 

Презентовано друковану версію «Довідника безбар'єрності»

16 листопада 2022 року у Міжнародний день толерантності, перша леді Олена Зеленська презентувала друкований «Довідник безбар'єрності», гід з толерантної комунікації та взаємодії з різними людьми. Це унікальне мультиформатне видання зі шрифтом Брайля, конгревним тисненням, QR-кодами на переклад українською жестовою мовою.

Посібник створений за ініціативою першої леді Олени Зеленської у співпраці з громадськими організаціями, правозахисниками, психологами, батьками, які виховують дітей з інвалідністю, українськими та міжнародними експертами. Партнерами друкованої версії є холдинг «Група ДТЕК», готель «Fairmont Grand Hotel Kyiv», книжкова платформа «Yakaboo», банк «Ощадбанк», «ВООЗ в Україні», видавництво «Іst publishing».


15 листопада 2022 

Триває забезпечення шкільною літературою осіб з ООП

У Міністерстві освіти і науки України повідомили, що попри те, що під час секвестру бюджету скоротили видатки, передбачені на видання підручників та посібників для осіб з ООП у 2022 році, за ініціативою МОНУ здійснено перерозподіл фінансування за програмою «Загальнодержавні заходи у сфері освіти» на суму понад 41 млн гривень.

За інформацією Міністерства, ці гроші уже спрямували для забезпечення учнів з ООП необхідною шкільною літературою. Станом на 14 листопада 2022 року за фінансування державного бюджету виготовлено 8 назв підручників рельєфно-крапковим шрифтом (шрифтом Брайля) для 8 класу загальним тиражем 11 тис. 302 примірники і загальною вартістю понад 15,5 млн грн.

До 13 грудня за кошти державного бюджету передбачено виготовити 21 назву підручників для осіб з ООП загальним тиражем 26 тис. 415 примірників.

Також за ініціативи Офісу Президента України започаткована благодійна акція «Українським дітям – українську книгу», у межах якої триває забезпечення дітей, які вимушено перебувають в інших країнах або в безпечних регіонах, українськими підручниками, навчальними посібниками, художньою літературою. Уже розвезено близько 460 тис. примірників, з них 245 книг (1 032 частини), виготовлених в універсальному дизайні для незрячих і слабозорих дітей.

 

Створено курс для підвищення кваліфікації вчителів середньої школи «НУШ: базова середня освіта».

У межах впровадження реформи «Нова українська школа» ГС «Освіторія» разом з Міністерством освіти та науки України, Дитячим фондом ООН (ЮНІСЕФ) створили безоплатний курс для підвищення кваліфікації вчителів середньої школи «НУШ: базова середня освіта».

Хто може стати учасником курсу:

-  учителі 5-6 класів, що в 2022-2023 н.р. працюють у класах НУШ;

-  учителі, що прагнуть дізнатися більше про реформу освіти, нові підходи та інструменти в роботі з учнівством;

-  керівники ЗЗСО, що дбають про впровадження реформи.

Протягом навчання учасники:

ознайомляться з особливостями впровадження НУШ для базової середньої освіти на прикладі 5-6 класів;

ознайомляться з типовими освітніми програмами та базовими навчальними планами;

дізнаються про вікові особливості когнітивних функцій мозку;

дізнаються про здібності та пізнавальні функції дітей;

опанують сучасні методи навчання та оцінювання в НУШ;

дізнаються рекомендації щодо їхнього галузевого впровадження.

Навчальні студії уже доступні на платформі О.університет.

 

14 листопада 2022

Відбулося засідання підкомітету з питань професійно-технічної та фахової передвищої освіти

14 листопада 2022 року у Комітеті Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій відбулося засідання підкомітету з питань професійно-технічної та фахової передвищої освіти (в режимі відеоконференції), на якому були розглянуті питання:

1. Проект Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення мотивації до захисту Вітчизни та оптимізації мобілізаційної діяльності (реєстр.№ 7670 від 15.08.2022).

2. Проект  Закону України “Про внесення змін до Закону України “Про державну службу” щодо удосконалення порядку вступу, проходження, припинення державної служби” (реєстр. № 6496 від 31.12.2021).

Були прийняті рішення рекомендувати Комітету з питань освіти, науки та інновацій розглянути вищезазначені законопроекти на своєму засіданні та ухвалити наступні рішення: рекомендувати Верховній Раді України під час розгляду у першому читанні законопроект реєстр. № 7670 прийняти за основу; законопроект реєстр. № 6496 направити суб’єкту законодавчої ініціативи на доопрацювання.

 

На деокупованій території Херсонщини розташовані 279 закладів освіти

Освітній процес у Херсонській області організовано у дистанційному форматі: безпека учасників освітнього процесу на першому місці.

Попри складнощі, у регіоні розпочали роботу 157 шкіл, із них 87 – це заклади тепер уже деокупованих територій. Загалом дистанційним навчанням охоплено понад 65 тис. учнів, із них – 36,5 тис. зі звільнених територій.

Майже 4 тисячі учителів Херсонщини навчають дітей за українськими програмами. Керівники цих закладів організовували роботу на підконтрольній території України.

На деокупованій території розташовані заклади освіти 16 територіальних громад області:

·  137 шкіл (59 у місті Херсон);

·  130 дитячих садків (75 у місті Херсон);

·  12 профтехів (9 у місті Херсон).

У результаті активних бойових дій російські окупанти зруйнували 22 заклади освіти, пошкоджень зазнали 84 заклади.

 

Зимові канікули в столичних школах триватимуть з 26 грудня 2022 року до 27 січня 2023 року

Для учнів столичних шкіл зимові канікули триватимуть з 26 грудня по 27 січня, що пов’язано з необхідністю економити енергоресурси. Про це повідомив міський голова Києва.

Також в адміністрації не виключають, що частина шкіл потенційно можуть стати пунктами обігріву для мешканців міста. Навчальний рік планують закінчити 1 липня.

 

13 листопада 2022

Онлайн-каталог «Українська література в коміксах»

За підтримки Українського Культурного Фонду був реалізований онлайн-каталог «Українська література в коміксах». Він був створений саме для вчителів та учнів, щоб полегшити освітній процес.

Наразі в каталозі доступні такі твори: «Слово про похід Ігорів», «Захар Беркут» Івана Франка, «Лісова пісня» Лесі Українки, «Катерина» Тараса Шевченка та «Кайдашева сім’я» Івана Нечуя-Левицького. Всі твори мають ілюстрації, цитати, паспортні характеристики та добірки корисних посилань. За QR-кодами, розміщеними на сторінках, можна прочитати повні версії творів.

Комікси можна завантажити за посиланням.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

11 квітня 2024 14:00
02 квітня 2024 14:00
27 березня 2024 15:00
26 березня 2024 14:00
20 березня 2024 18:12
20 березня 2024 14:00
05 березня 2024 13:00
13 лютого 2024 15:00
09 лютого 2024 17:21
01 лютого 2024 18:17