02 листопада 2022 року відбулось засідання Комітету з питань освіти, науки та інновацій. Головував Голова Комітету з питань освіти, науки та інновацій Бабак С.В. На засіданні були присутні народні депутати України: Колебошин С.В., Піпа Н.Р., Воронов В.А., Гришина Ю.М., Грищук Р.П., Кириленко І.Г., Коваль О.В., Колюх В.В., Лис О.Г., Павленко Р.М., Совсун І.Р.

Також у засіданні брали участь представники Міністерства освіти і науки України, Міністерства внутрішніх справ України, Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти, Національного фонду досліджень України, Міністерства соціальної політики України, Дослідницької служби Верховної Ради України.

Переглянути запис засідання, яке транслювалось у прямому ефірі в соціальній мережі, та ознайомитись з прийнятими рішеннями можна за посиланням: https://www.facebook.com/kom.osvita.nauka/videos/512417114083963/

Під час засідання Комітету було розглянуто такі питання порядку денного:

 

Про проект Закону України про державне регулювання генетично-інженерної діяльності та державний контроль за обігом генетично модифікованих організмів і генетично модифікованої продукції для забезпечення продовольчої безпеки (реєстр. № 5839 від 05.08.2021).

Голова підкомітету з питань науки та інновацій проінформував присутніх на засіданні Комітету про основні положення законопроекту і зазначив, що проект містить досить багато новел з точки зору посилення державного контролю у сфері поводження з ГМО і генетично-модифікованою продукцією.

Заслухавши інформацію голови підкомітету з питань науки та інновацій В. Колюха та обговоривши це питання, Комітет Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій ухвалив запропонувати визначитись щодо прийняття проекту Закону України реєстр. № 5839 від 05.08.2021, поданого Кабінетом Міністрів України, Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики, визначеного головним з опрацювання цього законопроекту.

 

Про проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо заборони використання джерел інформації держави-агресора або держави-окупанта в освітніх програмах, в науковій та науково-технічній діяльності (реєстр. № 7633 від 04.08.2022)

Інна Совсун, як авторка законопроекту, поінформувала про основні норми законопроекту та мету його розробки -  з одного боку заборонити використання інформації з російських джерел, російського походження і російською мовою в освіті, а з іншого боку обмежити використання такої інформації в наукових дослідженнях.

Під час обговорення законопроекту, Голова Комітету Сергій Бабак наголосив на тому, що ідеологічно цей законопроект має підтримку всіх членів Комітету і до другого читання можливо виправити всі ризики, щодо яких виникли зауваження у народних депутатів та фахівців з освітнього і наукового середовищ.

Члени Комітету ухвалили висновок щодо прийняття законопроекту про внесення змін до деяких законів України щодо заборони використання джерел інформації держави-агресора або держави-окупанта в освітніх програмах, в науковій та науково-технічній діяльності за основу з урахуванням пропозицій народних депутатів України.

 

Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення якості вищої освіти (реєстр. № 8095 від 04.10.2022)

Основними завданнями цього законопроекту є уточнення процедур формування складу Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти, встановлення його структури, визначення порядку проведення інституційної акредитації закладів вищої освіти та постакредитаційного моніторингу.

Голова Комітету зазначив, що спірні та дискусійні питання, які присутні в проекті, після обговорень будуть обов’язково виправлені до другого читання, адже Комітет неодноразово демонстрував здатність знаходити консенсус при обговоренні навіть найгарячіших питань.

Заслухавши інформацію ініціаторів законопроекту, голови підкомітету з питань вищої освіти Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій Гришиної Ю.М., фахівців Міністерства освіти і науки України, представника Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти, та широко обговоривши це питання, Комітет Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій ухвалив рекомендувати ВРУ за результатами  розгляду законопроекту реєстр. № 8095 від 04.10.2022 в першому читанні прийняти за основу з урахуванням пропозицій народних депутатів України.

 

Про проект Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про наукову і науково-технічну діяльність» щодо Національного фонду досліджень України» (реєстр. № 8118 від 10.10.2022)

Законопроект розроблено з метою усунення законодавчих неузгодженостей, що мають місце у положеннях Закону України «Про наукову і науково-технічну діяльність» та стосуються діяльності Національного фонду досліджень України, зокрема забезпечення функціонування всіх напрямів грантової підтримки Національного фонду досліджень України, забезпечення ефективної участі Фонду у міжнародному науково-технічному співробітництві та незалежної наукової і науково-технічної експертизи проектів, удосконалення процесу відбору, наповнення вакансій членів наукової ради Фонду задля безперебійної діяльності Національного фонду досліджень України шляхом наявності резерву для заміщення вакансій без проведення додаткового конкурсу, що особливо актуально в умовах воєнного стану.

Заслухавши інформацію голови підкомітету з питань науки та інновацій Валерія Колюха, заступника Міністра освіти і науки України Олексія Шкуратова і виконавчого директору НФДУ Ольги Полоцької, Комітетом з питань освіти, науки та інновацій було ухвалено висновок прийняти законопроект реєстр. № 8118 від 10.10.2022 за основу та в цілому з урахуванням пропозицій Комітету та техніко-юридичних правок.

 

Про розгляд проекту Закону України про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення законодавства щодо протидії булінгу (цькуванню) (реєстр. № 6393 від 06.12.2021) та альтернативного до нього (реєстр. № 6393-1 від 22.12.2021)

Заслухавши інформацію ініціаторів законопроектів, голови підкомітету з питань загальної середньої, інклюзивної освіти та освіти на тимчасово окупованих територіях Олени Лис та представників Міністерства освіти і науки України і Міністерства внутрішніх справ України щодо законопроектів реєстр. №№ 6393 та 6393-1,  Комітет Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій ухвалив рішення підготувати Комітетом новий законопроект, який би враховував основні положення вищезазначених проектів.

 

Про проект Закону про внесення змін до статті 173-4 Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо вдосконалення законодавства щодо протидії булінгу (цькування) (реєстр. № 6457 від 22.12.2021)

Законопроектом пропонується внести до Кодексу України про адміністративні правопорушення (далі – КУпАП) зміни, якими уточнити ознаки об’єктивної сторони окремих порушень, передбачених ст. 173-4 «Булінг (цькування) учасника освітнього процесу», розповсюдивши її дію, окрім освітнього процесу, також на оздоровчо-виховний та навчально-тренувальний процеси.

Заслухавши інформацію голови підкомітету підкомітету з питань загальної середньої, інклюзивної освіти та освіти на тимчасово окупованих територіях Олени Лис та представників Міністерства освіти і науки України і Міністерства внутрішніх справ України,  Комітет Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій ухвалив рішення про підтримку законопроекту реєстр. № 6457 від 22.12.2021 та рекомендує Верховній Раді України прийняти його за основу. 

 

Про розгляд проекту Закону про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення осіб з інвалідністю автомобілями, визнаними гуманітарною допомогою (реєстр. № 6533 від 20.01.2022) та альтернативного до нього (реєстр. № 6533-1)

Метою обох законопроектів було надання Фонду соціального страхування України функцій з отримання легкових автомобілів, визнаних гуманітарною допомогою спеціально уповноваженими державними органами з питань гуманітарної допомоги, для подальшого передання їх набувачам гуманітарної допомоги – особам з інвалідністю внаслідок нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання, які перебувають у встановленому порядку на обліку для отримання автомобілів.

Під час розгляду проектів представник Міністерства соціальної політики України поінформувала про те, що 21.09.2022 прийнято Закон України «Про внесення змін до Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» та Закон України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування»», якими з 1 січня 2023 року припиняється Фонд соціального страхування України й управління виконавчої дирекції Фонду та відбувається їх реорганізація шляхом приєднання до Пенсійного фонду України. Таким чином, представник Міністерства соціальної політики України як розробник законопроекту вважає, що законопроект з реєстр. № 6533 втратив актуальність.

Народні депутати України – члени Комітету ухвалили рішення, зважаючи на втрату законопроектами актуальності, їх відхилити. 

 

На засіданні Комітету з питань освіти, науки та інновацій також було заслухано інформацію про діяльність Дослідницької служби Верховної Ради України, як такої, що здійснює науково-дослідницьке та інформаційно-аналітичне забезпечення діяльності Верховної Ради України.

У складі Дослідницької служби функціонує тренінговий центр, одним із завдань якого є професійне навчання (підвищення кваліфікації) народних депутатів України, працівників Апарату Верховної Ради України, помічників-консультантів народних депутатів України.

Представники Дослідницької служби Верховної Ради України поінформували народних депутатів про те, що з метою вивчення потреб у професійному навчанні розроблено анкети-опитувальники для народних депутатів України та помічників-консультантів народних депутатів України та запросили до тісного співробітництва.

Голова Комітету висловив сподівання щодо можливої плідної і консолідованої співпраці між Комітетом і Дослідницькою службою ВРУ.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

05 липня 2024 12:30
05 липня 2024 12:00
03 липня 2024 16:00
28 червня 2024 08:00
21 червня 2024 12:29
19 червня 2024 16:37
18 червня 2024 13:47
17 червня 2024 16:00
06 червня 2024 14:30
06 червня 2024 14:20