24 жовтня 2022

Міністерство освіти і науки України направило лист керівникам департаментів (управлінь) освіти і науки обласних, Київської міської державних (військово-цивільних) адміністрацій та керівникам закладів дошкільної освіти з роз’ясненнями щодо відрахування дітей із закладів дошкільної освіти в умовах війни

Зважаючи на те, що у зв’язку з воєнними діями та міграцією населення виникають непорозуміння щодо збереження в ЗДО місця за дитиною, яка тимчасово виїхала на більш безпечну територію, або не відвідує заклад через загрозу життю і здоров’ю, листом № 1/12502-22 роз’яснено, що згідно з пунктом 13 Положення про заклад дошкільної освіти, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 12 березня 2 003 р. № 305 (в редакції постанови Кабінету Міністрів України від 27 січня 2021 р. № 86), відрахування вихованців з державного (комунального) закладу дошкільної освіти може здійснюватися:

1) за заявою одного з батьків або іншого законного представника дитини, що подавав заяву про зарахування (крім випадків, коли рішенням органу опіки та піклування або суду місце проживання дитини визначено з іншим із батьків);

2) на підставі медичного висновку про стан здоров’я дитини, що виключає можливість її подальшого перебування у закладі дошкільної освіти відповідного типу;

3) у разі досягнення вихованцем станом на 1 вересня повних семи років (для дітей з особливими освітніми потребами - повних восьми років), що передбачає його відрахування до 31 серпня поточного року;

4) у разі переведення вихованця до іншого закладу дошкільної освіти;

5) у разі невідвідування дитиною закладу дошкільної освіти протягом двох місяців підряд упродовж навчального року без поважних причин. Забороняється відрахування дитини із державного (комунального) закладу дошкільної освіти з інших підстав, ніж визначено цим пунктом.

Воєнний стан в Україні, введений згідно з Указом Президента України від 24 лютого 2022 року № 64/2022 «Про введення воєнного стану в Україні», та існуюча загроза життю і здоров’ю дітей, є поважною причиною для невідвідування закладу дошкільної освіти.

Міністерство освіти і науки звернуло увагу керівників (директорів) закладів дошкільної освіти щодо неприпустимості безпідставного відрахування дітей із закладу освіти.

 

Всеукраїнський конкурс «Учитель року – 2023» відбудеться у номінаціях «Захист України», «Основи здоров’я», «Початкова освіта» та «Фізична культура»

Зважаючи на діючий режим воєнного стану в Україні та заходів, вжитих із запобіганням поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, конкурс буде проведено у два тури:

Перший тур – січень-лютий 2023 року;

Другий тур – квітень-травень 2023 року.

Реєстрація педагогічних працівників для участі в Конкурсі буде здійснюватися з 28 листопада до 12 грудня 2022 року.

З Наказом № 930 «Про проведення всеукраїнського конкурсу «Учитель року - 2023» можна ознайомитись за посиланням:

https://mon.gov.ua/ua/npa/pro-provedennya-vseukrayinskogo-konkursu-uchitel-roku-2023

 

25 жовтня 2022

Державна науково-технічна бібліотека України інформує про продовження доступу до Bentham Science до кінця 2022 року

Bentham Science - видавець рецензованої наукової літератури продовжує тестовий доступ до власних ресурсів (електронних журналів, книг, баз даних) в галузях фармакології та медицини, технічних та суспільних наук до 31 грудня 2022 року.

Наукові установи та заклади вищої освіти України, які зареєструвались раніше, продовжують користування ресурсами Bentham Science до кінця поточного року. Нові установи для отримання доступу мають заповнити форму за посиланням:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSe5kSpb7cqdmbfEPcLOaDzB26HMT8kr9VsvrrxzddOOxEK4xw/viewform

Детальніше про ресурс, перевірка наявності доступу, корисні ресурси та технічна підтримка за посиланням: https://dntb.gov.ua/bentham-science

 

Станом на 25 жовтня 2022 року у закладах загальної середньої освіти навчаються 3 млн 929 тис. 885 учнів

За оперативною інформацією Міністерства освіти і науки України, навчання відбувається:

- очно – 790 тис. 646; 

- дистанційно – 2 млн 237 тис. 986; 

- змішано – 901 тис. 253.

Навчання відбувається у 12 тис. 916 школах:

- 3 083 у традиційному форматі; 

- 6 330 в онлайн-режимі;

- 3 503 змішано. 

 

25 жовтня 2022 року в онлайн-форматі відбулась нарада директорів центрів національно-патріотичного виховання, туризму і краєзнавства учнівської молоді.

Під час заходу обговорили теперішній стан та подальшу роботу закладів позашкілля в умовах воєнного стану, зокрема:

реалізацію Концепції національно-патріотичного виховання в системі освіти,

планування роботи на наступний рік,

оновлення програмно-методичного забезпечення роботи гуртків,

особливості використання інформаційно-комунікаційних технологій в освітньому процесі,

роботу музеїв закладів освіти системи Міністерства освіти і науки України,

безпеку під час проведення очних масових заходів,

створення груп для спілкування дітей у месенджерах та на онлайн-платформах,

співпрацю з Федерацією спортивного туризму України.

 

26 жовтня 2022

Завершено збирання даних у закладах освіти, як основний етап PISA-2022

Український центр оцінювання якості освіти проінформував, що упродовж цього періоду понад 3500 учнів / студентів зі 175 закладів освіти пройшли тестування з трьох ключових галузей дослідження (математики (основна галузь циклу PISA-2022), читання, природничо-наукових дисциплін) та інноваційної для циклу 2022 року галузі – креативного мислення, а також заповнили анкети, зокрема щодо володіння інформаційно-комунікаційними навичками. 

В неймовірно стислі терміни (фактично за один місяць, хоча зазвичай на ці процедури відводиться 4-5 місяців) УЦОЯО вдалося здійснити всі підготовчі заходи, щоб у жовтні зайти в заклади освіти і таким чином не втратити останнього шансу на проведення цього циклу дослідження, адже за правилами PISA дані всіх країн учасниць мають бути зібрані до кінця 2022 року, аби ці дані були порівнювані. 

За планами мирного часу, в основному етапі PISA-2022 від України мали взяти участь понад 7000 п’ятнадцятирічних учнів / студентів, репрезентативно представивши всі регіони нашої країни (окрім Автономної Республіки Крим). На жаль, досягти цього показника в умовах війни не вдалося, адже до вибірки дослідження з об’єктивних причин не можна було включити учнів / студентів із п’яти областей (Донецька, Запорізька, Луганська, Миколаївська та Харківська). Унаслідок цього станом на початок процедур збору даних база учасників містила лише 5486 учнів / студентів. Але й не всі потенційні учасники з різних причин, зокрема й через загострення безпекової ситуації, змогли взяти участь у дослідженні. Ті ж 3500 підлітків, які все ж змогли з’явитися на тестування, здійснили, без перебільшення, власні маленькі подвиги, адже часто їм доводилося долати чимало труднощів, щоб дібратися до закладу освіти, де проходило тестування, працювати над завданнями PISA аж зовсім не в комфортних умовах, а перериваючи свою роботу, щоб спуститися в укриття, коли оголошували повітряні тривоги, або мерзнучи в неопалюваному класі чи підвальному приміщенні, де доводилося проводити тестування.

Міжнародний звіт за підсумками оброблення й складного багатоетапного аналізу цих даних з’явиться лише у грудні 2023 року, але він важливий для розуміння шляху, по якому рухається система освіти, у тому числі для напрацювання необхідних змін.

 

Освітній проєкт #stop_sexтинг створив уроки щодо безпечної поведінки під час війни для дітей трьох вікових груп

Ці уроки представили під час вебінару «Ключові навички дітей шкільного віку у воєнні часи. Як навчити дітей безпечної поведінки». До заходу долучилося понад 2 тис. учителів з усіх куточків України.

Запис вебінару розміщено за посиланням:

https://www.youtube.com/watch?v=lyzgDFYiFC8

 

Матеріали для уроків 1-4 класу розміщено на сторінці:

https://stop-sexting.in.ua/nebezpeka-v-chas-vijny-urok-dlya-1-4-klasiv-shhodo-bezpechnoyi-povedinky-pid-chas-vijny/ Там же можна ознайомитись з посібником для вчителя.

Матеріали для уроків 5-8 класів, розміщено за посиланням: https://stop-sexting.in.ua/nebezpeka-v-chas-vijny-urok-dlya-5-8-klasiv-shhodo-bezpechnoyi-povedinky-pid-chas-vijny/

Матеріали для уроків 9-11 класів розміщено за посиланням: https://stop-sexting.in.ua/nebezpeka-v-chas-vijny-urok-dlya-9-11-klasiv-shhodo-bezpechnoyi-povedinky-pid-chas-vijny/

У цих  матеріалах зазначено правила поведінки для дітей, як діяти у тих чи інших ситуаціях, а також вправи, які допоможуть актуалізувати нові знання та навички.

 

За підсумками загальнодержавного зовнішнього моніторингу якості початкової освіти «Стан сформованості читацької та математичної компетентностей випускників початкової школи закладів загальної середньої освіти» 2021 року експерти Українського центру оцінювання якості освіти підготували методичні рекомендації щодо формування читацької та математичної компетентностей учнів на рівні початкової освіти

З методичними рекомендаціями щодо формування математичної компетентності учнів на рівні початкової освіти можна ознайомитись за посиланням:

https://testportal.gov.ua//wp-content/uploads/2022/09/Metodychni_matematychna.pdf

Рекомендації щодо формування читацької компетентності учнів на рівні початкової освіти розміщено на сайті Українського центру оцінювання якості освіти:

https://testportal.gov.ua//wp-content/uploads/2022/10/chyt-gram-24-10-22.pdf

 

27 жовтня 2022 

Державна науково-технічна бібліотека України за підтримки Міністерства освіти і науки України розпочала міжнародну конференцію «Відкрита наука та інновації в Україні 2022»

The 1st International Conference "Open Science and Innovation in Ukraine" відбулась під егідою Міністерства освіти та науки України та за участю національних, міжнародних організацій, асоціацій та інших спонсорів.

З матеріалами конференції пропонуємо ознайомитись за посиланням: https://conference.dntb.gov.ua/

 

Проведено національний тест з медіаграмотності

Національний тест з медіаграмотності — це частина заходів від Фільтра, присвячених Глобальному тижню медіаграмотності, який святкують у всьому світі 24 – 30 жовтня. Дізнатись про всі деталі цього заходу можна на сайті https://filter.mkip.gov.ua/test-z-mediagramotnosti/.

Організовано цей тест саме під час Глобального тижня медіаграмотності з метою заохотити українців розвивати критичне мислення та свій рівень медіаграмотності у час війни. Такий захід підвищить обізнаність населення України про методи дезінформації та інструменти перевірки фактів, а отже - зробить стійкішими до ворожої пропаганди.

Також пропонуємо ознайомитись зі словником з медіаграмотності https://filter.mkip.gov.ua/wp-content/uploads/2022/10/slovnyk.pdf. Сподіваємось, що це стане в нагоді.

 

28 жовтня 2022

На платформі «Освіторія Медіа» розміщено матеріал ГО «Центр Інноваційної Освіти «Про. Світ» з практичними та юридичними порадами педагогічним працівникам які знаходяться в умовах тимчасової окупації.

У матеріалі надаються відповіді на питання:

- як вберегти себе та своїх рідних?

- що робити, коли змушують до співпраці?

- що таке простій вчителя?

На ці та інші питання надано відповіді у матеріалі за посиланням:

https://osvitoria.media/experience/uchytel-v-umovah-tymchasovoyi-okupatsiyi-praktychni-ta-yurydychni-porady/

 

Київська Мала академія наук пропонує провести осінні канікули цікаво і з користю

КМАН підготувала цілу низку заходів, які охоплюють різні сторони життя – від психологічної підтримки дітей та дорослих під час війни засобами арт-терапії та музейної педагогіки до хімії емоцій, від впливу українських блогерів на формування громадської думки до створення постеру як форми представлення наукового проєкту тощо.

З розкладом заходів під час осінніх канікул з 31 жовтня по 06 листопада можна ознайомитись за посиланням:

https://kman.org.ua/ua/novyny/Kanikuli-po-naukovomu-vid-Kiivskoi-MAN?fbclid=IwAR3qHf6N0DTGM34TxszQW6u3dGU3RJc-IcAkAYj9zBuDHUcLeU4pGnF58iQ

 

З 1 до 29 листопада 2022 року вчені зможуть узяти участь у безкоштовних вебінарах українською мовою, які організовує компанія «Clarivate».

Під час вебінарів розглядатимуть питання:

- Пошук та аналіз патентної інформації

- Базові можливості роботи в Web of Science Core Collection

- Відкритий доступ та відкрита наука (серія «Clarivate науковцям»)

- Додаткові можливості Web of Science Core Collection

- Підбір журналу для публікації

- Дані та метрики Web of Science з різними API від Clarivate (Серія Research Smarter)

З розкладом можна детально ознайомитись на сторінці Clarivate, що є власником і виробником потужних ресурсі та інструментів, які допомагають науковцям проводити, аналізувати, презентувати наукові дослідження на світовому рівні https://clarivate.libguides.com/europe/ukraine

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

05 липня 2024 12:30
05 липня 2024 12:00
03 липня 2024 16:00
28 червня 2024 08:00
21 червня 2024 12:29
19 червня 2024 16:37
18 червня 2024 13:47
17 червня 2024 16:00
06 червня 2024 14:30
06 червня 2024 14:20