05 жовтня 2022 року відбулося засідання Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій. Головував Голова Комітету з питань освіти, науки та інновацій Бабак С.В. На засіданні були присутні народні депутати України — члени Комітету: Колебошин С.В., Піпа Н.Р., Воронов В.А., Гришина Ю.М., Грищук Р.П., Кириленко І.Г., Коваль О.В., Колюх В.В., Лис О.Г., Павленко Р.М.

Також у засіданні брали участь Міністр освіти і науки України Шкарлет Сергій Миколайович, Перший заступник Міністра освіти і науки України Вітренко Андрій Олександрович, заступник Міністра освіти і науки України Даниленко Світлана Василівна, заступник Міністра освіти і науки України Рогова Віра Борисівна, директор Державної наукової установи “Інститут модернізації змісту освіти” Баженков Євген Володимирович, генеральний директор Директорату медичних кадрів, освіти і науки Міністерства охорони здоров’я України Убогов Сергій Геннадійович, представники освітянської та наукової спільноти, експерти.

Переглянути запис засідання, яке транслювалось у прямому ефірі, в соціальній мережі, можна за посиланням:

https://www.facebook.com/kom.osvita.nauka.

 

Під час засідання Комітету з питань освіти, науки та інновацій були розглянуті питання:

Щодо стану виконання Рішення Комітету від 17 серпня 2022 року “Про стан виконання і проблеми підготовки до початку 2022/2023 навчального року в умовах воєнного стану та шляхи їх розв’язання”.

 

Народні депутати України – члени Комітету заслухали інформацію Міністерства освіти і науки України і, враховуючи Висновок Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій до проекту Закону України “Про Державний бюджет України на 2023 рік” (реєстр. № 8000 від 14.09.2022р.), прийняли рішення Інформацію Кабінету Міністрів України, представлену Міністерством освіти і науки України, “Про стан виконання Рішення Комітету від 17 серпня 2022 року” взяти до відома.

Рекомендовано Кабінету Міністрів України при доопрацюванні проекту Закону України “Про Державний бюджет України на 2023 рік” (реєстр. № 8000 від 14.09.2022) врахувати критично важливі пропозиції Комітету щодо реалізації державної освітньої та науково-технічної політики (Висновок Комітету до проекту Закону України “Про Державний бюджет України на 2023 рік”, протокол № 106 від 26.09.2022 року).

 

Щодо стану виконання Рішення Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій від 15.06.2022 року “Про стан забезпечення підручниками та навчальними посібниками закладів загальної середньої освіти України до нового 2022/2023 навчального року”

Відповідно до Закону України “Про комітети Верховної Ради України” щодо здійснення контрольних функцій у частині практики застосування законодавчих актів у діяльності державних органів, їх посадових осіб з питань, віднесених до предметів відання комітетів, підготовки та подання відповідних висновків та рекомендацій на розгляд Верховної Ради України, 15 червня 2022 року Комітет Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій розглянув питання та ухвалив Рішення “Про стан забезпечення підручниками та навчальними посібниками закладів загальної середньої освіти України до нового 2022/2023 навчального року” (протокол № 101) (далі - Рішення Комітету).

Рішення Комітету “Про стан забезпечення підручниками та навчальними посібниками закладів загальної середньої освіти України до нового 2022/2023 навчального року” від 15.06.2022 року (протокол № 101) було направлено для розгляду та виконання Кабінету Міністрів України, Міністерства освіти і науки України, обласних військових адміністрацій.

На виконання статті 4 Закону України “Про освіту”, статті 3 Указу Президента України від 30 вересня 2010 року № 926/2010 “Про заходи щодо забезпечення пріоритетного розвитку освіти в Україні”, незважаючи на складні економічні умови, держава щорічно виділяла кошти на придбання навчальної літератури. Державним бюджетом України на 2022 рік було передбачено фінансування видатків у розмірі 1 328 950,3 тис. грн. на видання підручників для здобувачів повної загальної середньої освіти та педагогічних працівників.

Проте російська військова агресія проти нашої країни призвела до того, що внаслідок секвестру Державного бюджету України на 2022 рік показник, зокрема в частині, передбаченій на видання підручників (у тому числі з мов національних меншин та з аудіосупроводом) для учнів та педагогічних працівників становить 0 грн.

Це ставить під загрозу продовження ключової реформи освіти - Нової української школи. Чотири роки поспіль, починаючи з 2018 року, до закладів загальної середньої освіти надходили нові підручники для Нової української школи (для 1-го - 4-го класів).

У 2022 році передбачалося продовжити видання підручників для Нової української школи, забезпечивши заклади загальної середньої освіти новими підручниками для 5 класу відповідно до оновлених стандартів базової середньої освіти. Незабезпеченість учнів і вчителів підручниками для 5 класу порушуватиме право громадян на отримання доступу до якісної освіти, унеможливлюватиме продовження реформи і впровадження концепції Нової української школи в базовій середній освіті.

До переліку підручників, у виданні яких у 2022 році є потреба, також включені: нові підручники для 9 класу закладів загальної середньої освіти (окрім повторного видання); нові підручники для спеціальних закладів загальної середньої освіти.

Потреба у нових підручниках для 9-го класу пов’язана з оновленням більшості навчальних предметів базової школи та створенням нових навчальних програм з інформатики й предметів з історії та інших навчальних предметів відповідно до нової Концепції реалізації державної політики у сфері реформування загальної середньої освіти “Нова українська школа” на період до 2029 року. Принагідно інформуємо, що для підручників з цих навчальних предметів у 2021-2022 роках проведено конкурсний відбір.

Варто зазначити, що підручники для 9 класу закладів загальної середньої освіти, видані у 2017 році та розроблені відповідно до навчальних програм 2012 року, є застарілими, не відповідають зміні векторів навчання “Нової української школи”.

Отже, невидання новостворених підручників для 9 класу закладів загальної середньої освіти унеможливлюватиме впровадження чинних навчальних програм з певних навчальних предметів, оскільки підручники видання 2017 року не повного мірою відповідають цим програмам.

На запит Комітету отримано інформаційно-аналітичні, статистичні матеріали від Міністерства освіти і науки України, Міністерства фінансів України, обласних військових адміністрацій, Київської міської державної адміністрації щодо стану виконання вищезазначеного рішення.

Заслухавши інформацію директора Державної наукової установи “Інститут модернізації змісту освіти” Євгена Баженкова, представників Міністерства освіти і науки України, народні депутати України - члени Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій одностайно прийняли рішення Інформацію Міністерства освіти і науки України щодо стану виконання Рішення Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій від 15.06.2022 “Про стан забезпечення підручниками та навчальними посібниками закладів загальної середньої освіти України до нового 2022/2023 навчального року” взяти до відома; Міністерству фінансів України та Міністерству освіти і науки України вжити додаткових заходів щодо фінансування видання підручників та посібників, у яких є нагальна потреба у 2023 році: видання необхідного накладу підручників для Нової української школи (2-5 класи); видання підручників для 1, 6, 9, 10 класів; видання посібників серії “Шкільна бібліотека”; видання підручників і посібників для дітей з особливими потребами, у тому числі шрифтом Брайля; видання навчально- методичних посібників для педагогічних працівників.

 

Про проект Закону про внесення змін до Закону України “Про Національну поліцію” (щодо присвоєння спеціальних звань поліцейським, відрядженим до закладів вищої освіти із специфічними умовами навчання) (реєстр. № 7387 від 17.05.2022р., н.д.В.Арешонков та інші) (доопрацьований від 18.05.2022р.)

У пояснювальній записці до законопроекту визначено, що його розроблено з метою законодавчого врегулювання порядку присвоєння чергових спеціальних звань поліцейським, призначеним на посади, які можуть бути заміщені поліцейськими в закладах вищої освіти зі специфічними умовами навчання, згідно з Переліком, затвердженим Указом Президента України.

Для досягнення цієї мети ініціаторами законопроекту пропонується внести зміни до Закону України “Про Національну поліцію” та уточнити процедуру присвоєння спеціальних звань поліцейським, відрядженим до закладів вищої освіти зі специфічними умовами навчання, зокрема:

віднести до повноважень Міністерства внутрішніх справ України встановлення граничних спеціальних звань молодшого, середнього складу поліції за штатними посадами в державних органах, установах, організаціях та закладах вищої освіти із специфічними умовами навчання, які здійснюють підготовку поліцейських;

здійснювати присвоєння чергових спеціальних звань ректором (керівником) закладу вищої освіти із специфічними умовами навчання - до спеціального звання “підполковник поліції” включно, керівником поліції за поданням ректора (керівника) закладу вищої освіти із специфічними умовами навчання - спеціального звання “полковник поліції”, Президентом України за поданням Міністра внутрішніх справ України - спеціальних звань вищого складу поліції.

Заслухавши інформацію голови підкомітету з питань вищої освіти Юлії Гришиної, фахівців Міністерства освіти і науки України, Міністерства внутрішніх справ України, враховуючи рішення підкомітету з питань вищої освіти Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій від 27 липня 2022 року, а також експертні висновки Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України, Комітету Верховної Ради України з питань бюджету, Комітету Верховної Ради України з питань інтеграції України до Європейського Союзу, Міністерства освіти і науки України, Міністерства внутрішніх справ України, Міністерства фінансів України, народні депутати України - члени Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій одностайно ухвалили висновок рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України про внесення змін до Закону України “Про Національну поліцію” (щодо присвоєння спеціальних звань поліцейським, відрядженим до закладів вищої освіти із специфічними умовами навчання) (реєстр. № 7387 від 17.05.2022р., доопрацьований від 18.05.2022р.), внесений народним депутатом України Арешонковим В.Ю. та іншими народними депутатами України, повернути суб’єктам права законодавчої ініціативи на доопрацювання та направити Висновок Комітету до Комітету Верховної Ради України з питань правоохоронної діяльності, який визначено головним з опрацювання цього законопроекту.

 

Про проект Закону про внесення змін до Закону України “Про Національну поліцію” щодо удосконалення порядку відрядження поліцейських до закладів вищої освіти із специфічними умовами навчання та присвоєння їм спеціальних звань (реєстр. № 7387-1 від 02.06.2022р., н.д.В.Неклюдов та інші).

Поданий законопроект є альтернативним до проекту Закону України про внесення змін до Закону України “Про Національну поліцію” (щодо присвоєння спеціальних звань поліцейським, відрядженим до закладів вищої освіти із специфічними умовами навчання) (реєстр. № 7387 від 17.05.2022; далі - проект № 7387). При цьому більшість положень альтернативного законопроекту за своїм змістом є майже тотожними тим, що містяться у проекті за реєстр. № 7387.

У пояснювальній записці до законопроекту визначено, що його розроблено з метою законодавчого врегулювання порядку відрядження поліцейських до закладів вищої освіти із специфічними умовами навчання та порядку присвоєння чергових спеціальних звань поліцейським, призначеним на посади, які можуть бути заміщені поліцейськими в закладах вищої освіти зі специфічними умовами навчання, згідно Переліку, затвердженого Указом Президента України.

Для досягнення цієї мети ініціаторами законопроекту передбачено внести зміни до статей 71, 80 та 83 Закону України “Про Національну поліцію” та уточнити порядок відрядження поліцейських до закладів вищої освіти із специфічними умовами навчання, які належать до сфери управління Міністерства внутрішніх справ України, та процедуру присвоєння чергових спеціальних звань поліцейським, відрядженим до таких закладів, зокрема:

відряджати поліцейських до закладів вищої освіти із специфічними умовами навчання виключно за умови наявності в них стажу служби у центральному органі управління або територіальному органі поліції не менше трьох років;

віднести до повноважень Міністерства внутрішніх справ України встановлення граничних спеціальних звань молодшого, середнього складу поліції за штатними посадами в державних органах, установах, організаціях та закладах вищої освіти із специфічними умовами навчання, які здійснюють підготовку поліцейських;

здійснювати присвоєння чергових спеціальних звань ректором (керівником) закладу вищої освіти із специфічними умовами навчання - до спеціального звання “підполковник поліції” включно, керівником поліції за поданням ректора (керівника) закладу вищої освіти із специфічними умовами навчання - спеціального звання “полковник поліції”, Президентом України за поданням Міністра внутрішніх справ України - спеціальних звань вищого складу поліції.

Заслухавши інформацію голови підкомітету з питань вищої освіти Юлії Гришиної, фахівців Міністерства освіти і науки України, Міністерства внутрішніх справ України, враховуючи рішення підкомітету з питань вищої освіти Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій від 27 липня 2022 року, а також експертні висновки Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України, Комітету Верховної Ради України з питань бюджету, Міністерства освіти і науки України, Міністерства внутрішніх справ України, Міністерства фінансів України, народні депутати України - члени Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій одностайно ухвалили висновок рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України про внесення змін до Закону України “Про Національну поліцію” щодо удосконалення порядку відрядження поліцейських до закладів вищої освіти із специфічними умовами навчання та присвоєння їм спеціальних звань (реєстр. № 7387-1 від 02.06.2022р.), внесений народним депутатом України Неклюдовим В.М. та іншими народними депутатами України, повернути суб’єктам права законодавчої ініціативи на доопрацювання та направити Висновок Комітету до Комітету Верховної Ради України з питань правоохоронної діяльності, визначеного головним з опрацювання цього законопроекту.

 

Про проект Постанови про підтримку ініціативи української молоді щодо створення міжнародного студентського молодіжного руху “Врятуй українців! Допоможи Збройним Силам України” (реєстр. № 7642 від 08.08.2022р., н.д.А.Кожем’якін та інші).

Необхідність прийняття зазначеного акту спричинена зверненням до Верховної Ради України лідерів українських молодіжних, дитячих та студентських громадських об’єднань з пропозицією щодо створення міжнародного студентського молодіжного руху “Врятуй українців! Допоможи Збройним Силам України”.

У пояснювальній записці до проекту Постанови визначено, що завданням проекту Постанови є забезпечення ефективної підтримки Української держави молоддю всіх країн світу в боротьбі проти російської агресії, що забезпечить суспільний тиск на відповідні уряди та міжнародні організації та сприятиме вирішенню низки питань, життєво важливих для України, насамперед, забезпечення Збройних Сил України сучасною зброєю для захисту громадян та інфраструктури України та забезпечення ефективного контрнаступу Збройних Сил України і звільнення окупованих територій.

Для досягнення цього завдання ініціаторами проекту пропонується підтримати ініціативу української молоді щодо створення міжнародного студентського молодіжного руху “Врятуй українців! Допоможи Збройним Силам України”, а також дати доручення Кабінету Міністрів України щодо надання організаційної та інформаційної допомоги ініціаторам створення зазначеного руху.

Створення такого руху дасть можливість через розбудову поширеної та розгалуженої мережі студентських організацій в усіх країнах світу швидко, креативно, комунікативно, ефективно та потужно впливати на ситуацію для вирішення життєво важливих для українського народу та Збройних Сил України питань, а саме:

забезпечувати проведення в усіх країнах світу акцій протесту проти насильницької русифікації громадян України, примусової видачі українцям російських паспортів та проти викрадення українських дітей;

поширювати правдиву інформацію про агресію Російської Федерації проти України, зокрема шляхом створення розгалуженої молодіжної мережі “Стоп-раша-фейк”;

організовувати масові звернення громадян до урядів держав світу та міжнародних організацій з пропозиціями щодо:

надання Збройним Силам України засобів захисту українських військових, сучасних засобів протиповітряної та протиракетної оборони, сучасної наступальної зброї (літаків, танків, артилерії) для захисту громадян та інфраструктури України і забезпечення ефективного контрнаступу Збройних Сил України та звільнення окупованих територій;

забезпечення відкриття гуманітарних коридорів для виїзду мирного населення із зон бойових дій та окупованих територій.

Заслухавши інформацію голови підкомітету з питань освіти впродовж життя та позашкільної освіти і адаптації законодавства України до положень права Європейського Союзу Романа Грищука та фахівців Міністерства освіти і науки України, враховуючи рішення підкомітету з питань освіти впродовж життя та позашкільної освіти і адаптації законодавства України до положень права Європейського Союзу Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій від 04 жовтня 2022 року, а також експертні висновки Комітету Верховної Ради України з питань інтеграції України до Європейського Союзу, Комітету Верховної Ради України з питань молоді і спорту, Міністерства освіти і науки України, народні депутати України - члени Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій одностайно ухвалили висновок рекомендувати Верховній Раді України проект Постанови Верховної України про підтримку ініціативи української молоді щодо створення міжнародного студентського молодіжного руху “Врятуй українців! Допоможи Збройним Силам України” (реєстр. № 7642 від 08.08.2022р.), внесений народним депутатом України Кожем’якіним А.А. та іншими народними депутатами України, за результатами розгляду в першому читанні повернути суб'єктам права законодавчої ініціативи на доопрацювання та направити Висновок Комітету до Комітету Верховної Ради України з питань з питань молоді і спорту, визначеного головним з опрацювання цього проекту Постанови.

 

Про проект Закону про внесення змін до Законів України “Про громадянство України” та “Про забезпечення функціонування української мови як державної” щодо умов прийняття до громадянства України (реєстр. № 7606 від 28.07.2022р., КМУ).

У пояснювальній записці до законопроекту визначено, що його розроблено з метою запровадження комплексного іспиту з основ Конституції України, історії України як умови для прийняття до громадянства України, а також приведення у відповідність до Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної» виконання умови щодо володіння державною мовою деякими категоріями осіб.

Заслухавши інформацію голови підкомітету з питань освіти впродовж життя та позашкільної освіти і адаптації законодавства України до положень права Європейського Союзу Романа Грищука та фахівців Міністерства освіти і науки України, Міністерства охорони здоров’я України, враховуючи рішення підкомітету з питань освіти впродовж життя та позашкільної освіти і адаптації законодавства України до положень права Європейського Союзу Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій від 04 жовтня 2022 року, а також експертні висновки Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України, Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, Міністерства освіти і науки України, Національної комісії зі стандартів державної мови, народні депутати України - члени Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій одностайно ухвалили висновок рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України «Про внесення змін до Законів України «Про громадянство України» та «Про забезпечення функціонування української мови як державної» щодо умов прийняття до громадянства України» (реєстр. № 7606 від 28.07.2022р.), поданий Кабінетом Міністрів України, за результатами розгляду в першому читанні прийняти за основу та направити Висновок Комітету та матеріали, отримані Комітетом, до Комітету Верховної Ради України з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій України, національних меншин і міжнаціональних відносин для врахування.

 

Про створення робочої групи з напрацювання ініціатив із нормативно-правового забезпечення функціонування корпоративних закладів освіти.

На виконання Рішення Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій від 18.07.2022 року (протокол № 103) про створення при Комітеті Робочої групи з напрацювання ініціатив із нормативно-правового забезпечення функціонування корпоративних закладів освіти (пункт 3 Рішення Комітету), народні депутати України - члени Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій прийняли рішення затвердити персональний склад Робочої групи з напрацювання ініціатив із нормативно-правового забезпечення функціонування корпоративних закладів освіти.

 

Про створення робочої групи для підготовки до другого читання проекту Закону України про внесення змін до деяких законів України (реєстр. № 5450 від 29.04.2021р.).

З метою підготовки до другого читання проекту Закону України про внесення змін до деяких законів України (реєстр. № 5450 від 29.04.2021р.), поданого Кабінетом Міністрів України, народні депутати України - члени Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій прийняли рішення затвердити робочу групу.

 

Про внесення змін до плану роботи Комітету з питань освіти, науки та інновацій на період восьмої сесії дев’ятого скликання.

Заслухавши та обговоривши інформацію Голови Комітету з питань освіти, науки та інновацій Сергія Бабака, народні депутати України - члени Комітету з питань освіти, науки та інновацій одностайно прийняли рішення Інформацію Голови Комітету щодо внесення змін до плану роботи Комітету на період восьмої сесії дев’ятого скликання взяти до відома та затвердити внесені зміни до плану роботи Комітету.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

05 липня 2024 12:30
05 липня 2024 12:00
03 липня 2024 16:00
28 червня 2024 08:00
21 червня 2024 12:29
19 червня 2024 16:37
18 червня 2024 13:47
17 червня 2024 16:00
06 червня 2024 14:30
06 червня 2024 14:20