16 вересня 2022

Україна стала переможцем освітньої премії EAIE 2022

Українська вища освіта стала переможцем премії EAIE 2022 у номінації «Бачення та лідерство» від Європейської асоціації міжнародної освіти (ЕАІЕ).  

Цією нагородою відзначаються надихаючі особи чи організації за їхні видатні досягнення в демонстрації та розробці стратегій, які створюють нові способи мислення та нові можливості у сфері міжнародної вищої освіти. Це вперше в історії, коли переможцем премії EAIE 2022 за бачення та лідерство стала не окрема організація, а українська вища освіта в цілому.

Урочисте вручення нагороди відбулося під час найбільшої європейської виставки і конференції Європейської асоціації міжнародної освіти EAIE, яка проходить у Барселоні цьогоріч. Україна вперше представляє власний стенд на виставці ЕАІЕ.

 

Wi-Fi в укриттях, уроки інформатики та ІТ-курси: як Мінцифра цифровізує освіту під час війни

Віце-прем'єр-міністр - Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров розповів про:

- безперервне навчання онлайн з будь-якого куточка світу та ІТ-освіту для кожного: від школярів до їхніх батьків,

- роботу та модернізацію Всеукраїнської школи онлайн, про забезпечення укриттів  більш ніж у 2000 закладах освіти Wi-Fi;

- як студенти 70 університетів навчатимуться створювати ІТ-продукти,

- бачення як учні 50 шкіл вчитимуться за оновленою інформатикою та інші новини цифровізації освіти.

Більш детально можна ознайомитись з інформацією за посиланням: https://www.youtube.com/watch?v=4V-HBHASnmM

 

15 вересня 2022

Вступ до магістратури 2022: закінчився прийом заяв на бюджет

15 вересня 2022 року о 18:00 завершилося подання заяв на бюджет у магістратуру. Йдеться про вступ на основі результатів магістерського тесту навчальної компетенції (МТНК), магістерського комплексного тесту (МКТ), минулорічних ЄВІ/ЄФВВ або фахового іспиту в закладі освіти.

Після цього подати заяви для вступу в магістратуру можна буде тільки на контракт: зарахування можливе до 30 листопада 2022 року.

Оприлюднення рекомендацій до зарахування на бюджет для вступників у магістратуру відбудеться не пізніше 20 вересня поточного року, а виконати вимоги до зарахування потрібно буде до 18-ї години 24 вересня 2022 року. Переведення на вакантні бюджетні місця можливе до 10 жовтня 2022 року.

 

Громадська спілка «Освіторія» за підтримки МОН, Мінцифри, ЮНІСЕФ та у співпраці з УІРО доповнює й оновлює навчальний контент Всеукраїнської школи онлайн – державної цифрової платформи для дистанційного та змішаного навчання школярів 5-11 класів

За інформацією Міністерства освіти і науки України, до кінця 2022 року на платформу будуть додані уроки, тести та матеріали для самопідготовки з 18 дисциплін для учнів 5-11 класів. Таким чином разом з усіма уроками, що вже є на платформі, ВШО покриватиме навчальні програми повністю, щоб школярі в Україні та за кордоном могли безперервно навчатись онлайн. Нині на платформі вже розміщено понад 2500 уроків і до кінця року буде додано ще 1000.

Крім того, матеріали для 5-6 класів будуть оновлені відповідно до стандартів реформи НУШ у базовій середній освіті, яка від початку навчального року впроваджується в 5-х класах.

Навчання на платформі повністю безкоштовне для всіх дітей. Кожен урок відповідає інтересам та сприйняттю сучасного школяра. Так, для викладення та пояснення навчального матеріалу використовуються 3D-моделі, 3D-екскурсії та інтерактивні експозиції музеями світу, елементи гейміфікації та сучасних комп’ютерних ігор (як War Craft) і навіть влучні і такі улюблені серед школярів (і не тільки) меми.

Кожен урок ВШО пройшов 5 рівнів експертної перевірки, зокрема на відповідність навчальній програмі, доступність і недискримінаційність.

Долучитися до навчання на платформі можна за посиланням —  lms.e-school.net.ua.

 

14 вересня 2022

€100 млн. на підтримку українських шкіл

Виступаючи у середу 14 вересня 2022 року в Європейському парламенті у Страсбурзі, Президент Європейської Комісії Урсула фон дер Ляєн анонсувала надання 100 млн. євро на підтримку українських шкіл напередодні свого візиту до Києва.

За її словами, російські удари пошкодили чи зруйнували понад 70 шкіл, що багато інших просто не мають класної кімнати, до якої діти могли б піти, а півмільйона українських дітей розпочали навчальний рік у Європейському Союзі.

Вона також нагадала, що наразі Team Europe надала фінансову допомогу сумою понад 19 млрд. євро, за винятком військової підтримки.

 

У Німеччині для дітей-переселенців закупили понад 6 тис. дитячих українських книжок

Завдяки проєкту Goethe-Institut «Валізка з книжками із України» 150 бібліотек у Німеччині вже отримали понад 6000 українських книжок для дітей-переселенців дітей, і ще більше бібліотек отримають книги цієї осені.

«Валізка з книжками із України» – це проєкт Goethe-Institut у співпраці з Німецькою бібліотечною асоціацією та Українським інститутом книги, складова частина комплексного пакета заходів, на які Міністерство закордонних справ Німеччини виділяє кошти з додаткового бюджету на 2022 рік, щоб пом’якшити наслідки загарбницької війни росії проти України.

 

Визначено переліки навчальної літератури та навчальних програм, рекомендованих Міністерством освіти і науки України для використання в освітньому процесі закладів освіти у 2022/2023 навчальному році

Міністерство освіти і науки України проінформувало Департаменти (управління) освіти і науки обласних та Київської міської державних адміністрацій, заклади післядипломної педагогічної освіти і громадськість про переліки навчальної літератури та навчальних програм, рекомендованих Міністерством освіти і науки України для використання в освітньому процесі закладів освіти у 2022/2023 навчальному році.

Перелік розміщено на платформі Google за посиланням:

https://mon.gov.ua/ua/npa/pro-pereliki-navchalnoyi-literaturi-ta-navchalnih-program-rekomendovanih-ministerstvom-osviti-i-nauki-ukrayini-dlya-vikoristannya-v-osvitnomu-procesi-zakladiv-osviti-u-20222023-navchalnomu-roci

 

13 вересня 2022

Ізраїль поділиться з Україною досвідом роботи системи освіти у надзвичайній ситуації

На запрошення Міністерства закордонних справ Ізраїлю Голова Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій Сергій Бабак перебуває в Ізраїлі з візитом на чолі делегації освітян України.

13 вересня 2022 року в Єрусалимі відбулася зустріч Голови парламентського Комітету Сергія Бабака з Головою міжурядової комісії "Ізраїль-Україна", Міністром будівництва та Міністром у справах Єрусалиму Зеєвом Елькіним.

На зустрічі обговорювалися питання можливої участі Ізраїлю у повоєнному відновленні України та українсько-ізраїльського економічного співробітництва.

Учасники зустрічі детально обговорювали поточну ситуацію в сфері загальної середньої та вищої освіти в Україні, перспективи співпраці з Ізраїлем у сфері освіти, а також співробітництво у галузі наукових розробок. Було підкреслено, що Україна може скористатися ізраїльським досвідом функціонування закладів освіти в умовах війни з точки зору безпеки, можливостями навчання фахівців з України в закладах освіти Ізраїлю.

Крім того, особливу увагу було приділено розширенню муніципальних зв’язків між двома державами.

 

Народними депутатами України зареєстровано законопроект «Про дошкільну освіту»  (реєстр. № 8030)

13 вересня 2022 року було зареєстровано нову редакцію Закону України «Про дошкільну освіту», який розроблено з метою удосконалення функціонування системи дошкільної освіти з урахуванням набутого за роки незалежності України інституційного досвіду, забезпечення рівного та безбар’єрного доступу кожного українця до якісної дошкільної освіти, впровадження альтернативних механізмів фінансування дошкільної освіти, охоплення дошкільною  освітою та додатковою увагою держави дітей від самого народження, впровадження ідеї автономії закладу дошкільної освіти та академічної свободи педагога, розвитку закладів дошкільної освіти усіх форм власності та інших суб’єктів освітньої діяльності, підвищення якості дошкільної освіти.

Законопроектом закладено механізми доступності якісної дошкільної освіти, зокрема шляхом: - визначення територій обслуговування; створення мобільних дитячих садків для віддалених населених пунктів, запровадження справедливої черговості зарахування дітей до комунальних закладів освіти; - запровадження посилених вимог до забудовників; - створення умов для розвитку приватного сектора, у тому числі для формування більш доступної вартості здобуття освіти; - запровадження механізмів придбання (компенсації) освітніх послуг у приватного дитячого садка за рахунок публічних коштів; - забезпечення органами влади доступності для батьків інформації про освітні програми, навчально-методичне та інформаційне забезпечення, рекомендоване для їх реалізації, іншої інформації, що сприятиме досягненню результатів навчання, визначених державним стандартом; - визначення додаткових фінансових гарантій, що можуть бути запроваджені органами місцевого самоврядування (компенсація (повна або часткова) за рахунок коштів місцевого бюджету витрат на здобуття освіти у приватних дитячих садочках, ясельках, центрах розвитку за встановленим місцевою владою порядком; у разі нестачі місць у комунальних садочках, центрах розвитку запровадження механізму придбання послуг за рахунок публічних коштів через публічні закупівлі у порядку, встановленому законодавством).

 

Вступ-2022: понад 131 тис. осіб зараховано до бакалаврату

За даними Українського центру оцінювання якості освіти, станом на 13 вересня 2022 року на основі повної загальної середньої освіти до закладів вищої освіти на бакалаврат зараховано понад 131 тис. осіб.

За державним та регіональним замовленням на бакалаврат зараховано понад 56 тис. осіб, зокрема за квотою-2 майже 11 тис. осіб. На контракт – 75 тис. вступників.

Нині закладами вищої освіти проводиться самостійне переведення на вакантні бюджетні місця осіб, зарахованих на контракт (передусім осіб пільгових категорій). Остаточно процес переведення буде завершено 21 вересня. Зарахування на контракт – не пізніше 30 вересня.

На бюджет найбільше вступників зараховано (державне та регіональне замовлення) за такими спеціальностями:

·  середня освіта;

·  медицина;

·  комп'ютерні науки;

·  інженерія програмного забезпечення;

·  філологія;

·  будівництво та цивільна інженерія.

Для вступу до закладів фахової передвищої та вищої освіти загалом подано понад 1 млн. 149 тис. електронних заяв.

 

Особи з тимчасово окупованих та особливо небезпечних територій можуть подавати заяви та проходити випробування впродовж всієї вступної кампанії

Вступна кампанія для вступників із тимчасово окупованих територій та особливо небезпечних територій України триває. Відповідний лист Міністерства освіти і науки України від 13 вересня 2022 року надіслано керівникам закладів фахової передвищої та вищої освіти.

Відповідно до Порядку прийому на навчання для здобуття вищої освіти в 2022 році завершальний етап надання рекомендацій до зарахування за квотою-2 для вступників для здобуття ступеня молодшого бакалавра, бакалавра (магістра медичного, фармацевтичного або ветеринарного спрямувань) на основі повної загальної середньої освіти та на основі освітньо-кваліфікаційного рівня молодшого спеціаліста, освітньо-професійного ступеня фахового молодшого бакалавра, освітнього ступеня молодшого бакалавра відбувається не пізніше 12:00 29 вересня 2022 року.

Приймання заяв, проведення вступних випробувань (зокрема індивідуальних усних співбесід та творчих конкурсів) для вступників зазначеної категорії може проводитись упродовж всієї вступної кампанії в терміни, погоджені між закладами освіти та вступниками, в межах граничних строків, визначених Порядком прийому.

Закладам освіти надано технічну можливість створити відповідні небюджетні конкурсні пропозиції (з встановленням ознаки «Особливий вступ», які не потребуватимуть додаткового погодження Міністерством (позначка «Потребує погодження державним замовником» не виникатиме).

Реалізація завершального етапу здійснюється шляхом переведення на вакантні місця державного, регіонального замовлення осіб, які зараховані на навчання за кошти фізичних та/або юридичних осіб. Переведення цієї категорії вступників відбувається не пізніше 15:00 30 вересня 2022 року.

 

Розпочато конкурс на здобуття державних іменних стипендій найкращим молодим ученим для увічнення подій Революції Гідності та вшанування подвигу Героїв України – Героїв Небесної Сотні

13 вересня 2022 року розпочався конкурс на здобуття державних іменних стипендій найкращим молодим ученим для увічнення подій Революції Гідності та вшанування подвигу Героїв України – Героїв Небесної Сотні. Відповідне рішення затверджено наказом Міністерства освіти і науки України.

Щороку до Дня Гідності та Свободи призначається 25 стипендій строком на один рік у розмірі двох прожиткових мінімумів для працездатних осіб, встановленому на початок року. Виплата стипендій розпочинається з 1 січня наступного року після року, в якому проводиться Конкурс на її здобуття.

Стипендії визначено за номінаціями:

·  імені Дмитра Максимова;

·  імені Назарія Войтовича;

·  імені Романа Гурика;

·  імені Устима Голоднюка;

·  імені Юрія Поправки.

Вік претендентів, яких висувають на здобуття стипендії, станом на 1 січня року, в якому розпочинається виплата стипендій, не може перевищувати 35 років включно для осіб, які мають вищу освіту не нижче другого (магістерського) рівня, та 40 років включно для осіб, які мають науковий ступінь доктора наук.

Приймання документів триватиме до 13 жовтня 2022 року.

 

12 вересня 2022

Вступ до магістратури 2022: оприлюднено результати додаткової сесії МКТ/МТНК

7-9 вересня 2022 року відбулися додаткові сесії МКТ/МТНК (вступних випробувань до магістратури). Результати доступні у кабінетах учасників вступних випробувань до магістратури, а невдовзі будуть доступні і в ЄДЕБО.

Для проходження додаткової сесії магістерського комплексного тесту (МКТ) для вступу до магістратури на спеціальності 081 «Право» та 293 «Міжнародне право» було зареєстровано 334 учасники.

Магістерський тест навчальної компетентності (МТНК) планували скласти 884 учасники. Нагадаємо, що результати МТНК потрібні для вступу до магістратури за спеціальностями галузей знань 05 «Соціальні та поведінкові науки», 06 «Журналістика», 07 «Управління та адміністрування», 28 «Публічне управління та адміністрування», 29 «Міжнародні відносини» (крім спеціальності 293 «Міжнародне право»).

Вступники, які не змогли зареєструватися для участі в основній сесії МТНК/МКТ, матимуть змогу 19 вересня зареєструватися для участі в спеціальній сесії МТНК/МКТ. Процедуру реєстрації описано за посиланням.

 

Саміт ООН з трансформації освіти

17 вересня 2022 року за участю представників Міністерства освіти і науки України» в межах Саміту ООН з питань трансформації освіти у Нью-Йорку відбудеться захід «Трансформація освіти в часи кризи: погляд України.

Захід організовано у партнерстві з Міністерством освіти і науки Польщі та ЮНЕСКО.

Мета заходу – мобілізувати донорську та партнерську підтримку з усього світу для забезпечення безперервності освітнього процесу в Україні та нагальних потреб шкіл, учнів та вчителів.

Під час заходу заплановано повідомити про найважливіші потреби та пріоритети України в освітньому секторі, поділитися перспективами підтримки України з боку партнерів і донорів та обмінятися баченням покращення освіти в надзвичайних ситуаціях за допомогою цифрових рішень.

 

10 вересня 2022

Понад 60 посібників створила компанія EdPro за програмами МОН України для вчителів різних предметів на кожен урок програми. Загалом майже 300 підручників та книг для навчання на уроках та для позашкільної роботи у 2022 році є у вільному доступі.

Безоплатний доступ триватиме до 31 грудня 2022 року як у програмі mozaBook, так і на сайті mozaWeb. Такий варіант є рятівним для вчителів, які не мають доступу до паперових підручників, а також дуже допомагає на дистанційному та очному навчанні.

Електронні підручники можна відкривати в браузері або в програмі, створивши свій обліковий запис. Також користувачі зможуть скористатися інтерактивним наповненням: відео, 3D, цифрові уроки, підібрані корисні посилання з різних ресурсів в інтернеті, які містяться в посібниках.

Якщо у вчителя є бажання навчитися працювати з усім вмістом програми mozaBook та створювати зошити уроків, варто пройти навчання на базовому рівні або на спеціалізованих курсах EdPro Education.

Програма mozaBook та сайт mozaWeb допомогли навесні українським вчителям та дітям продовжувати дистанційно навчання українською мовою. Протягом березня — вересня діяв повний доступ до матеріалів, тож освітяни випробували різні можливості. Хто бажає освоїти програму, може реєструватися на освітні курси компанії EdPro.

Також зараз є нагода отримати активаційний код у подарунок, взявши участь у конкурсі для вчителів «Онлайн-урок з mozaBook 2022» за посиланням.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

26 березня 2024 14:00
20 березня 2024 18:12
20 березня 2024 14:00
05 березня 2024 13:00
13 лютого 2024 15:00
09 лютого 2024 17:21
01 лютого 2024 18:17
23 січня 2024 09:00
22 січня 2024 09:00
19 січня 2024 09:00