17 серпня 2022 року відбулось засідання Комітету з питань освіти, науки та інновацій. Головував Голова Комітету з питань освіти, науки та інновацій Бабак С.В. На засіданні були присутні народні депутати України – члени Комітету: Колебошин С.В., Піпа Н.Р., Воронов В.А., Гришина Ю.М., Грищук Р.П., Кириленко І.Г., Коваль О.В., Колюх В.В., Лис О.Г., Павленко Р.М.

Також у засіданні брали участь представники органів центральних органів виконавчої влади та Офісу Президента України, обласних державних адміністрацій (обласних військово-цивільних адміністрацій) та органів місцевого самоврядування, освітянських громадських організацій.

Переглянути запис засідання, яке транслювалось у прямому ефірі, в соціальних мережах, можна за посиланням: https://fb.watch/eZBUuCkUuJ/

 

Під час засідання були розглянуті такі питання:

1. Про стан і проблеми підготовки до початку 2022-2023 навчального року в умовах воєнного стану та шляхи їх розв’язання

В умовах, коли зберігається загроза бойових дій в окремих регіонах України та потенційна загроза ракетно-бомбових ударів по всій території держави, вкрай важливими залишаються  питання готовності закладів освіти України до початку 2022-2023 навчального року, створення умов для проведення освітнього процесу в частині забезпечення фондом захисних споруд цивільного захисту, який відповідає встановленим вимогам, оснащення таких об’єктів системними оповіщення, зокрема сигнально-гучномовними пристроями, підключенням до мережі Інтернет, електронними табло та іншими технічними засобами; забезпечення закладів освіти резервними та автономними джерелами енергопостачання; постійне вдосконалення всеукраїнської школи онлайн, забезпечення учасників освітнього процесу необхідними засобами навчання (комп’ютерним обладнанням, доступом до мережі Інтернет, друкованими підручниками та їх електронними версіями тощо). Залежно від цього розпочинати новий навчальний рік можна в очній, очно-дистанційній або дистанційній формах.

Вкрай важливо, щоб організація освітнього процесу залежала від безпекової ситуації в кожному населеному пункті. Комітет заслухав відповідну інформацію Міністерства освіти і науки України, Міністерства внутрішніх справ України, Національної служби з надзвичайних ситуацій. 

Голова Комітету Сергій Бабак звернувся до обласних державних адміністрацій з проханням, що там, де можливо, розпочати навчальний рік в очному режимі з метою збереження потенціалу підростаючого покоління, яке на собі відчуває серйозні виклики останніх років: епідемію, карантин та війну.

Також Сергій Бабак закликав органи місцевого самоврядування налагодити комунікацію з батьками здобувачів освіти. Адже станом на серпень 2022 року майже третина батьків не володіє інформацією, в якому форматі буде відбуватись навчання в конкретних населених пунктах.

Під час засідання було обговорено питання, яке було підтримано всіма учасниками засідання як термінове, про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України № 590 від 09.06.2021, якими розблокується можливість місцевих громад закуповувати шкільні автобуси.

 

2. Про проект Закону «Про дошкільну освіту» (реєстр. № 6172 від 12.10.2021)

З часу внесення Кабінетом Міністрів України проекту Закону України «Про дошкільну освіту» минув майже рік. Військова агресія вносить суттєві корективи у діяльність сфери освіти. Постає необхідність у запровадженні нової моделі дошкільної освіти, зокрема в частині її фінансування.

Робочою групою при підкомітеті з питань раннього розвитку та дошкільної освіти підготовлено нову редакцію проекту Закону України «Про дошкільну освіту», яка адаптована до реалій сьогодення. Законопроект може бути зареєстрований після відхилення законопроектів за реєстраційними номерами 6172 та 6172-1 (альтернативний). 

 Враховуючи вищевикладене, Комітет Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій вирішив рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду проект Закону України «Про дошкільну освіту» (реєстр. № 6172 від 12.10.2021 року), внесений Кабінетом Міністрів України, відхилити.

 

3. Про проект Закону України «Про дошкільну освіту»  (реєстр. № 6172-1 від 01.11.2021 р.) 

Зазначений законопроект є альтернативним до проекту Закону України «Про дошкільну освіту» (реєстр. № 6172) в частині підвищення престижності професій педагогічних працівників у сфері дошкільної освіти; зменшення педагогічного навантаження; встановлення тривалості щорічної оплачуваної відпустки на рівні 56 календарних днів для всіх педагогічних працівників; нової моделі фінансування дошкільної освіти тощо.

Разом з тим збройна агресія російської федерації проти України та запровадження воєнного стану в державі внесли значні корективи в діяльність дошкільної освіти, що потребує врахування в чинному законодавстві про освіту.  

 Враховуючи вищевикладене, Комітет Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій вирішив рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду проект Закону України «Про дошкільну освіту» (реєстр. № 6172-1 від 01.11.2021 року), внесений групою народних депутатів України, відхилити.

 

4. Про проект Постанови про Звернення Верховної Ради України до урядів демократичних держав світу щодо денонсації двосторонніх угод з урядом Російської Федерації про співпрацю у сфері освіти й науки та скасування процедур легалізації російських документів про освіту, здобуття наукових ступенів  (реєстр. № 7416 від 30.05.2022)

Комітет Верховної  Ради України з питань освіти, науки та інновацій обговорив інформацію секретаря Комітету з питань освіти, науки та інновацій Н.Р. Піпи, голови підкомітету з питань науки та інновацій В.В. Колюха з цього питання та, враховуючи політичний характер запропонованого Звернення до урядів демократичних держав світу, пропонує частково врахувати пропозицію Міністерства освіти і науки України та викласти другий пункт Звернення у такій редакції: «скасування усіх чинних у демократичних державах процедур визнання російських документів про освіту, здобуття наукових ступенів громадян Російської Федерації». При доопрацюванні проекту Постанови до другого читання внести до проекту Постанови відповідні зміни, зокрема до назви проекту.

Народні депутати України – члени Комітету вирішили рекомендувати Верховній Раді України проект Постанови реєстр. № 7416 від 30.05.2022, прийняти за основу з врахуванням зауважень Комітету з питань освіти, науки та інновацій.

 

5. Про проект Закону про приєднання України до Марракеського договору про полегшення доступу сліпих, осіб з порушеннями зору або іншими обмеженнями з причин інвалідності сприймати друковану інформацію до опублікованих творів  (реєстр. № 0159 від 08.07.2022)

Відповідно до Договору сторони повинні включити в своє національне законодавство положення, що дозволяють відтворювати, поширювати і надавати опубліковані твори в таких форматах як брайлівський друк, тексти, надруковані великим шрифтом, і аудіокниги.

Ратифікація Марракеського договору буде відправною точкою імплементації в національне законодавство норм щодо реалізації прав осіб з інвалідністю, зокрема людей з порушеннями зору.

Приєднання України до Марракеського договору дозволить Україні брати участь у різноманітних проектах, що створюються ВОІВ або іншими міжнародними організаціями в рамках виконання державами-підписантами положень договору. Відповідні проекти можуть запроваджуватися національними спеціалізованими організаціями, зокрема, бібліотеками, що сприятиме підвищенню рівня забезпечення осіб з вадами зору або іншими обмеженнями з причин інвалідності сприймати друковану інформацію в доступному форматі.

Народні депутати України ухвалили рішення рекомендувати Верховній Раді України проект Закону про приєднання України до Марракеського договору про полегшення доступу сліпих, осіб з порушеннями зору або іншими обмеженнями з причин інвалідності сприймати друковану інформацію до опублікованих творів  (реєстр. №0159 від 08.07.2022), поданий Президентом України, прийняти за основу і в цілому.

 

6. Різне

6.1. Про утворення у складі Комітету з питань освіти, науки та інновацій підкомітету з питань адаптації законодавства України до положень права Європейського Союзу

Керуючись Постановою Верховної Ради України «Про деякі заходи щодо виконання зобов’язань України у сфері європейської інтеграції»№ 2483-ІХ від 29 липня 2022 року та з метою створення належних умов для імплементації положень Угоди про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої, Комітет з питань освіти, науки та інновацій прийняв рішення розглянути питання щодо утворення у складі Комітету  підкомітету з питань адаптації законодавства України до положень права Європейського Союзу на наступному засіданні Комітету.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

11 квітня 2024 14:00
02 квітня 2024 14:00
27 березня 2024 15:00
26 березня 2024 14:00
20 березня 2024 18:12
20 березня 2024 14:00
05 березня 2024 13:00
13 лютого 2024 15:00
09 лютого 2024 17:21
01 лютого 2024 18:17