12 серпня 2022

Українські студенти виграли стипендії Erasmus+

Право навчатися в європейських університетах на магістратурі за програмою ЄС Erasmus+ вибороли 64 українських студенти.

46 дівчат та 18 хлопців із Харкова, Києва, Львова, Миколаєва, Одеси та інших українських міст проведуть навчальний 2022-2023 рік у вишах 15-ти країн ЄС та Великої Британії, вивчаючи літературу, журналістику, інноваційну медицину, хімію, політику, економіку й багато інших цікавих дисциплін.

Ще 69 українських студентів-кандидатів очікують у резервному списку й мають високі шанси пройти конкурсний відбір на навчання в європейській магістратурі.

Конкурс оголошується кожного року восени.

 

11 серпня 2022

Достовірність сертифіката НМТ можна перевірити на сайті ЄДЕБО

З'явилася можливість перевірити достовірність сертифіката національного мультипредметного тесту. Відповідний сервіс доступний на сайті ЄДЕБО за посиланням. Кожен вступник може дізнатися, чи є його сертифікат в ЄДЕБО.

Міністерство освіти і науки України звертає особливу увагу вступників на те, що коли під час створення електронного кабінету вступник обрав позначку «Не маю сертифіката НМТ» і зареєструвався без нього, то вже в самому кабінеті ОБОВ'ЯЗКОВО треба додати сертифікат. Для цього на основній сторінці потрібно перейти у поле «Сертифікати НМТ/ЗНО», натиснути кнопку «Додати сертифікат» і зазначити його номер, PIN-код та рік. Якщо вступник зареєструвався без сертифіката і не додав його згодом, то в кабінеті НЕ будуть відображатися результати тестування.

 

10 серпня 2022

200 балів з математики набрали майже 6 тис. учасників основної сесії НМТ

З 22 липня по 04 серпня 2022 року тривала основна сесія НМТ, результати отримали 187 тис. 345 учасників. Оцінювання відбувалося в понад 250 населених пунктах України і в більш ніж 40 містах Європи. Понад 19 тисяч українців під час основної сесії склали тест за кордоном.

Вступники продемонстрували високий рівень знань, про що свідчить статистика результатів складання НМТ під час основної сесії.

200 балів отримали:

*        з одного предмета – 7462 учасники;

*        з двох предметів – 1855 учасників;

*        з трьох предметів – 510 учасників;

*        з математики – 5965 учасників;

*        з української мови – 2852 учасники;

*        з історії України – 3885 учасників.

 

09 серпня 2022

Уряд ухвалив рішення щодо втрати чинності Указу 1994 року, яким передбачалася співпраця з рф

Під час засідання Уряду 09 серпня 2022 року було схвалено проєкт Указу Президента України щодо втрати чинності Указу 1994 року, яким передбачалися заходи з розвитку економічного співробітництва областей України з суміжними прикордонними областями рф.

Зокрема, за участю відповідних міністерств України у документі передбачалося погоджувати з керівництвом областей рф квоти на безоплатну підготовку спеціалістів у закладах освіти прикордонних областей.

В умовах широкомасштабного військового вторгнення рф є недоцільним існування нормативно-правових актів щодо співпраці з країною-окупантом.

Крім того, Міністерство освіти і науки України припинило таку співпрацю ще з 2014 року.

Також Уряд схвалив проєкт постанови КМУ, якою пропонувалися зміни до Статуту в частині функцій Національного агентства кваліфікацій.

 

Понад 376 тис. електронних заяв подали вступники для здобуття фахової передвищої та вищої освіти

За інформацією Міністерства освіти і науки України станом на 09 серпня 2022 року для вступу до ЗФПО та ЗВО створено і активовано майже 330 тисяч електронних кабінетів. Подано понад 376 тисяч електронних заяв.

·  На основі базової середньої освіти подано майже 142 тис. електронних заяв.

·  На основі повної загальної середньої освіти надійшло 196,4 тис. електронних заяв.

·  Для здобуття вищої освіти вступники на основі диплома фахового молодшого бакалавра, молодшого бакалавра чи молодшого спеціаліста подали майже 39 тис. електронних заяв.

·  Для вступу до магістратури створено понад 57,5 тис. кабінетів. Подавання заяв розпочнеться 16 серпня.

 

Серед ЗВО лідерами із подавання заяв вступниками є:

·       Національний університет «Львівська політехніка»;

·       Львівський національний університет імені Івана Франка;

·       Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського»;

·       Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут»;

·       Київський національний університет імені Тараса Шевченка;

·       Національний авіаційний університет;

·       Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича;

·       Державний торговельно-економічний університет;

·       Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника;

·       Київський університет імені Бориса Грінченка.

 

Серед ЗФПО лідерами із подавання заяв вступниками є:

·  Київський фаховий коледж зв'язку;

·  Відокремлений структурний підрозділ «Хмельницький політехнічний фаховий коледж Національного університету «Львівська політехніка»;

·  Відокремлений структурний підрозділ «Фаховий коледж інженерії та управління Національного авіаційного університету»;

·  Відокремлений структурний підрозділ «Одеський автомобільно-дорожній фаховий коледж Національного університету «Одеська політехніка»;

·  Івано-Франківський фаховий коледж технологій та бізнесу;

·  Відокремлений структурний підрозділ «Київський фаховий коледж комп’ютерних технологій та економіки Національного авіаційного університету»;

·  Відокремлений структурний підрозділ «Волинський фаховий коледж Національного університету харчових технологій»;

·  Відокремлений структурний підрозділ «Одеський технічний фаховий коледж Одеського національного технологічного університету»;

·  Відокремлений структурний підрозділ «Рівненський фаховий коледж Національного університету біоресурсів і природокористування України»;

·  Відокремлений структурний підрозділ «Одеський фаховий коледж комп’ютерних технологій Одеського державного екологічного університету».

 

Відбулася пресконференція щодо участі студентів у Європейських університетських іграх 2022 року та у Чемпіонаті світу з футзалу серед студентів

09 серпня 2022 року в Національному університеті фізичного виховання і спорту України відбулася пресконференція з переможцями та призерами Європейських університетських ігор 2022 та Чемпіонату світу з футзалу, на якій підбили підсумки щодо спортивних змагань, а також привітали цьогорічних переможців.

Участь у заході взяли Міністр освіти і науки України, заступник голови Офісу Президента України, президент Федерації бадмінтону України, народні депутати України, президент Всеукраїнської футбольної асоціації студентів, президент Спортивної студентської спілки України, ректор НУФВСУ, перший заступник голови ФСТ «Динамо» України, ректори ЗВО та представники університетів, студенти яких стали переможцями і призерами Європейських університетських ігор та Чемпіонату світу з футзалу.

Делегація студентської збірної команди України на Чемпіонаті світу з футзалу формувалася Спортивною студентською спілкою України спільно із Всеукраїнською футбольною асоціацією студентів та Комітетом з фізичного виховання та спорту Міністерства освіти і науки України.

До делегації увійшли чоловіча та жіноча команди, що складались з представників 10 університетів України (24 спортсмени).

Делегація студентської збірної команди України в Європейських університетських іграх формувалася у співпраці з університетами та національними федераціями. До неї увійшли представники 41 закладу вищої освіти України (230 спортсменів).

 

08 серпня 2022

МОНУ і Кембриджський університет підписали угоду про трансформацію освіти для українських дітей, які вимушено перебувають за межами країни

08 серпня 2022 року відбулося підписання Меморандуму про взаєморозуміння між Міністерством освіти і науки України та Відділом видавництва та оцінювання Кембриджського університету.

Підписання Меморандуму відкриє нові шляхи для подальшої співпраці у галузі освіти та стане початком багатьох добрих справ в академічних сферах України та Великої Британії.

Угода передбачає:

·  створення карт навчання для систем освіти країн, які приймають українців;

·  допомогу в реєстрації результатів навчання кожної дитини;

·  надання постійної підтримки вчителям.

Запропонована британськими колегами технологія створення карт, що зображують відмінності між національними освітніми програмами, спрямована на допомогу іноземним викладачам оцінити об’єктивний рівень освіти учнів і студентів, а також посприяти учням та студентам у полегшенні перехідного процесу в навчанні. У ній також використано напрацювання, отримані під час роботи з переміщеними особами по всьому світу.

Угода ґрунтується на підтримці та партнерстві Кембриджа з українськими освітянами та здобувачами освіти.

 

У 20 школах облаштують укриття в межах програми «Безпечна школа»

Фонд Східна Європа у співпраці з Міністерством освіти і науки України і Державною службою України з надзвичайних ситуацій запустив програму «Безпечна школа», у межах якої буде обрано 20 шкіл для облаштування укриттів у відносно безпечних областях України: Вінницькій, Хмельницькій, Одеській і місті Київ.

16 із 20 шкіл отримають базовий пакет обладнання для укриттів. До нього увійдуть електрообігрівачі, аварійні світильники, аптечки, кулери та фільтри для води, роутери, меблі для сидіння, матеріали для ігор і занять із дітьми тощо.

Укриття чотирьох шкіл (по одній у кожній області) використовуватимуть як модельні, їх відремонтують відповідно до вимог ДСНС. Ініціатива триватиме до 31 січня 2023 року.

Президент Фонду Східна Європа запевнив, що 20 укриттів – лише пілотний проєкт.

Крім облаштування безпечних укриттів, у межах програми буде розроблено онлайн-курс для вчителів. Доступний безоплатно на Освітній онлайн-платформі «Zrozumilo!», курс навчить проводити заняття з дітьми в укриттях і підтримувати їх психологічно.

 

Українці можуть подати заявки на безоплатне навчання в межах проекту IT Generation

Розпочався третій етап освітнього проекту ІТ Generation, основна мета якого – допомогти талановитим українцям знайти себе в одній з найперспективніших сфер, продовжити працювати та розвивати українську економіку заради перемоги та успішного майбутнього нашої держави.

Українці можуть подати заявку дуже просто. Для цього на платформі проекту оберіть школу та освітню програму. Потім перейдіть на сайт школи та подайте заявку. Відбір студентів буде проводити школа, в тому числі шляхом тестування та співбесіди. З переліком необхідних документів можна ознайомитись у розділі FAQ та на сайтах шкіл.

Отримати нову кваліфікацію зможуть близько тисячі українців 21-60 років, які ніколи раніше не навчались ІТ-спеціальностей та не мають досвіду роботи в цій сфері. Також рекомендоване знання англійської мови на рівні від В1. Тривалість навчання: 2–6 місяців залежно від навчальної програми.

Навчатися можна буде за такими ІТ-напрямами:

·         технічні: FrontEnd; QA; JavaScript; Java; Python, Blockchain;

·         нетехнічні: Project/Product Management; UI/UX Design; Business Analysis; HR/Recruiting; Digital Marketing.

Детальніше ознайомитись з кожною із професій можна за посиланням:

Про нетехнічні спеціальності.

Про технічні спеціальності.

Проект реалізується Міністерством цифрової трансформації України в партнерстві з компанією Binance Charity та Львівським IT Кластером за підтримки Програми USAID «Конкурентоспроможна економіка України» та проекту «Цифрові, інклюзивні, доступні: підтримка цифровізації державних послуг в Україні», що впроваджується ПРООН в Україні за підтримки Швеції.

 

07 серпня 2022

Заклади освіти готуються до нового навчального року

Новий навчальний рік у традиційному форматі буде впроваджено у тих школах, садочках, профтехах і університетах, у яких є захисні споруди або такі укриття розташовані поруч із закладами.

Відповідно, школи які не матимуть належно обладнених укриттів, будуть надавати освіту в онлайн-форматі або застосовувати змішану форму.

У зонах бойових дій і на прилеглих до них територіях навчання буде здійснюватися виключно у дистанційному форматі.

Заняття у закладах позашкільної освіти будуть відбуватися лише за наявності бомбосховища в освітніх будівлях.

Кожен заклад освіти повинен бути територією безпеки для усіх учасників освітнього процесу, неодноразово зазначали в Міністерстві освіти і науки України.

 

06 серпня 2022

Триває подання заявок на участь у щорічному конкурсі «Молодий вчений року»

Для відзначення досягнень українських молодих учених у різних галузях знань Рада молодих учених при Міністерстві освіти і науки України (РМУ при МОН) оголосила подання заявок на участь у щорічному конкурсі «Молодий вчений року», що налічує 100 різних номінацій за 4-ма тематичними блоками.

Положення про конкурс, перелік номінацій і критерії оцінювання

Підставами для відхилення заявки є недостовірність поданої інформації та/чи невідповідність віковим нормам молодого вченого, визначених чинним законодавством.

Передбачено подання заявки шляхом самовисування і висування іншою особою. Подані дані коригуються відповідно до рішення організаційного комітету у двох випадках: при виявленні недостовірних даних; за зверненням кандидата щодо технічної правки поданих даних. Номінанти особисто відповідальні за достовірність наданої інформації.

Для участі у конкурсі необхідно до 01 вересня 2022 року подати заявку в електронній формі.

Наукові досягнення заявника подаються за звітний рік (за підсумками 2021 року).

За результатами конкурсу в кожній номінації буде визначено одного переможця (лауреата). Загалом – 100 переможців (лауреатів).

Результати конкурсу буде оголошено 14 жовтня 2022 року на офіційному сайті конкурсу й інформаційних ресурсах РМУ при МОНУ.

 

05 серпня 2022

У МВС обговорили особливості вступної кампанії у відомчих вишах та організацію навчального процесу в умовах війни

05 серпня 2022 року відбулася робоча нарада керівництва МВС, представників НПУ та закладів вищої освіти системи МВС, на якій розглядалося питання про стан перебігу вступної кампанії, проблеми освітньої діяльності й питання упорядкування штатів закладів вищої освіти в умовах воєнного стану.

Цього року зафіксовано збільшена кількість заявок абітурієнтів – понад 10 тисяч на 3 тисячі місць з державного замовлення. Для порівняння – торік надійшло 7 тисяч заявок, а у 2020 році – 6,5 тисяч заявок. Окрім того, помітна позитивна гендерна складова, коли з загальної кількості 52% заявок дівчат.

 

Видавнича компанія «Elsevier» продовжує підтримувати українських науковців і медиків

На початку повномасштабного російського вторгнення в Україну видавнича компанія «Elsevier» негайно вжила заходів для підтримки українських колег і їхніх родин. «Elsevier» і її дочірні компанії разом пожертвували $ 1 млн на допомогу організаціям, що працюють в Україні та сусідніх із нею країнах, аби підтримати зусилля з надання негайного захисту і медичних та екстрених товарів. Дослідникам і студентам в Україні та переселенцям з України було надано безкоштовний доступ до зібрання наукових публікацій «ScienceDirect», а клініцистам – забезпечено безкоштовний доступ до інструментів на кшталт «ClinicalKey» (пошуковик для підтримки клінічних рішень), аби вони продовжували свою життєво важливу роботу. «Elsevier» також відмовляється від плати за опублікування українськими авторами статей (APCs) у журналах із відкритим доступом (gold open access journals) (по допомогу або підтримку звертайтеся за адресою: agreementactivation@elsevier.com).

Відтоді компанія працювала зі своїми колегами з академічної науки й іншими, щоби визначити, які продукти найкраще допоможуть задовольнити їхні потреби.

Аби й надалі полегшувати роботу дослідників у складних умовах, «Elsevier» створила ресурсний центр, в якому українські дослідники можуть зареєструватися для отримання доступу до додаткових дослідницьких інструментів компанії: наукометричної бази «Scopus», підготовленої експертами бази даних анотацій і цитувань, модуля пошуку та співпраці «Researcher Discovery», мережі для модулів безкоштовного електронного навчання від світових експертів «Researcher Academy», а також «ScienceDirect» і програмного забезпечення «Mendeley».

Українським клініцистам та студентам-медикам і далі пропонується доступ до клінічного контенту й інструментів.

 

Створено сайт для популяризації української науки

Міністерство освіти і науки України повідомляє, що для популяризації української науки створено платформу «Вільна наука». Наукові інститути й установи можуть розповідати там про відкриття й публікувати релізи, а журналісти – підтримувати контакт із представниками наукових установ для поширення новин серед громадськості.

Мета проєкту – створення нових можливостей для:

·                     учених (щодо популяризації результатів);

·                     журналістів (щодо уточнення результатів і перевірки трактувань наукових доробків українських вчених);

·                     українських і міжнародних інвесторів (для ознайомлення з практичними доробками вчених).

У межах платформи відкрито реєстрацію для учених і журналістів. Читачі можуть знайомитися з контентом без попередньої реєстрації.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

19 квітня 2024 19:00
11 квітня 2024 14:00
02 квітня 2024 14:00
27 березня 2024 15:00
26 березня 2024 14:00
20 березня 2024 18:12
20 березня 2024 14:00
05 березня 2024 13:00
13 лютого 2024 15:00
09 лютого 2024 17:21