05 серпня 2022

Німеччина надає грант Україні на розбудову інфраструктури сфери професійної освіти

Між Кабінетом Міністрів України, представленим Міністерством освіти і науки України, Німецьким державним банком розвитку KfW і Українським Фондом соціальних інвестицій (УФСІ) було укладено грантову та проектну угоду на суму 20 млн. євро, що передбачає впровадження програми «Професійна освіта та підготовка у Східному партнерстві».

Надаючи ці 20 мільйонів євро для українських закладів професійної освіти, Федеральний уряд Німеччини хоче підтримати українську молодь і показати перспективи професійного розвитку. Підвищення привабливості закладів професійної освіти робить також важливий внесок у економічний розвиток України. Молоді люди з якісною професійною освітою – фундамент майбутнього України.

Відповідно до підписаної Угоди, грант буде спрямовано на оновлення інфраструктури професійно-технічних закладів, забезпечення необхідним обладнанням навчальних лабораторій і майстерень, а також впровадження сучасних навчальних програм.

У межах проекту будуть створені Центри професійної досконалості відповідно до найсучасніших стандартів у системі професійної освіти, що відповідатимуть потребам ринку праці та запитам роботодавців.

 

Європейська інтеграція наукових досліджень

Міністерство освіти і науки України спільно з Видавничим домом «Гельветика» реалізують проект «Тематичні випуски наукових журналів України з питань європейської інтеграції».

У межах проекту передбачено створення спеціальних випусків наукових фахових видань, присвячених тематиці європейської інтеграції України.

Галузі знань і спеціальностей видань:

·  Освіта та педагогіка. Соціальна робота;

·  Культура та мистецтво;

·  Історія та археологія;

·  Філософія;

·  Філологія;

·  Політологія;

·  Економіка. Управління та адміністрування. Сфера обслуговування. Міжнародні економічні відносини;

·  Психологія;

·  Журналістика;

·  Право. Правоохоронна діяльність. Міжнародне право;

·  Публічне управління та адміністрування.

Публікація статей у наукових журналах проекту буде безоплатною для авторів. Усі витрати, пов’язані з виданням тематичних випусків у межах проекту, будуть покриті за рахунок Видавничого дому «Гельветика».

Прийняття та рецензування наукових статей триває до 15 вересня 2022 року. Видання випусків відбудеться до 15 листопада 2022 року з подальшою презентацією.

 

04 серпня 2022

Wi-Fi в укриттях закладів освіти

Українські дитсадки, школи, профтехи, коледжі та університети безоплатно отримають роутери та необхідну техніку для підключення до швидкісного інтернету в укриттях від телеком-компаній.

Представники закладів освіти зможуть подати заявку на Wi-Fi в укриттях через онлайн-форму. Також згодом з’явиться дашборд, завдяки якому в реальному часі можна буде відстежувати отримані заявки.

Укриття в закладах освіти – основна вимога для очного навчання в умовах війни. Щоб знизити рівень стресу під час повітряної тривоги, потрібно забезпечити належні умови в укриттях. Наявність інтернету є однією з них.

Один із пріоритетів Міністерства цифрової трансформації України – безперебійний інтернет і зв’язок по всій Україні для роботи, спілкування та навчання. Наразі в Україні 30% шкіл мають укриття, а від 1 вересня заклади готуються відкривати двері школярам.

Планується забезпечити укриття всіх шкіл, ліцеїв і гімназій швидкісним інтернетом до початку навчального року, для цього будуть залучені технічні компанії та українські інтернет-провайдери.


03 серпня 2022

6556 вступників склали НМТ на 200 балів у межах двох тижнів основних сесій

За інформацією Українського центру оцінювання якості освіти 116 181 учасник отримав результат за шкалою 100–200 балів. 200 балів отримали 6556 вступників: 375 учасників – з трьох предметів; 1269 учасників – з двох предметів; 4912 учасників – з одного предмету.

 

Вступ до магістратури-2022: у кабінетах учасників МКТ і МТНК розміщено запрошення

03 липня 2022 року у кабінетах учасників вступних випробувань до магістратури з’явилися запрошення. У них зазначено дату, час і місце проведення магістерського комплексного тесту (МКТ) або магістерського тесту навчальної компетентності (МТНК).

Учасникам МКТ/МТНК необхідно самостійно сформувати та надрукувати (за можливості) запрошення з кабінету учасника на сайті Українського центру оцінювання якості освіти. Вхід до кабінету здійснюється за номером екзаменаційного листа та PIN-кодом, зазначеним у ньому.

Вступники, які не отримали копії екзаменаційного листа, повинні звернутися для отримання роз’яснень до приймальної комісії (до якої надсилали реєстраційні документи).

Рекомендовано не розголошувати місце та час проведення тестування, адже від цього може залежати безпека всіх учасників вступних випробувань.

Допуск до тимчасових екзаменаційних центрів розпочинається за 30 хвилин і припиняється за 10 хвилин до початку тестування. У разі запізнення учасник не буде допущений до тестування.

Звертаємо увагу учасників, які складатимуть МКТ/МТНК за кордоном: у запрошеннях зазначено час другого часового поясу UTC+2 (київський час).

Для допуску до тимчасового екзаменаційного центру вступник повинен пред’явити документ, що посвідчує особу. У разі відмови його не буде допущено до тимчасового екзаменаційного центру.

 

У МВС оголошено конкурс на кращу наукову, науково-технічну та профорієнтаційну продукцію у 2022 році

У Міністерстві внутрішніх справ України оголошено конкурс на кращу наукову, науково-технічну та профорієнтаційну продукцію в апараті МВС, територіальних органах, закладах, установах і на підприємствах, що належать до сфери управління Міністерства внутрішніх справ України.

Головними завданнями конкурсу є створення в підрозділах МВС творчої атмосфери та умов для інноваційного розвитку, підвищення якості навчальних та наукових видань, мотивація до активної видавничої діяльності, а також удосконалення системи профорієнтації та добору кандидатів на навчання, популяризація відомчої освіти та науки.

У конкурсі бере участь продукція, підготовлена працівниками структурних підрозділів апарату МВС, Головного сервісного центру МВС, закладів, установ, підприємств, що належать до сфери управління Міністерства внутрішніх справ України, Національної гвардії України, центральних органів виконавчої влади, діяльність яких спрямовується та координується Кабінетом Міністрів України через Міністерство внутрішніх справ України, та ін.

Організація та проведення конкурсу здійснюється Департаментом освіти, науки та спорту Міністерства внутрішніх справ України, а базовим закладом для його проведення в цьому році визначено Донецький державний університет внутрішніх справ.

 

Вступ-2022: технічні неузгодженості щодо створення електронних кабінетів вступниками з особливо небезпечних територій усунуто

Реєстрація електронних кабінетів для вступу до закладів освіти та приймання заяв від вступників триває.

Процес проходить у штатному режимі, однак днями виникла проблема щодо можливості подання електронних заяв вступниками з особливо небезпечних (окупованих) територій. Вона була пов'язана з необхідністю приведення функціоналу ЄДЕБО до прийнятих нормативних змін.

Наразі завдяки оперативним діям фахівців МОНУ та ДП «Інфоресурс» цю проблему вже вирішено й вступники з особливо небезпечних (окупованих) територій можуть подавати електронні заяви з відображенням передбачених для них пільг.

Станом на 9:00 год. 03 серпня 2022 року 913 осіб з особливо небезпечних територій через власні електронні кабінети подали 1818 електронних заяв з відображенням передбачених для них пільг.

 

Уповноважений з питань ВПО подякував студентам за допомогу у запуску гарячої лінії

На старті роботи гарячої лінії Уповноваженого з питань внутрішньо переміщених осіб студенти факультету міжнародних відносин Національного авіаційного університету активно допомагали Мінреінтеграції.

За їх активну громадянську позицію, волонтерську діяльність і небайдужість до чужої біди їм висловив подяку заступник Міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій – Уповноважений з питань внутрішньо переміщених осіб.

Нагадаємо, для оперативного консультування внутрішньо переміщених осіб та українців, які перебувають на ТОТ, Мінреінтеграції у чотири рази збільшило кількість операторів та удосконалило технічні можливості прийому дзвінків. Номер для звернень до Уповноваженого з питань ВПО: (066) 813-62-39.

 

Абітурієнти зможуть вступати без приписних посвідчень

Міністерство освіти і науки України рекомендує закладам фахової передвищої та вищої освіти зараховувати вступників у разі відсутності у них військово-облікового документа.

Відповідний лист відомства направлений на адреси керівників закладів освіти.

У МОНУ зазначають, що зарахування вступників може здійснюватися на підставі письмового зобов'язання здійснити оформлення військово-облікового документа впродовж шести місяців від початку навчання.

Письмове зобов'язання може бути надіслано дистанційно з накладанням кваліфікованого електронного підпису вступника.

Вступниками з особливо небезпечних або тимчасово окупованих російською федерацією територій України може надсилатись скан або фотокопія заяви без накладання кваліфікованого електронного підпису.

 

02 серпня 2022

Вступ 2022: створено 248,5 тис. електронних кабінетів, вступники подали майже 177,5 тис. заяв до ЗФПО та ЗВО

За інформацією Українського центру оцінювання якості освіти від початку вступної кампанії створено 248,5 тис. електронних кабінетів потенційних вступників до ЗФПО та ЗВО. З них зареєстровано понад 17,5 тис. кабінетів для вступу до магістратури.

Крім того, подано майже 177,5 тис. електронних заяв випускниками 9-х і 11-х класів, а також вступниками на основі диплома фахового молодшого бакалавра, молодшого бакалавра чи молодшого спеціаліста. Подання заяв для вступу до магістратури розпочнеться 16 серпня 2022 року.

Реєстрація електронних кабінетів для вступу до закладів освіти та приймання заяв від вступників триває.

 

В Україні проведуть кампанію «Спільно до навчання»

Одним з елементів співпраці в межах меморандуму, що підписаний Україною та ЮНІСЕФ, стане проведення напередодні навчального року кампанії «Спільно до навчання».

Кампанія має на меті повернути українським дітям доступ до освіти й поліпшити їхнє фізичне здоров’я, харчування та соціально-емоційний розвиток.

Ініціатива міститиме кілька компонентів: безпека освітнього простору, зокрема облаштування бомбосховищ, активності в укриттях, інструкції для вчителів і навчання з мінної безпеки, а також психосоціальна підтримка, залучення й розвиток молоді.

Проект буде реалізований ЮНІСЕФ разом з Міністерством освіти і науки України та іншими органами влади за підтримки першої леді України Олени Зеленської.

Дорослі разом із дітьми мають змогу обрати формат навчання у новому році: онлайн, офлайн чи комбінований. Питання освіти є пріоритетом для кожної дитини.

 

01 серпня 2022

Вступ-2022

Розпочався другий етап підтвердження участі в додатковій сесії НМТ

01 серпня 2022 року розпочався другий етап підтвердження участі в додатковій сесії НМТ, що буде здійснюватися через інформаційну сторінку.

Цей етап також повинні пройти учасники основної сесії, які не з’явилися для складання тестування.

Можливість завантажити запрошення з’явиться після проходження двох етапів підтвердження участі у НМТ (з 12 серпня 2022 року). У перепустці буде зазначено дату, час і місце додаткової сесії.

За кордоном додаткову сесію НМТ буде проведено в Австрії, Бельгії, Болгарії, Греції, Грузії, Данії, Естонії, Канаді, Латвії, Литві, Люксембургу, Молдові, Німеччині, Португалії, Польщі, Словенії, Словаччині, Сполученому Королівстві Великої Британії та Північної Ірландії, Сполучених Штатах Америки, Туреччині, Угорщині, Фінляндії, Франції, Хорватії, Чехії, Швейцарії.

 

Подання заяв до закладів освіти та старт реєстрації кабінетів у магістратуру

01 серпня 2022 року почалася реєстрація електронних кабінетів для вступників у магістратуру на основі дипломів бакалавра, спеціаліста, магістра.

Можливість подання заяв на бюджет і контракт буде відкрита з 16 серпня до:

·  23 серпня – для вступу за результатами індивідуальної усної співбесіди;

·  15 вересня – для вступу за результатами МТНК/МКТ або фахового іспиту в закладі освіти.

Після цього подати заяви можна буде тільки на контрактну форму. Реєстрація електронних кабінетів буде відкрита до 31 жовтня 2022 року.

Приймання заяв для здобуття вищої освіти на основі диплома фахового молодшого бакалавра, молодшого бакалавра чи молодшого спеціаліста та повної загальної середньої освіти триватиме до 08 серпня 2022 року (для вступу на бюджетну та контрактну форми за результатами індивідуальної усної співбесіди, творчих конкурсів) та до 23 серпня 2022 року (для вступу на контрактну форму за результатами НМТ і творчих конкурсів). Після цього заяви прийматимуть виключно на контрактну форму здобуття освіти.

Якщо вступник не має сертифіката, то для додаткової ідентифікації потрібно вказати номер (без серії) документа, що посвідчує особу, на який оформлено документ про освіту.

Докладні інструкції з подання електронних заяв доступні в розділі «Інформація для вступника» (текстова інформаціявідео).

 

Створено сайт для популяризації української науки

Для популяризації української науки створено платформу «Вільна Наука». Наукові інститути та установи можуть із легкістю розповідати про відкриття та публікувати релізи, а журналісти – підтримувати контакт із представниками наукових установ для розповсюдження новин серед громадськості.

Метою проєкту є створення нових можливостей для:

·  учених (щодо популяризації результатів);

·  журналістів (щодо уточнення результатів і перевірки трактувань наукових доробків українських вчених);

·  українських і міжнародних інвесторів (для ознайомлення з практичними доробками вчених).

У межах платформи відкрита реєстрація для учених і журналістів. Читачі можуть знайомитися з контентом без попередньої реєстрації.

 

Розпочато реєстрацію вчителів для проходження сертифікації 2022 року

1-8 серпня 2022 року триватиме основний етап реєстрації для проходження сертифікації педагогічних працівників. Цьогоріч у сертифікації зможуть взяти участь до 2500 учителів початкових класів.

Під час основного етапу реєстрація відбуватиметься в межах граничної кількості за квотами для кожної області. У додатковому етапі (9–15 серпня) документи зможуть подати всі охочі вчителі початкових класів у межах загальної граничної кількості.

Процедура сертифікації педагогічних працівників у 2022 році складається з трьох етапів:

·  незалежне тестування учасників сертифікації (10 вересня); 

·  самооцінювання власної педагогічної майстерності учасником сертифікації (жовтень);

·  вивчення практичного досвіду роботи учасників сертифікації (жовтень-листопад).

Зовнішнє оцінювання професійних компетентностей є добровільним і відбувається з ініціативи педагогічного працівника. Втім сертифіковані вчителі 2020, 2021 років або ті, хто не пройшов будь-який етап сертифікації 2021 року, не мають права брати участь у сертифікації 2022 року.

 

Опубліковано консолідований рейтинг вишів України – 2022

Консолідований рейтинг університетів 2022 року охоплює результати 250 закладів вищої освіти, а також містить 10 тематичних підрейтингів: «Найкращі класичні університети України», «Найкращі технічні виші», «Найкращі аграрні виші», «Найкращі педагогічні виші», «Найкращі медичні виші», «Найкращі мистецькі виші», «Найкращі приватні виші», а також «Найкращі київські виші», «Найкращі виші регіонів України» і «Найкращі виші областей».

Як і в рейтингах минулих років, для складання Консолідованого рейтингу вишів використано відомі рейтинги університетів країни: «Топ-200 Україна», «Scopus» та «Бал ЗНО на контракт», кожен з яких використовує важливі критерії оцінювання. Консолідований рейтинг підсумовує загальні рейтингові місця закладів освіти за версією «Топ-200 Україна», «Scopus» та «Бал ЗНО на контракт».

Результати Консолідованого рейтингу – 2022

За результатами Консолідованого рейтингу 2022 року лідером вищої освіти є Київський національний університет ім. Шевченка, який очолює перелік найкращих університетів України вже шостий рік поспіль. Цей університет також є лідером у підрейтингу класичних університетів країни.

Друге місце рейтингу 2022 року посідає Національний технічний університет «Київський політехнічний інститут ім. Сікорського». Цей заклад також визнано найкращим технічним університетом країни.

Третє місце Консолідованого рейтингу цього року обійняв Львівський національний університет ім. Франка.

На четвертій сходинці цьогорічного рейтингу розташувався Харківський національний університет ім. Каразіна.

П'яте місце серед найкращих закладів вищої освіти 2022 року належить Національному університету «Львівська політехніка».

Перелік найкращих аграрних університетів цьогоріч очолив Національний університет біоресурсів і природокористування.

З-посеред педагогічних закладів найкращим у рейтингу є Дрогобицький державний педагогічний університет ім. Франка.

Найкращим медичним закладом освіти України визнано Львівський національний медичний університет ім. Данила Галицького.

Лідером з-посеред мистецьких закладів України визначено Київський національний університет культури і мистецтв.

Серед приватних закладів вищої освіти найкращі показники цьогоріч продемонструвала Київська школа економіки.

Найкращим закладом освіти Західного регіону визнано Львівський національний університет ім. Франка, Південного – Одеський національний університет ім. Мечникова, Північного – Сумський державний університет, Східного – Харківський національний університет ім. Каразіна, Центрального регіону – Донецький національний університет ім. Стуса, який наразі працює у Винниці.

Загалом у ТОП-20 Консолідованого рейтингу представлені університети з десяти міст України: Києва, Львова, Харкова, Одеси, Сум, Тернополя, Чернівців, Вінниці, Кропивницького та Дніпра.

 

В Україні триває збір історій про вчителів воєнного часу

Щорічна премія Global Teacher Prize Ukraine оголосила збір історій про вчителів воєнного часу, які попри все залишаються агентами змін.

За словами організаторів з Громадської спілки «Освіторія», цьогоріч премія змінює формат, але не залишає без уваги вчителів.

Цьогоріч не визначатимуть фіналістів і фіналісток, не буде вручення золотих статуеток та церемонії з червоною доріжкою, але, як і раніше, буде можливість номінувати вчителя за його внесок. Зокрема, зміна формату премії пов'язана з новими реаліями. Організатори збирають історії про вчителів воєнного часу, щоб сказати, що вчителі важливі попри все!

Історії про вчителів воєнного часу можуть відправити самі вчителі, учні, батьки, колеги. Це може бути будь-яка історія про освітян, яка особисто вразила дописувача.

Відібрані історії будуть опубліковані на сайті osvitoria.media, а також на майданчиках інформаційних партнерів.

Фіналом збору історій стане презентація проєкту у телевізійному форматі на День вчителя.

Збір історій триватиме на сайті Global Teacher Prize Ukraine до 21 вересня.

 

30 липня 2022

2 місце в медальному заліку на Європейських університетських іграх: результати української збірної

З 16 по 30 липня 2022 року у польському місті Лодзь проходили Європейські університетські ігри. У змаганнях брали участь понад 5000 студентів 40 країн Європи, які представляли понад 400 університетів.

Українську збірну представила команда з 230 студентів із 41 університету.

За результатами змагань українська студентська збірна виборола 62 медалі: 19 золотих, 25 срібних і 18 бронзових. Україна посіла 2 місце за загальною кількістю медалей і 3 – за кількістю золотих. Це надзвичайно високий результат! Студентство України вкотре демонструє, що є одним із найкращих серед країн Європи.

Студентська збірна України була представлена в 16 видах спорту: баскетбол 3х3, баскетбол, бадмінтон, пляжний гандбол і волейбол, шахи, футбол, футзал, гандбол, дзюдо, карате, кікбоксинг, тхеквондо (ВТФ), настільний теніс, волейбол і водне поло.

Виступ української збірної пройшов за всебічної підтримки Європейської університетської спортивної асоціації (EUSA), Міністерства освіти і науки України, Спортивної студентської спілки України, керівників всеукраїнських федерацій і тренерів, представників і керівників університетів, відповідальних працівників Комітету з фізичного виховання та спорту МОН України.

 

29 липня 2022

Розпочався прийом заяв від абітурієнтів для здобуття вищої медичної освіти

З 29 липня 2022 року випускники 11-х класів та вступники на основі диплома фахового молодшого бакалавра, молодшого бакалавра чи молодшого спеціаліста можуть подавати заяви для здобуття вищої освіти за спеціальностями «Стоматологія», «Медицина», «Педіатрія», «Медична психологія», «Фармація, промислова фармація» та іншими спеціальностями галузі знань 22 «Охорона здоров'я».

Приймання заяв триватиме до 23 серпня поточного року для вступу за результатами національного мультипредметного тесту чи на основі сертифікатів ЗНО минулих років.

Відомо, що до закладів фахової вищої освіти створено та активовано 188 тисяч електронних кабінетів та подано понад 151 тисячу заяв від випускників 9-х та 11-х класів.

 

Рекомендації щодо організації освітньої діяльності в закладах позашкільної освіти у 2022/23 навчальному році

У новому 2022/23 навчальному році освітню діяльність у закладах позашкільної освіти Міністерство освіти і науки України рекомендує розпочати 01 вересня 2022 року. Форма організації освітнього процесу (очна, дистанційна, змішана) обирається в залежності від безпекової ситуації в кожному населеному пункті.

Керівники закладів освіти несуть персональну відповідальність за організацію безпечних умов для здобувачів освіти та всіх працівників закладу у разі проведення освітнього процесу в очному форматі. Освітній процес у очному режимі запроваджується в приміщеннях або будівлях у межах розрахункової місткості споруд цивільного захисту, що можуть бути використані для укриття в разі сигналу «Повітряна тривога» або інших відповідних сигналів.

Проведення дистанційного освітнього процесу в ЗПО на території ведення бойових дій і тимчасово окупованих територіях запроваджується наказом (розпорядженням) засновника закладу освіти за погодженням із керівником адміністрації (без обов’язкового укладення трудового договору про дистанційну роботу в письмовій формі; головною умовою є своєчасне виконання завдань). Для організації дистанційного навчання розроблено методичні рекомендації щодо навчання за допомогою дистанційних технологій і відповідні навчальні матеріали, розміщені на сайтах і соціальних сторінках державних центрів позашкільної освіти.

Позашкільна освіта є важливою складовою системи освіти, метою та завданням якої є розвиток здібностей дітей і молоді у сфері освіти, науки, культури, фізичної культури, спорту, технічної та іншої творчості, національно-патріотичне виховання, формування моральних цінностей, а також здобуття первинних професійних знань, вмінь і навичок, необхідних для подальшої самореалізації та професійної діяльності.

За даними державної статистики, станом на 01 січня 2022 року в системі освіти працювало 1263 ЗПО, які відвідували понад 1 млн. 14 тис. дітей. Станом на 25 липня 2022 року зруйновано 12 ЗПО та 60 пошкоджено. Найбільше постраждали ЗПО Донецької, Харківської, Запорізької, Луганської, Миколаївської, Київської, Сумської та Чернігівської областей.

ЗПО на підконтрольній Україні території виконують не тільки освітню, а й виховну та соціальну функції, забезпечують психологічну підтримку та змістовне дозвілля для дітей із числа внутрішньо переміщених осіб. Ці заклади ефективно займаються патріотичним вихованням дітей і молоді, організовуючи військово-патріотичні заходи, благодійні та волонтерські акції.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

25 квітня 2024 15:50
23 квітня 2024 15:43
19 квітня 2024 19:00
11 квітня 2024 14:00
02 квітня 2024 14:00
27 березня 2024 15:00
26 березня 2024 14:00
20 березня 2024 18:12
20 березня 2024 14:00
05 березня 2024 13:00