15 липня 2022

Вступ-2022

У разі повітряної тривоги вступні іспити призупинятимуть

У разі оголошення повітряної тривоги під час проведення вступних іспитів тестування буде призупинятися, а учасники переходитимуть до укриттів.

Про це повідомили в Міністерстві освіти і науки України напередодні початку проведення основної сесії національного мультипредметного тесту, що розпочнеться вже 18 липня.

У МОНУ зазначають, що якщо повітряна тривога буде нетривалою, учасники тестування зможуть повернутися до тестування. У разі тривалої тривоги учасникам буде запропоновано пройти тест у межах додаткової сесії.

Цьогоріч тестування вступників до закладів освіти відбуватиметься у спеціальних тимчасових екзаменаційних центрах, створених у населених пунктах України, а також у деяких країнах Європи.

Однією з найважливіших вимог для створення тимчасових екзаменаційних центрів була наявність укриттів цивільного захисту в будівлях, де відбуватиметься складання НМТ, або поблизу них.

 

14 липня 2022

Вступ-2022

Тестування відбуватиметься у спеціальних тимчасових екзаменаційних центрах

Цьогоріч тестування вступників до закладів освіти України відбуватиметься у спеціальних тимчасових екзаменаційних центрах (приміщеннях шкіл, університетів), створених у населених пунктах України (за погодженням з органами державної влади), а також у деяких країнах Європи.

НМТ за кордоном буде проведено так само, як і в Україні, тобто у спеціально обладнаних комп’ютерних центрах, де з учасниками працюватимуть українськомовні педагоги, навчені українськими експертами. А отже, вступні випробування традиційно відбуватимуться на засадах прозорості та справедливості ? незалежно від того, де саме учасники їх складатимуть.

Провести основну сесію тестування заплановано в таких країнах: Австрія, Бельгія, Болгарія, Велика Британія, Данія, Естонія, Ірландія, Іспанія, Італія, Латвія, Литва, Молдова, Нідерланди, Німеччина, Польща, Португалія, Румунія, Словаччина, Угорщина, Франція, Хорватія, Чехія і Швеція.

Додаткову сесію НМТ учасники зможуть складати у Фінляндії (місто Гельсінкі) й Люксембурзі (місто Люксембург), США (місто Нью-Йорк, штат Нью-Йорк, та місто Сакраменто, штат Каліфорнія), Словенії (місто Марібор), Німеччині (місто Берлін), Швейцарії (місто Берн), Туреччині (місто Анкара), Грузії (місто Тбілісі), Греції (місто Афіни), Канаді (місто Едмонтон, місто Торонто).

Під час додаткової сесії тимчасові екзаменаційні центри створять не в усіх країнах, у яких буде проведено НМТ в основну сесію. Так, з огляду на особливості роботи партнерських інституцій в Ірландії, Італії, Іспанії, Нідерландах, Швеції, Румунії, Словаччині, учасники матимуть змогу скласти тест лише в межах основної сесії НМТ.

 

Вступ до закладів ФПО: закінчилося подання заяв для вступників на основі 9-ти класів і починається на основі 11-ти

14 липня 2022 року завершилося приймання заяв на бюджет та контракт до закладів фахової передвищої освіти (ФПО) від вступників на основі 9-ти класів (базова середня освіта).

Після цього вступники зможуть подати заяви тільки на контракт (до кінця жовтня), але якщо в закладі є небюджетні конкурсні пропозиції.

Вступники із тимчасово окупованих територій АР Крим, міста Севастополя, окремих районів Луганської та Донецької областей, населених пунктів на лінії зіткнення можуть подавати заяви на бюджет до 20 вересня 2022 року.

До 12-ї години 26 липня 2022 року будуть оприлюднені списки рекомендованих на бюджет: вимоги до зарахування потрібно виконати до 28 липня (12:00), а саме зарахування триватиме до 18-ї години 30 липня. Зарахування на контракт відбуватиметься до 3 серпня, однак додатковий набір на таку форму навчання можливий до 31 жовтня.

14 липня 2022 року розпочато подання заяв до закладів ФПО для вступників на основі повної загальної середньої освіти (11-ти класів), а також професійної або вищої освіти.

Такі вступники зможуть подати заяви на бюджет та контракт:

·      до 05 серпня 2022 року (18:00) – для вступу за індивідуальною усною співбесідою, творчим конкурсом;

·      до 31 серпня 2022 року (18:00) – для вступу за результатами НМТ (ЗНО).

Нині на основі базової середньої освіти створено та активовано понад 73 тис. електронних кабінетів та подано майже 134 тис. електронних заяв. На основі повної загальної середньої освіти створено та активовано майже 68 тис. кабінетів, а також на базі фахового молодшого бакалавра, молодшого спеціаліста та молодшого бакалавра – 12,5 тис. кабінетів.

Звертаємо увагу, що вступники до закладів ФПО на основі 11-ти класів можуть скористатися сільським коефіцієнтом. Він доступний для осіб, зареєстрованих у селі, які в рік вступу (тобто 2022-го) здобули повну загальну середню освіту в школі на території села.

Більше про використання сільського коефіцієнта можна дізнатися тут. Також важливо, що до кожної заяви вступники мають додавати мотиваційний лист. Перед поданням таких листів радимо ознайомитися з основними запитаннями-відповідями щодо цього за посиланням

 

Уряд затвердив обсяги держзамовлення для закладів профосвіти

Цьогоріч для навчання в закладах професійної освіти за кошти державного бюджету виділено 5 701 місце. Показники на підготовку робітничих кадрів за замовленням Міністерства освіти і науки України визначені постановою Уряду.

Йдеться про підготовку робітничих кадрів за обраними професіями, що мають загальнодержавне значення, а саме:

·          верстатник деревообробних верстатів;

·          верстатник широкого профілю;

·          токар;

·          фрезерувальник;

·          налагоджувальник верстатів і маніпуляторів із програмним керуванням;

·          монтер колії;

·          монтажник систем вентиляції, кондиціювання повітря, пневмотранспорту й аспірації;

·          помічник машиніста тепловоза;

·          помічник машиніста електровоза;

·          зварник;

·          монтажник систем утеплення будівель;

·          слюсар із механоскладальних робіт;

·          слюсар-ремонтник.

Найбільше бюджетних місць надано за професією «Слюсар-ремонтник» – 1 388, найменше – за професіями «Налагоджувальник верстатів і маніпуляторів із програмним керуванням» і «Монтер колії» (по 53 місця).

Водночас, за оперативною інформацією обласних департаментів (управлінь) освіти, для навчання за регіональним замовленням виділено понад 87 тис. місць.

 

В Україні створено онлайн-платформу для проведення освітніх оцінювань

18 липня 2022 року розпочнеться основна сесія національного мультипредметного тесту. В умовах повномасштабного вторгнення рф на територію України неможливо організувати традиційне ЗНО, надрукувати та доставити матеріали оцінювання, а також перевірити паперові бланки. Однак завдяки підтримці партнерів створено онлайн-платформу для проведення оцінювань і прозорого вступу до закладів вищої освіти України.

Підтримка ЮНІСЕФ, ЮНЕСКО, Постійного представництва України при ЮНЕСКО, Уряду Швейцарії, Швейцарсько-українського проєкту DECIDE та ГО «Портал у безперервне навчання "СуХаРі"» дозволила за короткий час розробити платформу для проведення освітніх оцінювань.

Крім того, компанія Майкрософт надала ліцензії, що були безоплатно передані до тимчасових екзаменаційних центрів. Оновлення програмного забезпечення уможливить коректну роботу платформи для учасників і співробітників установ. А Державна наукова установа «Інститут освітньої аналітики» сприяла налагодженій роботі з розгортання ліцензій.

 

234 студенти представлятимуть Україну на Європейських університетських іграх

14-31 липня 2022 року у місті Лодзь (Польща) пройдуть Європейські університетські ігри. У змаганнях візьмуть участь 5 тис. студентів із 400 університетів 40 країн світу.

Україну представлятимуть 234 студенти з 45 ЗВО, які будуть змагатися в 16 видах спорту: бадмінтон, баскетбол, баскетбол 3х3, водне поло, волейбол, волейбол пляжний, гандбол, дзюдо, карате, кікбоксинг, теніс настільний, тхеквондо, пляжний гандбол, футбол, футзал і шахи.

Впевнені, що українська збірна команда гідно представить Україну, доб’ється високих результатів і отримає багато позитивних емоцій.

З детальною інформацією про Європейські університетські ігри та українську збірну можна ознайомитися за посиланням.

 

Понад 600 тисяч освітян опановуватимуть навички надання першої психологічної допомоги

Понад 600 тис. освітян і керівників закладів освіти України пройдуть курс підвищення кваліфікації щодо надання першої психологічної допомоги та емоційної підтримки дітей і підлітків. Навчання відбуватиметься в межах Національної програми психічного здоров’я та психосоціальної підтримки, створеної за ініціативи першої леді Олени Зеленської.

Безоплатний курс підвищення кваліфікації «Перша психологічна допомога учасникам освітнього процесу під час і після завершення воєнних дій» розроблявся близько двох місяців.

Курс створено за моделлю змішаного навчання, що складається з 10 мультимедійних уроків у міжнародному форматі SCORM, додаткових матеріалів і практичних тренінгів, під час яких освітяни дізнаються про психологічні стани, навчаться надавати першу психологічну допомогу за методичними посібниками Save the Children, а також ознайомляться з рекомендаціями щодо перенаправлення Міжвідомчого постійного комітету.

Курс підвищення кваліфікації для освітян «Перша психологічна допомога учасникам освітнього процесу під час і після завершення воєнних дій» можна пройти на порталі Всеукраїнського проєкту з профорієнтації та побудови кар’єри «Обери професію своєї мрії» Міністерства освіти і науки України.

 

Розвиваємо логіку: програма для учнів 1–2 класу

Проєкт «Розвиток дитини» пропонує батькам та вчителям початкових класів програму для розвитку логіки в дітей 7–8 років.

Програма складається з 80 комбінованих завдань, які допоможуть учням 1–2 класу в цікавій формі розвинути вміння аналізувати, узагальнювати, зіставляти та класифікувати об’єкти, пояснювати й аргументувати, встановлювати логічні зв’язки.

Послідовне виконання завдань програми допоможе дитині засвоїти елементарні логічні прийоми, орієнтовані насамперед на формування вміння розмірковувати, встановлювати причинно-наслідкові зв’язки, обґрунтовувати свою думку та робити прості висновки, що є необхідним підґрунтям для розвитку особистості дитини та формування ключових компетентностей і наскрізних умінь.

Програма розрахована на 20 днів (4 тижні), причому за день рекомендовано виконувати 4 завдання. Будь-які два дні на тиждень – вихідні.

Розпочати виконання програми ви можете у будь-який зручний для вас час, починаючи з першого дня першого тижня. Не перевантажуйте дитину, виконання завдань розраховано на 15– 20 хвилин на день. Якщо дитина виявляє ознаки втоми, необхідно змінити вид діяльності, зробити перерву, а потім знову повернутися до роботи.

Чергуйте виконання завдань із активним відпочинком, а виконання кожної вправи підкріплюйте емоціями, тому що позитивні емоції сприяють запам’ятовуванню і мотивують дитину.

Після виконання програми ви можете нагородити дитину спеціальним дипломом, який стане заохоченням за старанне та вправне виконання завдань на розвиток логічного мислення й підтверджуватиме набуття дитиною таких необхідних для подальшого навчання поведінкових навичок, як старанність, охайність і самодисципліна.

 

13 липня 2022

Про нагородження М.Вязовської орденом «За заслуги»

13 липня 2022 року Президент України Володимир ЗЕЛЕНСЬКИЙ підписав Указ Президента України №496/2022 Про нагородження М.Вязовської орденом «За заслуги» за визначний особистий внесок у розвиток світової науки, популяризацію вітчизняної математичної школи, зміцнення авторитету Української держави і представити до нагородження орденом «За заслуги» І ступеня ВЯЗОВСЬКУ Марину Сергіївну – українського математика, завідувача кафедри теорії чисел Федеральної політехнічної школи Лозанни (Швейцарська Конфедерація).

Нагадаємо, Українська математикиня Марина В'язовська стала однією з чотирьох лауреатів престижної медалі Філдса, а відтак, і другою жінкою в історії, яка отримала цю престижну нагороду. Про це повідомляють на офіційній сторінці нагороди.

Це дуже вагома й престижна відзнака – її називають Цьогорічний Міжнародний конгрес математиків пройшов в Гельсінкі.

Марина В’язовська отримала нагороду за її роботу над задачею пакування сфер у 8 та 24 вимірах. Раніше таку задачу розв'язували максимум для трьох вимірів.

Під час церемонії вручення медалі Філдса на Світовому конгресі математиків у своїй промові пані Марина говорила про Україну, про війну Росії проти нашої держави, про злочини російських окупантів.

Медаль Філдса заснували в 1936 році і відтоді вручають кожні чотири роки одному або кільком математикам віком до 40 років. Цю нагороду вважають найвищою у цій дисципліні та називають Нобелівською премією з математики (галузь, у якій Нобелівський фонд не спонсорує офіційну нагороду).

 

12 липня 2022

Вступ-2022: понад 206 тис. учасників основної сесії НМТ можуть отримати запрошення на інформаційних сторінках

Від 12 липня 2022 року на інформаційних сторінках понад 206 тис. потенційних учасників основної сесії національного мультипредметного тесту можуть отримати запрошення, що містять інформацію про дату, час і місце проведення НМТ. Учасникам необхідно самостійно сформувати та роздрукувати запрошення з інформаційної сторінки на сайті Українського центру оцінювання якості освіти.

Учасники, які втратили логіни та паролі від інформаційних сторінок, можуть скористатися спеціальним сервісом, для відновлення доступу необхідно коректно заповнити поля форми.

Інформація про графік і місця проведення тестування на території України не буде оприлюднюватися з міркувань безпеки.

Допуск до тимчасового екзаменаційного центру розпочинається за 30 хв. і припиняється за 10 хв. до початку тестування. Важливо зазначити, що графік складання НМТ за кордоном сформовано за київським часом (GMT+3).

 

Продовжено дію пріоритетних тематичних напрямів наукових досліджень і науково-технічних розробок

12 липня 2022 року під час засідання Кабінет Міністрів України прийняв постанову про продовження до кінця 2022 року дії пріоритетних тематичних напрямів наукових досліджень і науково-технічних розробок, а також середньострокових пріоритетних напрямів інноваційної діяльності в Україні.

Постанова забезпечить реалізацію в цьому році пріоритетних тематичних напрямів наукових досліджень і науково-технічних (експериментальних) розробок, які фінансуються за рахунок коштів державного бюджету, а також середньострокових пріоритетних напрямів інноваційної діяльності загальнодержавного та галузевого рівнів відповідно до закону.

 

Допомога переселенцям, закупівля нової техніки та реконструкція профтехів: як нині реалізовується проєкт «EU4Skills»

Проєкт «EU4Skills: модернізація інфраструктури системи професійно-технічної освіти в Україні» є частиною Програми «EU4Skills: кращі навички для сучасної України» (Компонент 3) та спрямований на оновлення і модернізацію обладнання й інфраструктури закладів професійно-технічної освіти в Україні. Мета проєкту ? створити сучасну інфраструктуру системи професійно-технічної освіти, яка сприятиме підвищенню її привабливості для молоді. Проєкт має закласти основу для ефективної освіти, яка відповідатиме потребам ринку праці, надасть учням навички, які необхідні роботодавцям. Від імені Німецького державного банку розвитку «KfW» проєкт реалізує Український фонд соціальних інвестицій.

Попри повномасштабне вторгнення рф, програма «EU4Skills: кращі навички для України» продовжує створювати сучасну інфраструктуру системи професійно-технічної освіти. Зокрема, 700 тис. євро виділили на допомогу внутрішньо переміщеним особам, а на 350 тис. євро планують купити обладнання, матеріали для лабораторій і майстерень профтехів, які постраждали від бойових дій.

Нині є три ключові напрями допомоги, до яких залучають міжнародних партнерів: гуманітарний, освітній та «велика відбудова». Хтось допомагає переселенцям, хтось створює онлайн-контент та забезпечує учнів технікою для навчання, а хтось уже береться до відбудови зруйнованих профтехів. Кожен із напрямів є однаково важливим та потребує чимало ресурсів, як матеріальних, так і людських.

На базі дев`яти професійно-технічних закладів, що беруть участь у проєкті «EU4Skills: модернізація інфраструктури системи професійно-технічної освіти в Україні», облаштували гуртожитки та допомогли переселенцям із речами першої потреби. Зокрема, профтехам доставили 492 ліжка, 400 матраців та наматрацників, 680 подушок та ковдр, 1710 комплектів постільної білизни, 19 пральних машинок, 18 холодильників, 12 мікрохвильовок та 14 мультиварок.

З початком неспровокованої війни росії проти України проєкт «EU4Skills» не втратив актуальності. Адже зважаючи на усі руйнації, які залишає після себе росія, невдовзі потреба у кваліфікованих робітничих кадрах стане дуже гострою. Тому Європейський Союз продовжуватиме докладати зусиль, аби модернізувати інфраструктуру системи професійно-технічної освіти та забезпечити її стабільний розвиток в довгостроковій перспективі.

У відносно безпечних регіонах реалізація проєкту продовжується, як і раніше: проводиться, закупівля обладнання, спеціалізованої техніки, також планується реконструкція приміщень решти професійно-технічних закладів.

 

11 липня 2022

Відбулася зустріч із Президентом Польської академії наук

11 липня 2022 року на базі Міністерстві освіти і науки України відбулася зустріч з Президентом Польської академії наук паном Єжи Душинським. Участь в зазначеному заході взяли: заступник Керівника Офісу Президента України Олексій Дніпров, Голова Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій Сергій Бабак, Міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет, Президент Національної академії наук України Анатолій Загородній, Президент Національної академії педагогічних наук України Василь Кремень, науковці, а також ректори провідних закладів вищої освіти.

Учасники обговорили підтримку українських учених та посилення співпраці з академічною спільнотою, збільшення участі України в європейських дослідницьких програмах. Зокрема, розширення співпраці у питаннях науково-технологічного забезпечення сфери безпеки і оборони, що нині є вкрай актуальною для наших країн; співробітництва у науковій та науково-технічній діяльності між закладами освіти, науковими установами та організаціями, які надають грантову підтримку тощо.

Міністр освіти і науки Польщі заявив про збільшення місць в закладах освіти для українських дітей:

«Ми прийняли 200 тис. українських дітей, 160 - у школи, 40 - в дитячі садочки. За нашими оцінками, ще 200 тисяч може приєднатися з 1 вересня».

За законодавством Республіки Польща учні з України мають право безкоштовно навчатися в польських школах. Діти та підлітки віком 7-18 років отримують освіту та опіку на тих самих умовах, що й польські учні. Батькам достатньо звернутись до школи та заповнити відповідні документи.

Для всіх українських школярів за кордоном завжди є можливість продовжувати навчання в українських школах дистанційно.

Також у Польщі існують щоденні/суботні школи при українських громадських організаціях, у яких предмети викладаються за програмами Міністерства освіти і науки України.

«Наша мета номер 1 - повернути українців додому, в рідну Україну, але поки йде активна фаза війни і багато наших громадян знаходяться за межами України – ми робимо все можливе, щоб і там наші діти мали право на освіту і доступ до неї», - зазначив Голова Комітету Сергій Бабак.

 

Підготовлено Інструктивно-методичні матеріали щодо підготовки закладів освіти до 2022/23 навчального року

Представники Міністерства освіти і науки України спільно з Міністерством внутрішніх справ України, Державною службою України з надзвичайних ситуацій і Національною поліцією України запропонували керівникам обласних військових адміністрацій, Київської міської військової адміністрації, закладів вищої та фахової передвищої освіти враховувати в роботі Інструктивно-методичні матеріали щодо порядку підготовки закладу освіти до нового 2022/23 навчального року та опалювального сезону.

Матеріали містять роз’яснення щодо цивільного захисту в умовах збройної агресії рф, охорони праці та безпеки життєдіяльності, а також розкривають питання організації укриттів.

Крім того, запропоновано організувати спільну роботу посадових осіб військових адміністрацій, органів управління освітою місцевих органів виконавчої влади та закладів освіти з представниками Державної служби України з надзвичайних ситуацій і Національної поліції України.

 

Вступ-2022

Понад 13 тис. осіб підтвердили участь в додатковій сесії НМТ

До 18 липня 2022 року триває перший етап підтвердження участі в додатковій сесії НМТ через інформаційну сторінку.

За даними Українського центру оцінювання якості освіти, станом на 11 липня 2022 року, бажання складати тестування у цій сесії підтвердили понад 13 тис. осіб. Намір скласти НМТ у тимчасових екзаменаційних центрах України підтвердили приблизно 12 тис. осіб, за кордоном – майже 1 тис. 400 осіб.

На цьому етапі також реєструються ті учасники, які не мали доступу до інтернету, не змогли підтвердити участь в основній сесії або обрали участь у додатковій сесії через те, що країна, у якій вони перебувають, доступна саме у період цієї сесії.

Наразі потенційні учасники обирають населений пункт із запропонованого переліку, а 1-10 серпня 2022 року мають надати остаточну інформацію про намір скласти тестування в обраному місці.

Цьогоріч українські вступники, які вимушено перебувають поза межами держави, зможуть скласти НМТ за кордоном.

 

Понад 1,7 тис. українських освітян готові приєднатися до проведення НМТ, МКТ і МТНК за кордоном

07 липня 2022 року представники Міністерства освіти і науки України та Українського центру оцінювання якості освіти звернулися до українських освітян за кордоном із проханням долучитися до організації вступних випробувань за межами України.

За 4 дні було прийнято понад 1700 заявок, що свідчить про підтримку, активність і пасіонарність освітян.

Додатково прохання також взяти участь у організації тестування в містах Марібор (Словенія), Ґйор або Дьєр (Угорщина).

Участь гарантує громадянам України з педагогічною освітою навчання та оплату роботи. Усім зацікавленим потрібно заповнити форму за посиланням.

 

Консультаційна телефонна лінія «Вступна кампанія 2022 року» прийняла 900 дзвінків за два тижні

Консультаційна телефонна лінія МОН «Вступна кампанія 2022 року» 0 (800) 50-45-70. Звернення громадян також приймаються за адресою електронної пошти (vstup2022@mon.gov.ua).

Крім того, можна звертатися за телефоном урядової гарячої лінії – 1545 (для осіб із ТОТ – 0 800 50 44 25).

З питань щодо документів про повну загальну освіту:

·  +38 (044) 481-47-62;

·  +38 (044) 481-47-66.

Технічні консультації з питань реєстрації електронних кабінетів і подання електронних заяв здійснюють експерти ЄДЕБО, ДП «Інфоресурс»:

·  +38 (044) 290-18-13;

·  +38 (067) 551-24-74;

·  +38 (093) 342-38-63;

·  +38 (095) 281-13-54;

·  vstup@inforesurs.gov.ua.

У розв’язанні питань щодо вступних випробувань до закладів вищої освіти (ЗНО, ЄВІ/ЄФВВ, НМТ, МКТ/МТКН) допоможуть експерти Українського центру оцінювання якості освіти: 

·  +38 (044) 486-09-62;

·  +38 095 903 95 10;

·  zno_info@testportal.gov.ua.

Вступникам до закладів професійної освіти нададуть консультацію за номерами:

·  +38 (044) 287-82-46;

·  +38 (044) 287-82-13.

З питань виявлення порушень вимог чинного законодавства та запобігання порушень прав на вступ до закладів освіти допоможуть експерти Державної служби якості освіти:

·  +38 (044) 236-33-58;

·  +38 (044) 236-34-31;

·  vstup@sqe.gov.ua.

 

09 липня 2022

Понад 47 тис. електронних кабінетів створено випускниками 11-х класів

Станом на 09 липня 2022 року на основі базової середньої освіти створено та активовано понад 62 тис. електронних кабінетів та подано 94 тис. електронних заяв. На основі повної загальної середньої освіти створено та активовано понад 47 тис. кабінетів, а також на базі фахового молодшого бакалавра, молодшого спеціаліста та молодшого бакалавра – понад 7 тис. кабінетів.

Нагадаємо, що випускники 9-х класів уже можуть подавати заяви до закладів фахової передвищої освіти. 14 липня розпочнеться приймання заяв до закладів ФПО від випускників 11-х класів, а 29 липня – до ЗВО від вступників на основі повної загальної середньої освіти або диплома фахового молодшого бакалавра, молодшого спеціаліста, молодшого бакалавра.

Уже в цьому місяці розпочнеться основна сесія НМТ. Для підготовки до складання тестування на сайті МОН зібрано актуальну інформацію та варіанти тесту, аби перевірити себе та добре підготуватися до випробування.

 

Робота над інтеграцією електронних документів про освіту в застосунку «Дія»

Надання цифрових державних послуг у сфері освіти – один із пріоритетних напрямів роботи Міністерства освіти і науки України, особливо в умовах воєнного стану. Внутрішньо переміщені особи, особи з тимчасово окупованих територій, а також громадяни України, які перебувають за межами нашої держави, потребують отримання, поновлення або визнання документів про освіту.

Команда Міністерства освіти і науки України працює над впровадженням електронних документів про освіту на порталі і в мобільному застосунку «Дія» разом із колегами з Мінцифри та за підтримки проєкту «EU4DigitalUA».

Нині підготовлений проєкт постанови Кабінету Міністрів України щодо відображення відомостей, що містяться в документах про базову середню, повну загальну середню, професійну (професійно-технічну), фахову передвищу та вищу освіту засобами Єдиного державного вебпорталу електронних послуг із використанням мобільного застосунку «Дія».

Крім того, вже зараз завдяки сервісу ЄДЕБО «Інформація про фізичну особу, що міститься в ЄДЕБО» здобувачі освіти та випускники закладів освіти можуть самостійно отримати інформацію про видані ним документи про освіту та дані про навчання. Для цього лише треба мати кваліфікований електронний підпис, реквізити документів про освіту – не потрібні. Додаткова інформація про сервіс ЄДЕБО завантажена за покликанням.

Інформацію, отриману за допомогою сервісу ЄДЕБО, про серію та номер виданих документів про освіту, можна використати для перевірки виданих документів у Реєстрі документів про освіту. Отримана виписка з цього Реєстру може бути корисною для визнання українських документів про освіту для подальшого навчання та працевлаштування за кордоном, зокрема в країнах Європейського простору вищої освіти.

На цьому наголошують також рекомендації Європейської комісії щодо визнання українських освітніх кваліфікацій, розроблених Міністерством освіти і науки України, ДП «Інформаційно-іміджевий центр», що виконує функції Національного інформаційного центру академічної мобільності в Україні, Національним інформаційним центром академічної мобільності Італії (CIMEA) і Європейською комісією.

 

08 липня 2022

Прийнято Постанову Верховної Ради України «Про деякі питання реалізації у 2022 році законодавства про премії Верховної Ради України у сфері освіти»

08 липня 2022 року Верховною Радою України прийнято в цілому Постанову Верховної Ради України «Про деякі питання реалізації у 2022 році законодавства про премії Верховної Ради України у сфері освіти».

Зазначеним актом передбачено призупинення у 2022 році процедур з проведення конкурсних відборів на присудження Премій Верховної Ради України педагогічним працівникам закладів дошкільної, загальної середньої, професійної (професійно-технічної) та позашкільної освіти та найкращим учасникам зовнішнього незалежного оцінювання результатів навчання, здобутих на основі повної загальної середньої освіти.

Через військову агресію Російської Федерації проти України було скасовано здобувачам освіти, які завершують здобуття повної загальної середньої освіти у 2021/2022 навчальному році, проходження державної підсумкової атестації та виконання сертифікаційних робіт зовнішнього незалежного оцінювання результатів навчання, здобутих на основі повної загальної середньої освіти, що в свою чергу є обов’язковою умовою для отримання Премії.

Однією з умов присудження щорічної Премії Верховної Ради України педагогічним працівникам закладів дошкільної, загальної середньої, професійної (професійно-технічної) та позашкільної освіти є проведення сесій обласних рад та забезпечення безпеки і відкритості при прийнятті рішень. В окремих областях України, де ведуться бойові дії або які окуповані, неможливо забезпечити дотримання всіх необхідних процедур при висуненні кандидатур на присудження щорічної премії.

Відтак, в умовах забезпечення оборони України, захисту безпеки населення, а також у зв’язку з необхідністю спрямування усіх ресурсів, у тому числі фінансових, насамперед на здійснення заходів щодо відсічі збройної агресії та захисту держави, призупинено на 2022 рік присудження премій Верховної Ради України педагогічним працівникам закладів освіти та найкращим учасникам зовнішнього незалежного оцінювання.

 

Прийнято за основу проект Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо функціонування Автоматизованого інформаційного комплексу освітнього менеджменту» (реєстр. № 7396 від 22.05.2022)

08 липня 2022 року Парламент України прийняв проект Закону України про внесення змін до деяких законів України щодо функціонування Автоматизованого інформаційного комплексу освітнього менеджменту (реєстр. № 7396 від 22.05.2022), поданий народним депутатом України Бабаком С.В. та іншими народними депутатами України, за основу зі скороченням строку підготовки до другого читання.

Зазначений законопроект дозволить пришвидшити цифрову трансформацію освіти.

Цим актом внесено зміни до законів України «Про освіту» та «Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус».

Реалізація положень акту дозволить забезпечити здобувачам освіти можливість самостійно реєструватись та здобувати освіту на державних інформаційних ресурсах та вебплатформах дистанційного навчання (крім малолітніх здобувачів освіти); врегулювати питання, пов’язані з функціонуванням Єдиної державної електронної бази з питань освіти; запровадити державну інтегровану інформаційну систему «Автоматизований інформаційний комплекс освітнього менеджменту», визначити її держателів, завдання, особливості обробки персональних даних; передбачити особливості обміну даними, що містяться в Єдиному державному демографічному реєстрі, з АІКОМ.

 

Жодна дитина не буде відрахована зі школи за обрану батьками форму навчання

Цьогоріч підготовка кожної області, району та громади до початку нового навчального триватиме принаймні до 18-20 серпня.

Освітній процес буде формуватися виключно з урахуванням безпекової ситуації в кожному населеному пункті.

Наразі формується мапа закладів освіти та укриттів, у яких перебуватимуть учасники освітнього процесу у разі виникнення загрози, а також відпрацьовуються маршрути до укриттів. Закладам освіти, укриття яких не розраховані на всіх учасників освітнього процесу, пропонується змінність навчання.

Нагадаємо, що Міністерство освіти і науки України прийняло рішення надати право батькам обирати режим навчання дітей і рекомендує кожній школі або громаді створювати паралелі, у яких відбуватиметься онлайн-навчання. У такий спосіб діти не будуть відлучені від освітнього процесу, якщо батьки побоюються режиму офлайн.

Наголошуємо, що наказу щодо виключного режиму офлайн не існує. Є чітке розуміння того, що не всі школи вийдуть на традиційне навчання.

 

Відбулось засідання Комітету з присудження Премії КМУ за розроблення і впровадження інноваційних технологій

08 липня 2022 року під головуванням Міністра освіти і науки України відбулося засідання Комітету з присудження Премії Кабінету Міністрів України за розроблення і впровадження інноваційних технологій.

Нині надзвичайно важливо підтримувати українських науковців – створювати належні умови для їхньої дослідницької роботи, а також сприяти та заохочувати до новітніх інноваційних розробок. Такою державною підтримкою є Премія КМУ. Наші вчені продовжують гідно працювати для України та світу, незважаючи на складний час для науки і суспільства в цілому.

Під час присудження Премії враховують:

·  практичну цінність та перспективність результатів роботи, пов‘язаної з господарською діяльністю заявника для підприємства, окремих галузей промисловості або національної економіки в цілому;

·  кількість створених робочих місць для впровадження інноваційної технології, зокрема нових робочих місць у високотехнологічних галузях;

·  наявність сучасного високотехнологічного наукового обладнання та ефективність його використання в процесі впровадження інноваційної технології;

·  відповідність роботи до пріоритетних напрямів розвитку науки і техніки та інноваційної діяльності;

·  кількість охоронних документів на об’єкти права інтелектуальної власності, що отримані в Україні і за кордоном та використані в роботі;

·  кількість укладених у процесі виконання роботи ліцензійних угод на використання об’єктів права інтелектуальної власності та ноу-хау.

За результатами розгляду 15 робіт експертні групи рекомендували 6 з них на присудження Премії у 2022 році.

Після завершення відкритого голосування Комітет рекомендував 5 робіт для присудження Премії Кабінету Міністрів України за розроблення і впровадження інноваційних технологій у 2022 році.

Пропозиції Комітету є підставою для підготовлення проєкту розпорядження Кабінету Міністрів України про присудження Премії.

 

07 липня 2022

Уряд затвердив обсяги державного замовлення на навчання у закладах фахової передвищої та вищої освіти у 2022 році

07 липня 2022 року, на своєму засіданні, Уряд затвердив обсяги державного замовлення на підготовку фахівців, наукових, науково-педагогічних та робітничих кадрів, на підвищення кваліфікації і перепідготовку кадрів у 2022 році та перелік державних замовників.

Загальний обсяг державного замовлення у 2022 році становить понад 188 тис. осіб. Показник прийому за денною формою здобуття освіти встановлений в обсязі майже 173 тис. осіб.

Також Постанова визначає перелік державних замовників у 2022 році і прогнозні обсяги державного замовлення на 2023 та 2024 роки. Зокрема, такі обсяги прийому за державним замовленням на підготовку фахівців із вищою освітою:

·  «молодший бакалавр» – 844 осіб, зокрема за денною формою здобуття освіти – 844 осіб;

·  «фаховий молодший бакалавр» – 38719 осіб, зокрема за денною формою здобуття освіти – 35456 осіб;

·  «бакалавр» – 89320 осіб, зокрема за денною формою здобуття освіти – 82420 осіб;

·  «магістр» на основі освітньо-кваліфікаційного рівня «бакалавра» – 49524 осіб, зокрема за денною формою здобуття освіти – 44404 особи;

·  «магістр» на основі повної загальної середньої освіти – 6041 осіб, зокрема за денною формою здобуття освіти – 6041 особи.

Проєктні показники прийому за державним замовленням на підготовку наукових та науково-педагогічних кадрів до аспірантури становитимуть 4070 осіб, до докторантури – 423 осіб.

Уперше передбачено для закладів вищої освіти, що перебувають в сфері управління Міністерства освіти і науки України та здійснюють підготовку магістрів медичного та фармацевтичного спрямувань, 160 місць інтернатури.

 
Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

05 липня 2024 12:30
05 липня 2024 12:00
03 липня 2024 16:00
28 червня 2024 08:00
21 червня 2024 12:29
19 червня 2024 16:37
18 червня 2024 13:47
17 червня 2024 16:00
06 червня 2024 14:30
06 червня 2024 14:20