31 травня 2022 року у режимі відеоконференції відбулося засідання Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій. Головував Голова Комітету з питань освіти, науки та інновацій Бабак С.В. На засіданні були присутні народні депутати України – члени Комітету: Колебошин С.В., Піпа Н.Р., Воронов В.А., Гришина Ю.М., Грищук Р.П., Кириленко І.Г., Коваль О.В., Колюх В.В., Павленко Р.П.

Також у засіданні брали участь заступник Міністра освіти і науки України Рогова В.Б., керівник експертної групи з питань державно-громадського управління освітою директорату дошкільної та шкільної освіти Міністерства освіти і науки України Божинський В.С., представники освітянської та наукової спільноти, експерти.

 

Під час засідання Комітету з питань освіти, науки та інновацій було розглянуто питання:

 

1. Про проект Закону про внесення змін до деяких законів України в сфері освіти щодо врегулювання окремих питань освітньої діяльності в умовах воєнного стану (реєстр. № 7325 від 28.04.2022, н.д.С.Бабак, О.Лис, С.Колебошин, С.Мінько, Н.Піпа та інші).

Комітет з питань освіти, науки та інновацій на своєму засіданні 31 травня 2022 року розглянув повторно проект Закону України “Про внесення змін до деяких законів України в сфері освіти щодо врегулювання окремих питань освітньої діяльності в умовах воєнного стану(реєстр. № 7325 від 28.04.2022), поданий народним депутатом України Бабаком С.В. та іншими народними депутатами України.

Метою і завданням проекту закону є зупинення на час дії в Україні воєнного стану окремих норм Закону України “Про повну загальну середню освіту”, а також продовження строку повноважень тимчасового складу Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти на час воєнного стану та шестимісячного періоду після його скасування або припинення до обрання нового складу, що дозволить забезпечити безперервне проведення акредитації освітніх програм, за якими здійснюється підготовка здобувачів вищої освіти.

Комітет відзначає, що законопроектом пропонується внести зміни до законів України “Про повну загальну середню освіту” та “Про внесення змін до деяких законів України щодо функціонування Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти”, якими зупинити на час дії воєнного стану положення законів в частині: тривалості освітнього процесу в закладах загальної середньої освіти не менше 175 навчальних днів; граничної верхньої межі кількості учнів у класі; зміни типу, ліквідації закладу загальної середньої освіти у сільській місцевості; прав засновника державного чи комунального закладу загальної середньої освіти або уповноваженого ним органу (посадової особи) продовжити без проведення конкурсу строк дії строкового трудового договору (контракту), укладеного з керівником відповідного закладу загальної середньої освіти, але не більше ніж на шість місяців з дня припинення чи скасування воєнного стану; продовження строку повноважень тимчасового складу Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти.

Як зазначається у п. 6 пояснювальної записки, реалізація положень законопроекту “дозволить забезпечити безперервне функціонування системи загальної середньої освіти, а також зовнішнього забезпечення якості вищої освіти під час воєнного стану”.

Заслухавши та обговоривши інформацію Голови Комітету Сергія Бабака, враховуючи спільне рішення підкомітету з питань загальної середньої, інклюзивної освіти та освіти на тимчасово окупованих територіях та підкомітету з питань вищої освіти від 02 травня 2022 року, а також експертні висновки Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України, Міністерства освіти і науки України, Національної академії педагогічних наук України, Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти, Всеукраїнської асоціації органів місцевого самоврядування “Асоціація міст України”, Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, врахуючи те, що питання продовження терміну дії тимчасового складу Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти вирішено проектом Закону України про внесення змін до розділу ІI “Прикінцеві та перехідні положення” Закону України “Про внесення змін до деяких законів України щодо функціонування Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти”, прийнятого Верховною Радою України 22 травня 2022 року за основу та в цілому як Закон, а також беручи до уваги дискусійність окремих питань законопроекту, народні депутати України – члени Комітету з питань освіти, науки та інновацій одностайно ухвалили висновок:

1.Рекомендувати Верховній Раді України:

1.1 проект Закону України “Про внесення змін до деяких законів України в сфері освіти щодо врегулювання окремих питань освітньої діяльності в умовах воєнного стану” (реєстр. № 7325 від 28.04.2022), поданий народним депутатом України Бабаком С.В. та іншими народними депутатами України, за результатами розгляду в першому читанні прийняти за основу з урахуванням таких пропозицій народних депутатів України – членів Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій:

1)  абзац шостий пункту 1 розділу І законопроекту виключити;

2)  пункт 2 розділу І законопроекту виключити;

1.2. доручити Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій доопрацювати зазначений законопроект з урахуванням пропозицій і поправок суб’єктів права законодавчої ініціативи, пропозицій, висловлених у висновку Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій від 31 травня 2022 року відповідно до частини першої статті 116 Регламенту Верховної Ради України, та внести його на розгляд Верховної Ради України у другому читанні.

2. Під час доопрацювання цього законопроекту до другого читання врахувати такі пропозиції народних депутатів України – членів Комітету з питань освіти, науки та інновацій щодо техніко-юридичних правок:

- назву законопроекту викласти в такій редакції: “Про внесення змін до розділу Х “Прикінцеві та перехідні положення” Закону України “Про повну загальну середню освіту” щодо врегулювання окремих питань освітньої діяльності в умовах воєнного стану”;

- слова “Внести зміни до таких законів України” вилучити;

- в абзаці другому пункту 1 розділу І законопроекту слова “До припинення або скасування дії в Україні воєнного стану, уведеного” замінити словами “Під час дії воєнного стану, введеного”;

- в абзаці другому пункту 1 розділу І та пункті 2 розділу І законопроекту після цифр “№ 64/2022” слово “та” замінити розділовим знаком і словом “, затвердженим”;

- абзац сьомий  пункту 1 розділу І законопроекту викласти в такій редакції:

“2) засновник державного чи комунального закладу загальної середньої освіти або уповноважений ним орган (посадова особа) має право продовжити без проведення конкурсу строк дії строкового трудового договору (контракту), укладеного з керівником відповідного закладу загальної середньої освіти, але не більше ніж на шість місяців з дня припинення чи скасування воєнного стану”.

 
Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

05 липня 2024 12:30
05 липня 2024 12:00
03 липня 2024 16:00
28 червня 2024 08:00
21 червня 2024 12:29
19 червня 2024 16:37
18 червня 2024 13:47
17 червня 2024 16:00
06 червня 2024 14:30
06 червня 2024 14:20