11 червня 2020 року відбулося спільне засідання Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій і Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів з порядком денним:

1. Про розгляд інформації Міністерства освіти і науки України, Міністерства соціальної політики України щодо забезпечення захисту дітей, які навчаються в спеціальних закладах загальної середньої освіти (щодо повернення дітей в родини та відсутності соціального супроводу в умовах карантину).

2. Про розгляд інформації Міністерства освіти і науки України, Міністерства соціальної політики України, Міністерства охорони здоров’я України щодо реалізації Закону України “Про повну загальну середню освіту” № 463 – ІХ від 16 січня 2020 року в частині реформування та подальшого функціонування санаторних шкіл (санаторних шкіл-інтернатів) (відповідно до частини третьої пункту 8 Прикінцевих та перехідних положень).

Головували голова Комітету з питань освіти, науки та інновацій Сергій Віталійович Бабак і голова Комітету з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Третьякова Галина Миколаївна.

На засіданні були присутні:

народні депутати України – члени Комітету з питань освіти, науки та інновацій Лукашев О.А., Піпа Н.Р., Лис О.Г., Кириленко І.Г., Гришина Ю.М., Колюх В.В., Коваль О.В., Павленко І.Г., Воронов В.А.;

народні депутати України – члени Комітету з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Цимбалюк М.М., Гривко С.Д., Остапенко А.Д., Арсенюк О.О.;

народні депутати України – члени інших комітетів Качура О.А., Білозір Л.М., Булах Л.В., Василенко Л.В., Плачкова Т.М.

Також у засіданні взяли участь т.в.о. Міністра освіти і науки України Мандзій Любомира Степанівна, Міністр соціальної політики України Лазебна Марина Володимирівна, заступник Міністра охорони здоров'я України Микичак Ірина Володимирівна, представники Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини з дотримання прав дитини та сім’ї Філіпішина Аксана Анатоліївна, експерт з питань деінституалізації Офісу Президента Уповноваженого Президента України з прав дитини Солоха Юлія Миколаївна, Заступник директора Міжнародного благодійної організації «Партнерство «кожній дитині». Кияниця Зінаїда Петрівна, представники центральних органів виконавчої влади, міжнародних благодійних організацій, керівники спеціалізованих закладів освіти та оздоровлення дітей з Миколаївської, Вінницької, Сумської, Львівської, Черкаської областей України, а також представники громадськості.

Учасники засідання відзначили актуальність питань щодо забезпечення захисту прав дітей, які навчаються в спеціальних закладах середньої освіти в умовах карантину, та подальшого функціонування санаторних шкіл (санаторних шкіл-інтернатів).

На засіданні було здійснено детально аналіз щодо зазначених питань.

За інформацією Міністерства освіти і науки України, на початок 2019/2020 навчального року функціонували 516 закладів загальної середньої освіти усіх форм власності, які мали у структурі інтернат, де навчалися 92 477 вихованців. Із завершенням навчального року 2019/2020 в системі освіти продовжують роботу із дотриманням вимог протиепідемічного режиму 192 заклади освіти, забезпечуючи проживання, виховання та розвиток 2 482 дітям, які потребують державної допомоги та підтримки, з яких 2 440 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

У зв’язку із введенням в Україні карантину 42 721 дитину було повернуто до своїх родин із закладів інституційного догляду та виховання на період дії карантину.

Під час засідання була розглянута інформація органів виконавчої влади щодо доцільності повернення дітей, які навчаються в спеціальних закладах загальної середньої освіти, в родини на період загальнонаціонального карантину, а також питання соціального захисту таких дітей в цей період.

Крім того, Міністерство освіти і науки України поінформувало про стан і проблеми реалізації Закону України “Про повну загальну середню освіту” № 463 – ІХ від 16 січня 2020 року в частині реформування та подальшого функціонування санаторних шкіл (санаторних шкіл-інтернатів).

У підпорядкуванні Міністерства освіти і науки України у 2019/2020 навчальному році функціонували 66 санаторних шкіл з інтернатними відділеннями (далі – санаторна школа) із кількістю 15 726 учнів, у тому числі 492 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Санаторна школа є закладом загальної середньої освіти з відповідним профілем, що забезпечує здобуття загальної середньої освіти, відновлення та зміцнення здоров’я учнів, які потребують тривалого лікування, та медичної допомоги.

Відповідно до частини першої статті 14 та частини третьої статті 42 Закону України “Про Комітети Верховної Ради України” щодо здійснення контрольних функцій та форм роботи комітетів та заслухавши інформацію т.в.о. Міністерства освіти і науки України Мандзій Любомири Степанівни, Міністра соціальної політики України Лазебної Марини Володимирівни, заступника Міністра охорони здоров’я України Микичак Ірини Володимирівни, з урахуванням матеріалів, отриманих в рамках підготовки до розгляду цих питань та проведеного широкого обговорення, народні депутати України – члени Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій та Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів ухвалили спільне рішення:

1. Інформацію Міністерства освіти і науки України, Міністерства соціальної політики України щодо забезпечення захисту прав дітей, які навчаються в спеціальних закладах середньої освіти в умовах карантину, та подальшого функціонування санаторних шкіл (санаторних шкіл-інтернатів) взяти до відома.

2. Міністерству соціальної політики України, Міністерству освіти і науки України, Міністерству охорони здоров’я України з метою забезпечення координації дій, посилення контролю за виконанням законодавства як на центральному, так і на регіональному рівнях щодо соціального супроводу дітей, які навчаються в інтернатних закладах освіти, створення безпечного середовища для дітей в родині, подальшого функціонування санаторних шкіл (санаторних шкіл-інтернатів) (відповідно до частини третьої пункту 8 Прикінцевих та перехідних положень Закону України “Про повну загальну середню освіту” № 463-ІХ від 16 січня 2020 року) провести координаційні, робочі наради, інші заходи з вирішення вищезазначених питань.






















Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

17 липня 2024 15:15
05 липня 2024 12:30
05 липня 2024 12:00
03 липня 2024 16:00
28 червня 2024 08:00
21 червня 2024 12:29
19 червня 2024 16:37
18 червня 2024 13:47
17 червня 2024 16:00
06 червня 2024 14:30