15 травня 2019 року відбулося засідання Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти. Головував: Перший заступник Голови Комітету з питань науки і освіти Співаковський О.В. На засіданні були присутні народні депутати України – члени Комітету: Кириленко І.Г., Скрипник О.О., Констанкевич І.М., Литвин В.М., Кремінь Т.Д., народний депутат України Кривенко В.М., народний депутат України Марченко О.О.

Також у засіданні Комітету взяли участь заступник Міністра освіти і науки України Стріха М.В., генеральний директор Директорату вищої освіти і освіти дорослих Міністерства освіти і науки України України Шаров О.І., заступник директора Департаменту Міністерства соціальної політики України Задніпрянець В.А., в.о. президента, перший вiце-президент Національної академії мистецтв України Яковлєв М.I., віце-президент Національної академії аграрних наук України Роїк М.В., завідувач відділу Інституту економіки та прогнозування Національної академії наук України, член Наукового комітету Національної ради України з питань розвитку науки і технологій Єгоров І.Ю., директор Науково-дослідного інституту інтелектуальної власності Національної академії правових наук України Орлюк О.П., державний експерт експертної групи з питань позашкільної освіти директорату інклюзивної та позашкільної освіти Міністерства освіти і науки України Савицька О.О., державний експерт Директорату вищої освіти і освіти дорослих Міністерства освіти і науки України Шикова О.М., начальник управління Департаменту моніторингу рівних прав і свобод Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Величанська С.В., директор Департаменту персоналу Державної служби України з надзвичайних ситуацій Доценко О.В., заступник Голови Профспілки працівників освіти і науки України Романюк С.М., завідувач кафедри цивільного та трудового права Академії праці, соціальних відносин і туризму Кравченко О.С., заступник начальника науково-координаційного управління Національної академії медичних наук України Овсяннікова Л.М., директор Київського коледжу будівництва, архітектури та дизайну Булгаков В.А., аналітик Аналітичного центру Асоціації міст України Мозгова Л.А., журналіст газети «Освіта України» Шулікін Д.А., працівники секретаріату Комітету з питань науки і освіти, представники освітянської та наукової спільноти, громадських організацій та експерти.

 

Під час засідання Комітету з питань науки і освіти було розглянуто такі питання:

 

1.              Про підготовку та затвердження робочої групи з доопрацювання проекту Закону про повну загальну середню освіту (реєстр. № 10204 від 05.04.2019, Кабінет Міністрів України).

Відповідно до статті 93 Конституції України 5 квітня 2019 року Кабінет Міністрів України подав на розгляд Верховної Ради України проект Закону України “Про повну загальну середню освіту”. Зазначений законопроект отримав реєстраційні номер 10204. Головним Комітетом із підготовки законопроекту до розгляду Верховною Радою України визначено Комітет з питань науки і освіти.

Кабінетом Міністрів України необхідність прийняття акту обґрунтовується потребою в нормативному забезпеченню реформування системи загальної середньої освіти, розпочатого після прийняття базового Закону України “Про освіту” у 2017 році.

Законопроект розроблено на виконання підпункту 2 пункту 6 розділу ХІІ Закону України “Про освіту” щодо підготовки та подання на розгляд Верховної Ради України пропозицій, спрямованих на приведення чинних освітянський законів до Закону України “Про освіту”.

Суб’єкт права законодавчої ініціативи, визначаючи мету проекту закону, звертає увагу на необхідність законодавчого підґрунтя для реформування системи загальної середньої освіти, що сприятиме підвищенню якості освіти у самій чисельній ланці вітчизняної освіти. Прийняття проекту сприятиме досягненню стратегічних цілей, зокрема Концепції реалізації державної політики у сфері реформування загальної середньої освіти “Нова українська школа” на період до 2029 року.

Враховуючи актуальність ухвалення Закону України “Про повну загальну середню освіту”, народні депутати України – члени Комітет одностайно вирішили внести зміни до Плану роботи Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти на період десятої сесії Верховної Ради України десятого скликання (лютий – липень 2019 р.) щодо проведення 29 травня 2019 року розширеного засідання Комітету з розгляду проекту Закону України “Про повну загальну середню освіту” (реєстр. № 10204 від 05.04.2019); доручити підкомітету з питань дошкільної, загальної середньої, інклюзивної освіти (Кремінь Т.Д.) узагальнити пропозиції та зауваження до законопроекту, які надійшли на адресу Комітету від органів державної виконавчої влади та місцевого самоврядування, наукових установ, громадських освітянських організацій тощо; затвердити склад робочої групи з підготовки проекту Закону України “Про повну загальну середню освіту” (реєстр. № 10204 від 05.04.2019), поданий Кабінетом Міністрів України.

 

2.              Проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо недопущення відключення від теплопостачання об’єктів соціальної інфраструктури (реєстр. № 7408 від 18.12.2017, н.д.С.Шахов).

Законопроект розроблено з метою забезпечення безперебійного надання тепла для об’єктів соціальної інфраструктури та недопущення виникнення надзвичайних ситуацій техногенного й природного характеру, а також запобігання порушенню прав споживачів теплової енергії. Для досягнення цієї мети пропонується внести зміни до статті 25 Закону України “Про теплопостачання”, статей 1, 11 Закону України “Про ринок природного газу” шляхом запровадження норм, які надають право теплогенеруючій організації безперебійно отримувати у необхідному обсязі газ, якщо організація є постачальником послуг для об’єктів соціальної інфраструктури.

Розглянувши даний законопроект та враховуючи висновки Головного науково-експертного управління Верховної Ради України, Міністерства освіти і науки України, Міністерства фінансів України, Національної академії наук України, Національної академії правових наук України, Національної академії медичних наук України, Національної академії педагогічних наук України, Профспілки працівників освіти і науки України, Комітету з питань запобігання та протидії корупції, Комітету з питань європейської інтеграції, народні депутати України – члени Комітету прийняли рішення рекомендувати Верховній Раді України поданий законопроект за результатами його розгляду в першому читанні повернути суб’єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання та направити це рішення до головного комітету, а саме Комітету з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки.

 

3.              Проект Закону про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо стимулювання інноваційної діяльності бюджетних установ (реєстр. № 10230 від 12.04.2019, н.д.О.Скрипник, О.Співаковський).

У пояснювальній записці до законопроекту визначено, що його розроблено з метою внесення доповнень до Бюджетного кодексу України в частині вдосконалення механізму державної підтримки інноваційної діяльності суб’єктів господарювання (бюджетних установ, організацій та підприємств) за пріоритетними напрямами інноваційної діяльності.

Законопроектом пропонується надати можливість бюджетним установам зараховувати до спеціального фонду бюджету власні надходження у вигляді дивідендів (доходу) від внесення нематеріальних активів, виключні майнові права, які належать бюджетній установі, до статутних капіталів господарських товариств. Це пов’язано з тим, що, бюджетним установам надано право вносити до статутного капіталу наукового парку або іншого суб’єкта підприємницької діяльності нематеріальні активи для подальшої їх комерціалізації, але прибуток від їх діяльності бюджетні установи отримати не можуть, оскільки є неприбутковими, а серед джерел їх власних надходжень, передбачених статтею 13 Бюджетного кодексу України, відсутні такі кошти, що отримуються у вигляді дивідендів, розпорядження частками (акціями) у статутних капіталах господарських товариств.

З урахуванням проведеного обговорення та враховуючи висновки Головного науково-експертного управління Верховної Ради України, народні депутати України – члени Комітету одностайно прийняли рішення рекомендувати Верховній Раді України поданий законопроект за результатами його розгляду в першому читанні прийняти за основу та в цілому з урахуванням техніко-юридичних зауважень та направити рішення до головного комітету, а саме Комітету з питань бюджету.

 

4.               Про проекти законів України:

- про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії мобінгу (реєстр. № 10118 від 01.03.2019), поданий народними депутатами України Білозір О.В., Співаковським О.В., Ледовських О.В., Мацолою Р.М. та іншими;

- про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо попередження та протидії мобінгу (реєстр. № 10118-1 від 18.03.2019), поданий народними депутатами України Веселовою Н.В., Мельничуком С.П.;

- внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії цькуванню (мобінгу) та іншим проявам упередженого ставлення в сфері праці (реєстр. № 10118-2 від 19.03.2019), поданий народними депутатами України Левченком Ю.В., Головком М.Й., Іллєнком А.Ю.

Комітет розглянув проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії мобінгу (реєстр. № 10118 від 01.03.2019), поданий народними депутатами України Білозір О.В., Співаковським О.В. та іншими; проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо попередження та протидії мобінгу (реєстр. № 10118-1 від 18.03.2019), поданий народними депутатами України Веселовою Н.В. та Мельничуком С.П. та проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії цькуванню (мобінгу) та іншим проявам упередженого ставлення в сфері праці (реєстр. № 10118-2 від 19.03.2019), поданий народними депутатами України Левченком Ю.В., Головком М.Й. та Іллєнком А.Ю.

Комітет відзначає, що:

законопроектом № 10118 пропонується шляхом внесення змін до Кодексу України про адміністративні порушення, Закону України “Про засади запобігання та протидії дискримінації в Україні” визначити поняття “мобінг (цькування)”, його типові ознаки, встановити адміністративну відповідальність за його вчинення,  а також  внести зміни до трудового законодавства України з метою врегулювання питання протидії та запобігання проявів мобінгу (цькування);

законопроектом № 10118-1 пропонується шляхом внесення змін до Кодексу законів про працю України, Закону України “Про зайнятість населення”, Закону України “Про колективні договори та угоди” запровадити у чинне законодавство поняття “мобінг” і тим самим врегулювати на законодавчому рівні права та гарантії для працівників, які постраждали від проявів мобінгу на робочому місці, а також передбачити адміністративну відповідальність за його вчинення;

законопроектом № 10118-2 пропонується внести зміни до Кодексу законів про працю, Кодексу України про адміністративні правопорушення, Закон України “Про колективні договори і угоди”, якими  визначити поняття “цькування (мобінг)”, встановити адміністративну відповідальність за цькування (мобінг), а також механізми запобігання та протидії цьому явищу шляхом закріплення в українському законодавстві принципу рівного ставлення в сфері праці та визначення основних форм упередженого ставлення як методів цькування (мобінгу), зокрема нерівномірний розподіл обсягів роботи між працівниками, що виконують однакову роботу, нерівність можливостей для кар’єрного росту тощо.

Головне науково-експертне управління у своєму висновку, погоджуючись з необхідністю законодавчого врегулювання захисту працівників від мобінгу на робочому місці, надало низку пропозицій щодо удосконалення законопроекту № 10118, які стосуються визначення “мобінгу”, необхідності  створення комплексної довгострокової програми протидії мобінгу в трудовому колективі тощо.

Враховуючи вищезазначене, народні депутати України – члени Комітету з питань науки і освіти одностайно прийняли рішення:

1. Рекомендувати Верховній Раді України відповідно до пункту 1 частини першої статті 114 Регламенту Верховної Ради України проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії мобінгу (реєстр. № 10118 від 01.03.2019), поданий народними депутатами України Білозір О.В., Співаковським О.В. та іншими, прийняти за основу та доручити Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення доопрацювати його до другого читання з врахуванням положень альтернативних законопроектів, у тому числі щодо конкретизації основних видів проявів мобінгу (цькування) у сфері праці.

2. Рекомендувати Верховній Раді України відповідно до пункту 3 частини першої статті 114 Регламенту Верховної Ради України проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо попередження та протидії мобінгу (реєстр. № 10118-1 від 18.03.2019), поданий народними депутатами України Веселовою Н.В., Мельничуком С.П. та проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії цькуванню (мобінгу) та іншим проявам упередженого ставлення в сфері праці (реєстр. № 10118-2 від 19.03.2019), поданий народними депутатами України Левченком Ю.В., Головком М.Й. та Іллєнком А.Ю., відхилити.

3. Направити цей висновок Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення.

 

5.              Проект Закону про внесення змін до Закону України “Про освіту” щодо виплати педагогічним та науково-педагогічним працівникам щомісячної надбавки за престижність педагогічної праці (реєстр. № 10100 від 27.02.2019, н.д.В.Кривенко, В.Амельченко, І.Артюшенко, І.Констанкевич, О.Дубінін, Н.Веселова та інші).

Розглянувши проект Закону про внесення змін до Закону України “Про освіту” щодо виплати педагогічним та науково-педагогічним працівникам щомісячної надбавки за престижність педагогічної праці (реєстр. № 10100 від 27.02.2019), поданий народними депутатами України Кривенком В.М., Амельченком В.В., Артюшенком І.А., Констанкевич І.М. та іншими, Комітет відзначає, що законопроектом пропонується встановлення щомісячної надбавки за престижність педагогічної праці в розмірі 30 відсотків посадового  окладу  (ставки  заробітної  плати) педагогічним і науково-педагогічним  працівникам закладів дошкільної, позашкільної, загальної середньої, професійної (професійно-технічної), вищої освіти, інших установ і закладів незалежно  від  їх  підпорядкування.

З урахуванням проведеного обговорення та враховуючи висновки Головного науково-експертного управління Верховної Ради України, Міністерства освіти і науки України, Міністерства фінансів України, Асоціації міст України, народні депутати України – члени Комітету прийняли рішення рекомендувати Верховній Раді України поданий законопроект, прийняти за основу та в цілому.

 

6.              Проект Постанови про внесення змін у додаток до Постанови Верховної Ради України “Про відзначення пам’ятних дат і ювілеїв у 2019 році” (реєстр. № 10182 від 22.03.2019, н.д.Т.Кремінь, І.Бриченко, В.Підберезняк, І.Савка).

Проект Постанови підготовлено з метою доповнення переліку найважливіших подій в суспільно-політичному житті України, які у 2019 році повинні відзначатися на загальнодержавному рівні, створення належних умов для організаційної підготовки до їх відзначення.

Постановою передбачено включення до переліку пам’ятних дат і ювілеїв у 2019 році ще однієї визначної події в історії української педагогічної освіти – 185-річчя з дня заснування Національного педагогічного університету імені М. П. Драгоманова.

За час свого існування Національний педагогічний імені М.П. Драгоманова перетворився у потужний центр педагогічної освіти, який складається з двох десятків факультетів, на яких функціонують понад сто кафедр та навчається близько 15,5 тисяч студентів. Університет продовжує бути харизматичним лідером України у підготовці вчительських кадрів. У півмільйонному загоні вчителів, які сьогодні активно працюють в українських школах, понад десять відсотків – його колишні випускники.

Прийняття проекту Постанови створить сприятливі умови для реалізації державної політики національної пам’яті та для організаційної підготовки до відзначення 185-річчя з дня заснування Національного педагогічного університету імені М.П. Драгоманова.

Розглянувши проект постанови, народні депутати України – члени Комітету прийняли рішення рекомендувати Верховній Раді України прийняти її за основу та в цілому та надіслати рішення Комітету Верховної Ради України з питань культури і духовності.

 

7.              Проект Закону про внесення змін до Закону України Про Дисциплінарний статут служби цивільного захисту” (реєстр. № 9231 від 08.11.2018, Кабінет Міністрів України).

Головним комітетом з опрацювання законопроекту є Комітет Верховної Ради України з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи.

Проект Закону України “Про внесення змін до Закону України “Про Дисциплінарний статут служби цивільного захисту” (реєстр. № 9231 від 23.10.2018), поданий Кабінетом Міністрів України, має на меті привести у відповідність Закон України “Про Дисциплінарний статут служби цивільного захисту” до вимог Законів України “Про запобігання корупції”, “Про освіту” та Рішення Рахункової палати від 12.09.2017 № 18-1.

Що стосується приведення у відповідність до вимог Закону України “Про освіту”, то законопроектом передбачається заміна термінології, а саме: змінюються слова “навчальні заклади” на “заклади освіти”, а також слова “ректор (начальник) навчального закладу” на “керівник закладу освіти” у всіх відмінках

З урахуванням проведеного обговорення та враховуючи висновки Головного науково-експертного управління Верховної Ради України, Міністерства освіти і науки України, Національної академії педагогічних наук України, народні депутати України – члени Комітету одностайно прийняли рішення рекомендувати Верховній Раді України поданий законопроект прийняти за основу та скерувати рішення до Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи.

 

8.              Про внесення змін до Рішення Комітету від 27.02.2019 р. (протокол № 103) “Про затвердження Інструкції з оформлення і подання документів на присудження Премії Верховної Ради України молодим ученим” та “Про затвердження Інструкції з оформлення і подання документів на здобуття іменної стипендії Верховної Ради України для молодих учених - докторів наук” щодо терміну подання у 2019 році на конкурси матеріалів від МОН України.

Міністерство освіти і науки України листом від 13.05.2019 № 1/10-1332 звернулося до Комітету з питань науки і освіти з проханням розглянути можливість продовжити у поточному році строки подання міністерством клопотання про присудження Премії Верховної Ради України молодим ученим (далі – Премії) та про рекомендації претендентів на отримання іменних стипендій Верховної Ради України для молодих учених – докторів наук (далі – Стипендії) до 26 червня.

З метою якісного попереднього відбору та подання Міністерством освіти і науки України до Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти клопотання про присудження Премії Верховної Ради України молодим ученим та рекомендації претендентів на отримання іменних стипендій Верховної Ради України для молодих учених – докторів наук необхідно прийняти низку нормативно-правових актів міністерства та провести організаційні заходи, зокрема: проходження державної реєстрації наказу Міністерства освіти і науки України, формування та затвердження персонального складу Комісії Міністерства освіти і науки України з попереднього відбору претендентів, проведення засідань відповідної Комісії, видання рішень Міністерства освіти і науки України про клопотання про присудження Премії та про рекомендації претендентів на отримання Стипендії тощо.

У зв’язку з викладеним Комітет Верховної Ради України з питань науки і освіти одностайно вирішив:

1. Внести зміни до Рішення Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти від 27.02.2019 до протоколу № 103 “Про затвердження Інструкції з оформлення і подання документів на присудження Премії Верховної Ради України молодим ученим”, додавши у абзац третій пункту 2 після слів “Міністерству освіти і науки України” слова “до 26 червня 2019 року включно”.

 

2. Внести зміни до Рішення Комітету від 27.02.2019 до протоколу № 103 “Про затвердження Інструкції з оформлення і подання документів на здобуття іменної стипендії Верховної Ради України для молодих учених - докторів наук”, доповнивши пункт 1 новим абзацом такого змісту:

“Визначити за необхідне подовження Міністерству освіти і науки України терміну подачі до Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти у 2019 році рішення про рекомендацію претендентів на отримання Стипендії з матеріалами документів претендентів на отримання Стипендії до 26 червня 2019 року включно”.

3. Надіслати це Рішення Комітету до Міністерства освіти і науки України.

 

9.              Про затвердження складу робочої групи з підготовки проекту Закону України “Про фахову передвищу освіту(реєстр. № 8321-д від 01.03.2019) до другого читання.

Заслухавши інформацію Першого заступника Голови Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти О.В. Співаковського, народні депутати України – члени Комітету одностайно прийняли рішення затвердити склад робочої групи з підготовки проекту Закону України “Про фахову передвищу освіту” (8321-д) до другого читання (вважати, що склад робочої групи може бути доповненим за поданням народних депутатів України – членів Комітету); звернутися до відповідних центральних органів державної виконавчої влади з проханням про делегування до складу Робочої групи відповідальних працівників цих органів.

 
Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

17 липня 2024 15:15
05 липня 2024 12:30
05 липня 2024 12:00
03 липня 2024 16:00
28 червня 2024 08:00
21 червня 2024 12:29
19 червня 2024 16:37
18 червня 2024 13:47
17 червня 2024 16:00
06 червня 2024 14:30