Інформація про результати засідання Комітету 18 травня 2016 року

 

1. Заслухано питання Про затвердження проекту рішення виїзного засідання Комітету на тему: «Про роботу органів державної виконавчої влади та місцевого самоврядування Миколаївської області щодо дотримання законодавства України про освіту для забезпечення функціонування та якості дошкільної, загальної середньої, позашкільної, професійно-технічної, вищої освіти».

Заслухали інформацію Першого заступника Голови Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти Співаковського О.В. та Голови підкомітету з питань освіти Креміня Т.Д. щодо затвердження проекту рішення виїзного засідання Комітету на тему: «Про роботу органів державної виконавчої влади та місцевого самоврядування Миколаївської області щодо дотримання законодавства України про освіту для забезпечення функціонування та якості дошкільної, загальної середньої, позашкільної, професійно-технічної, вищої освіти». Комітет Верховної Ради України з питань науки і освіти вирішив ухвалити проект рішення Комітету в цілому.

 

 

2. Розглянуто Проект Закону про внесення змін до Закону України “Про вищу освіту” щодо Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти (реєстр. № 2280а від 03.07.2015р., н.д.О.Співаковський, Р.Демчак, Т.Кремінь, С.Хлань, І.Суслова, А.Гордєєв) (друге читання).

Основною метою розробки зазначеного проекту Закону є створення правових умов для забезпечення формування якісного складу Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти, що буде спроможний протистояти наявним в системі вищої освіти негативним явищам і здатний сформувати в Україні нові механізми і стандарти забезпечення якості вищої освіти.

Прийняття законопроекту надасть можливість вдосконалити порядок формування складу Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти, що повинно забезпечити обрання до цього органу гідних, високоморальних і професійних осіб, які мають забезпечити становлення в Україні системи забезпечення якості вищої освіти згідно з європейськими стандартами, що призведе до забезпечення суспільного та економічного розвитку держави через формування висококваліфікованого людського капіталу та створення необхідних умов для реалізації учасниками освітнього процесу їхніх здібностей і талантів.

За результатами розгляду прийнято рішення рекомендувати Верховній Раді України прийняти законопроект № 2280а (друге читання), прийняти в цілому.

 

3. Розглянуто Проект Закону про внесення змін до статті 26 Закону України «Про позашкільну освіту» щодо забезпечення права інвалідів на доступ до позашкільної освіти (реєстр. № 2073а від 15.06.2015р., н.д.В.Писаренко).

Метою прийняття законопроекту є забезпечення більш повного розвитку особистості, талантів і творчості інвалідів, а також їхніх розумових і фізичних здібностей, посилення соціального захисту осіб з особливими потребами.

Прийнято рішення рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду у першому читанні законопроект № 2073а, прийняти за основу.

 

4. Розглянуто Проект Закону про внесення змін до Закону України «Про загальну середню освіту» (щодо діяльності міжнародних (інтернаціональних) загальноосвітніх навчальних закладів (шкіл) (реєстр. № 3380 від 30.10.2015р., н.д.Ю.Льовочкіна).

Законопроект розроблено з метою легалізації діяльності міжнародних навчальних закладів в Україні та забезпечення нормативного регулювання правовідносин, які на даний час не врегульовані діючим законодавством України.

Прийнято рішення рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду у першому читанні законопроект реєстр. № 3380, відхилити.

 

5. Заслухано питання Про розгляд електронної петиції «Захистимо професійну освіту України».

Заслухавши та обговоривши інформацію голови підкомітету Креміня Тараса Дмитровича про порушені в електронній петиції питання щодо захисту професійної (професійно-технічної) освіти в Україні та прискорення прийняття законопроекту № 3231 «Про професійну освіту» з метою реформування цієї сфери освіти, Комітет вирішив:

1. Інформацію зазначену в електронній петиції, прийняти до відома.

2. Схвалити проект відповіді Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти на електронну петицію з урахуванням пропозицій народного депутата України В. Литвина щодо чіткого визначення позиції Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти, яка полягає в тому, що для збереження і подальшого розвитку системи підготовки кваліфікованих кадрів в Україні необхідно негайно подолати вето Президента України на Закони України «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2016 рік» щодо фінансування професійно-технічної освіти» від 04.02.2016 №983-VIII та «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо фінансування професійно-технічної освіти» від 04.02.2016 №982-VIII, з метою направлення додаткових коштів в обсязі 1875,8 млн гривень на забезпечення нормального функціонування професійно-технічних навчальних закладів, а також необхідно прийняти Закон України про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2016 рік» щодо призупинення передачі майна державних професійно-технічних навчальних закладів в комунальну власність (реєстр. № 4365 від 01.04.2016 року).

3. Підготувати та надіслати  автору Виноградській Г.Є. відповідь на електронну петицію.

4. Розмістити відповідь Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти на електронну петицію на офіційному веб-сайті Верховної Ради України (система «Електронні петиції») з урахуванням визначеного Законом правового режиму інформації з обмеженим доступом.

5. Відповідно до частини третьої статті 7 Закону України «Про звернення громадян» переслати електронне звернення за належністю Кабінету Міністрів України для врахування питань, порушених в одержаному електронному зверненні, при доопрацюванні законопроекту про професійну освіту.

 

6. Заслухано питання Про стан підготовки до проведення вступної кампанії 2016 року та формування державного замовлення на підготовку фахівців.

Заслухавши інформацію першого заступника Міністра освіти і науки України Совсун І.Р., заступника Міністра економічного розвитку та торгівлі Клименко Ю.Л., а також, враховуючи виступи інших учасників засідання, Комітет відзначає позитивні зміни щодо забезпечення рівноправності у доступі до вищої освіти за рахунок скасування цільового прийому, звуження категорій осіб, які мають право на позачерговий вступ, удосконалення Умов прийому до вищих навчальних закладів в частині забезпечення доступності вищої освіти для осіб, які перебувають на тимчасово окупованих територіях.

У 2016 році для участі в тестуванні з української мови і літератури (як обов’язкового предмету), що відбулося 5 травня цього року, зареєструвалося 267006 осіб. Вступники мають можливість подавати 15 заяв на вступ без обмеження кількості навчальних закладів.

За результатами розгляду прийнято рішення:

1. Проект рішення Комітету з питань науки і освіти «Про стан підготовки до проведення вступної кампанії 2016 року та формування державного замовлення на підготовку фахівців» прийняти за основу.

2. Рекомендувати Міністерству освіти і науки України спільно з Міністерством економічного розвитку і торгівлі України та Міністерством фінансів України підготувати узгоджений збалансований варіант обсягу та розподілу державного замовлення на підготовку фахівців з вищою освітою та кваліфікованих робітничих кадрів у 2016 році з врахуванням реальних потреб економіки держави, забезпечення регіонального розвитку, пріоритетності інженерно-технічних спеціальностей та спеціальностей оборонного призначення.

3. Розглянути це питання повторно на найближчому черговому засіданні Комітету з питань науки і освіти.

 

7. Заслухано питання Про стан викладання фізико-математичних дисциплін у навчальних закладах України.

Заслухавши та обговоривши інформацію заступника Міністра освіти і науки України Стріхи М.В. щодо стану викладання фізико-математичних дисциплін в навчальних закладах України, та беручи до уваги відповідні інформаційно-аналітичні матеріали, надані Комітету з питань науки і освіти Міністерством освіти і науки України, Національною академією наук України, Національною академією педагогічних наук України, Українським центром оцінювання якості освіти Комітет наголошує, що якісне викладання математики й фізики в навчальних закладах є принципово важливим не лише для життєдіяльності особистості в сучасному суспільстві, але й  для успішного розвитку держави, забезпечення її кадрового потенціалу для підвищення  наукового, технічного, оборонного, економічного та інноваційного розвитку.

Загалом, оцінюючи сучасний стан викладання фізико-математичних дисциплін Комітет стверджує, що за останні роки рівень викладання освітніх галузей «Математика», «Фізика», «Хімія» і «Біологія», значно знизився.

Рішення редакційно опрацьовується в Комітеті. Текст рішення буде розміщено на веб-сайті Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти додатково.

 

8. Заслухано питання Про стан імплементації Закону України «Про наукову і науково-технічну діяльність».

Заслухавши інформацію заступника Міністра освіти і науки України Стріхи М.В. щодо стану імплементації Закону України «Про наукову і науково-технічну діяльність» Комітет Верховної Ради України з питань науки і освіти вирішив інформацію взяти до відома, Міністерству освіти і науки України щомісячно інформувати Комітет про хід імплементації Закону України «Про наукову і науково-технічну діяльність».

 

9. Заслухано питання Про інформацію щодо збору, зберігання та опублікування даних, що містяться в Єдиній державній електронній базі з питань освіти.

Заслухавши  інформацію першого заступника Міністра освіти і науки України Совсун І.Р. про збір, зберігання та опублікування даних, що містяться в Єдиній державній електронній базі з питань освіти, а також, враховуючи виступи інших учасників засідання, Комітет вирішив інформацію взяти до відома та вжити невідкладних заходів щодо захисту персональних даних учасників освітнього процесу, що містяться в ЄДЕБО, відповідно до вимог Закону України «Про захист персональних даних».

 

10. Різне:

Заслухано питання про пріоритетні напрями роботи Комітету з питань науки і освіти на друге півріччя 2016 року.

Заслухано питання про затвердження Плану заходів з підготовки та проведення слухань у Комітеті з питань науки і освіти на тему: «Законодавче забезпечення розвитку Національної інноваційної системи: стан та шляхи вирішення» (15 червня 2016 року).

Прийнято рішення затвердити План заходів та робочу групу з підготовки та проведення 15 червня 2016 року слухань у Комітеті Верховної Ради України з питань науки і освіти на тему: «Законодавче забезпечення розвитку Національної інноваційної системи: стан та шляхи вирішення».

 

Відео засідання можна подивитися за посиланням:   http://pedpresa.ua/158417-online-32.html

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

18 липня 2024 18:05
17 липня 2024 15:15
05 липня 2024 12:30
05 липня 2024 12:00
03 липня 2024 16:00
28 червня 2024 08:00
21 червня 2024 12:29
19 червня 2024 16:37
18 червня 2024 13:47
17 червня 2024 16:00