Інформація про результати засідання Комітету Верховної Ради з питань науки і освіти 13 липня 2016 року.

13 липня 2016 року під головуванням Першого заступника Голови Комітету з питань науки і освіти О.В. Співаковського відбулося засідання Комітету.

У засіданні взяли участь народні депутати України - члени Комітету – Кремінь Т.Д., Литвин В.М., Поплавський М.М.; народний депутат України Барна О.С.; народний депутат України Вадатурський А.О.; працівники секретаріату Комітету – завідувач секретаріату Комітету Чижевський Б.Г., заступник завідувача секретаріату Комітету Семенюк С.В., головні консультанти: Гарбуза С.А., Красняков Є.В., Нестеренко Л.С., Луцька А.В., заступник Міністра освіти і науки України Хобзей П.К., заступник Міністра економічного розвитку і торгівлі України – Торговий представник України Микольська Н.Я., радник заступника Міністра економічного розвитку і торгівлі України Палатко М., заступник директора Департаменту розвитку інновацій та інтелектуальної власності Міністерства економічного розвитку і торгівлі України Падучак В.М., начальник відділу освіти Міністерства фінансів України Бондаренко А., директор Інституту харчової біотехнології та геноміки Національної академії наук України Блюм Я.Б., заступник директора Департаменту науково-технічного розвитку – начальник відділу розвитку науково-технічної інфраструктури Міністра освіти і науки України Хименко О.А., аналітик Центру аналізу та розробки законодавства Асоціації міст України Мозгова Л.А., начальник Управління правового забезпечення промислової власності Державної служби інтелектуальної власності України Шатова І.О.

 

На засіданні розглядалися наступні питання:

1.  Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо вдосконалення законодавства у сфері державної системи біобезпеки під час створення, випробування, транспортування та використання генетично модифікованих організмів) (реєстр. № 1708 від 13.01.2015р., н.д.Д.Колєсніков, К.Павлов, Д.Шпенов).

2.  Проект Закону про внесення змін до статті 5 Закону України “Про розповсюдження примірників аудіовізуальних творів, фонограм, відеограм, комп’ютерних програм, баз даних” (щодо подолання піратства та поліпшення інвестиційного клімату) (реєстр. № 4571 від 04.05.2016р., КМУ).

3.  Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо заборони присвоєння географічним об’єктам, юридичним особам та суб’єктам права власності назв, які є іменами або псевдонімами російських державних політичних та військових діячів, а також осіб, які проводили антиукраїнську політику або співзвучні з цими іменами чи псевдонімами) (реєстр. № 3419 від 06.11.2015р., н.д.А.Білецький, Ю.Шухевич, О.Петренко).

4.  Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо обов’язковості харчування учнів загальноосвітніх навчальних закладів) (реєстр. № 4682 від 17.05.2016р., н.д.О.Барна, О.Ревега, О.Дехтярчук, О.Шевченко).

5.  Проект Закону про встановлення мораторію на закриття загальноосвітніх навчальних закладів державної і комунальної форм власності (реєстр. № 2721 від 23.04.2015р., н.д.О.Вілкул).

6.  Проект Закону про внесення змін до Закону України “Про загальну середню освіту” щодо запобігання реорганізації та ліквідації загальноосвітніх навчальних закладів, розташованих у селах, селищах, та наповнюваності класів (реєстр. № 2760 від 29.04.2015р., н.д.О.Вілкул).

7.  Про звернення до Президента України П. Порошенка, Прем’єр-міністра України В. Гройсмана, Голови Верховної Ради України А. Парубія щодо здійснення невідкладних заходів з врегулювання ситуації стосовно фінансування професійно-технічних навчальних закладів.

8.  Звіт про роботу Комітету за період четвертої сесії восьмого скликання.

9.  Про затвердження плану роботи Комітету на період п’ятої сесії восьмого скликання.

10.  Заслухано питання про проект Постанови Верховної Ради України «Про проведення парламентських слухань на тему: «Про стан та проблеми фінансування освіти і науки в Україні».

11.  Різне.

 

1.              Розглянуто Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо вдосконалення законодавства у сфері державної системи біобезпеки під час створення, випробування, транспортування та використання генетично модифікованих організмів) (реєстр. № 1708 від 13.01.2015р., н.д.Д.Колєсніков, К.Павлов, Д.Шпенов).

Законопроектом шляхом внесення змін до законів України «Про державну систему біобезпеки при створенні, випробуванні, транспортуванні та використанні генетично модифікованих організмів» та «Про Перелік документів дозвільного характеру у сфері господарської діяльності» передбачається законодавче врегулювання таких актуальних питань, як:

-                 створення ефективного механізму маркування генетично модифікованої продукції;

-                 удосконалення регулювання обігу біотехнологічних сортів рослин;

-                 запровадження процедури державного контролю, реєстрації та обігу насіння, отриманого шляхом застосування біотехнологій;

-                 визначення порядку захисту авторських прав власників зареєстрованих біотехнологічних сортів рослин;

приведення тексту Закону України «Про державну систему біобезпеки при створенні, випробуванні, транспортуванні та використанні генетично модифікованих організмів» до положень Регламенту (ЄС) Європейського Парламенту та Ради від 22 вересня 2003 року № 1829/2003 про генетично модифіковані продукти харчування і корма.

За результатами розгляду прийнято рішення погодитися з висновком Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України і рекомендувати Верховній Раді України законопроект № 1708 повернути його суб’єктам права законодавчої ініціативи на доопрацювання.

 

2.              Розглянуто Проект Закону про внесення змін до статті 5 Закону України «Про розповсюдження примірників аудіовізуальних творів, фонограм, відеограм, комп’ютерних програм, баз даних» (щодо подолання піратства та поліпшення інвестиційного клімату) (реєстр. № 4571 від 04.05.2016р., КМУ).

Метою проекту Закону України «Про внесення змін до статті 5 Закону України «Про розповсюдження примірників аудіовізуальних творів, фонограм, відеограм, комп'ютерних програм, баз даних» (далі - проект Закону) є забезпечення правової охорони прав авторів, виконавців, виробників фонограм (відеограм), комп'ютерних програм, баз даних при розповсюдженні їх творів та виконань, подолання піратства та поліпшення інвестиційного клімату в Україні.

За результатами розгляду прийнято рішення рекомендувати Верховній Раді України прийняти законопроект № 4783 за основу та в цілому як закон.

 

3.              Розглянуто Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо заборони присвоєння географічним об’єктам, юридичним особам та суб’єктам права власності назв, які є іменами або псевдонімами російських державних політичних та військових діячів, а також осіб, які проводили антиукраїнську політику або співзвучні з цими іменами чи псевдонімами) (реєстр. № 3419 від 06.11.2015р., н.д.А.Білецький, Ю.Шухевич, О.Петренко).

Основною метою даного законопроекту є внесення положень до чинного законодавства України, що забороняють присвоєння географічним об’єктам, юридичним особам та об'єктам права власності назв, які є іменами або псевдонімами російських державних, політичних та військових діячів, а також осіб, які проводили антиукраїнську політику або співзвучні з цими іменами чи псевдонімами, а також скасування перейменування об'єктів, яким вже було присвоєно такі назви.

За результатами розгляду прийнято рішення рекомендувати Верховній Раді України законопроект № 3491 відхилити.

 

4.              Розглянуто Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо обов’язковості харчування учнів загальноосвітніх навчальних закладів) (реєстр. № 4682 від 17.05.2016р., н.д.О.Барна, О.Ревега, О.Дехтярчук, О.Шевченко).

Зазначені зміни до законодавчих актів щодо харчування учнів дозволять забезпечити дітей шкільного віку необхідним харчуванням, створять умови для суттєвого зміцнення і збереження їх здоров’я та нададуть можливість задовольнити потреби кожної дитини в якісному та безпечному харчуванні за місцем її навчання. Також, призведуть до значного покращення не тільки соціального-побутового, а й суспільного характеру, оскільки батькам не доведеться турбуватися про те, чи не голодна їхня дитина протягом 7-8 годин навчання. Відповідно, зросте продуктивність роботи батьків та навчання учнів, які будуть здорові і нагодовані під час навчання.

Введення обов’язкового харчування не тільки надасть можливість зекономити значні бюджетні кошти, призначені на лікування учнів як зараз, так і в майбутньому, а й можливість державі виконати свої соціальні зобов’язання щодо забезпечення здорового дитинства, дбайливого ставлення до підростаючого покоління та турботи про майбутнє нашої нації.

Загальнообов’язкове харчування зменшить соціальні нерівності, контрасти життя різних соціальних прошарків населення, зменшить соціальну напругу в суспільстві, оскільки громадяни бачитимуть та відчуватимуть реальну турботу держави про підростаюче покоління.

За результатами розгляду прийнято рішення рекомендувати Верховній Раді України прийняти законопроект № 4682 за основу.

 

5.              Розглянуто Проект Закону про встановлення мораторію на закриття загальноосвітніх навчальних закладів державної і комунальної форм власності (реєстр. № 2721 від 23.04.2015р., н.д.О.Вілкул).

Метою прийняття законопроекту є недопущення закриття загальноосвітніх навчальних закладів державної і комунальної форм власності, оскільки такі дії, завдають значної шкоди громадянам відповідної території в здобутті повної середньої освіти, порушують гарантоване Конституцією України право кожного громадянина на освіту, а також негативно впливають на функціонування та зміцнення інституту сім’ї в українському суспільстві та державі в цілому.

За результатами розгляду прийнято рішення рекомендувати Верховній Раді України прийняти законопроект № 2721 повернути його суб’єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання.

 

6.              Розглянуто Проект Закону про внесення змін до Закону України «Про загальну середню освіту» щодо запобігання реорганізації та ліквідації загальноосвітніх навчальних закладів, розташованих у селах, селищах, та наповнюваності класів (реєстр. № 2760 від 29.04.2015р., н.д.О.Вілкул).

Метою прийняття законопроекту є недопущення закриття загальноосвітніх навчальних закладів державної і комунальної форм власності, оскільки такі дії, завдають значної шкоди громадянам відповідної території в здобутті повної середньої освіти, порушують гарантоване Конституцією України право кожного громадянина на освіту, а також негативно впливають на функціонування та зміцнення інституту сім’ї в українському суспільстві та державі в цілому.

За результатами розгляду прийнято рішення рекомендувати Верховній Раді України прийняти законопроект № 2760 за основу.

 

7.              Про звернення до Президента України П. Порошенка, Прем’єр-міністра України В. Гройсмана, Голови Верховної Ради України А. Парубія щодо здійснення невідкладних заходів з врегулювання ситуації стосовно фінансування професійно-технічних навчальних закладів.

Заслухавши інформацію Першого заступника Голови Комітету Співаковського О.В. щодо штучно створеної непродуманими діями кризової ситуації в професійно-технічній освіті, Комітет Верховної Ради України з питань науки і освіти вирішив звернутися до Президента України п. Порошенка, Прем’єр-міністра України В. Гройсмана, Голови Верховної Ради України А. Парубія щодо здійснення невідкладних заходів з врегулювання ситуації стосовно фінансування професійно-технічних навчальних закладів.

8.              Звіт про роботу Комітету за період четвертої сесії восьмого скликання.

Заслухавши інформацію Першого заступника Голови Комітету Співаковського О.В. про роботу Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти за четверту сесію VІІІ скликання Комітет вирішив:

Інформацію про роботу Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти за четверту сесію VІІІ скликання взяти до відома.

 

9.              Про затвердження плану роботи Комітету на період п’ятої сесії восьмого скликання.

Заслухавши інформацію Першого заступника Голови Комітету Співаковського О.В. про затвердження плану роботи Комітету на період п’ятої сесії восьмого скликання Комітет вирішив:

Інформацію про затвердження плану роботи Комітету на період п’ятої сесії восьмого скликання Комітет вирішив взяти до відома.

 

10.          Заслухано питання про проект Постанови Верховної Ради України «Про проведення парламентських слухань на тему: «Про стан та проблеми фінансування освіти і науки в Україні».

Заслухавши інформацію Першого заступника Голови Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти Співаковського О.В. та Голови підкомітету з питань освіти Креміня Т.Д., Комітет Верховної Ради України з питань науки і освіти вирішив:

1. Рекомендувати Верховній Раді України прийняти проект Постанови «Про проведення парламентських слухань на тему: «Про стан та проблеми фінансування освіти і науки в України.

2. Доручити виступати від Комітету при розгляді цього питання на пленарному засіданні Верховної Ради України народному депутату України, Першому заступнику Голови Комітету з питань науки і освіти О.В. Співаковському.

 

11.          Різне.

Народний депутат України – Голова підкомітету з питань освіти Кремінь Т.Д. висловив пропозицію провести спільне Засідання Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти з Комітетом з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення та спільне Засідання Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти з Комітетом з питань бюджету.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

17 липня 2024 15:15
05 липня 2024 12:30
05 липня 2024 12:00
03 липня 2024 16:00
28 червня 2024 08:00
21 червня 2024 12:29
19 червня 2024 16:37
18 червня 2024 13:47
17 червня 2024 16:00
06 червня 2024 14:30