Національний еколого-натуралістичний центр учнівської молоді

Міністерства освіти і науки України – «З дітьми і для дітей»!

 

Позашкільна еколого-натуралістична освіта учнівської молоді, яка вміло поєднує загальні та регіональні проблеми, є на сьогодні найбільш значущою.

Провідною установою в галузі розвитку позашкільної біологічної, екологічної, аграрної освіти є Національний еколого-натуралістичний центр учнівської молоді Міністерства освіти і науки України (далі – НЕНЦ). Директор закладу: професор, доктор педагогічних наук Вербицький Володимир Валентинович.

НЕНЦ координує роботу 134 профільних позашкільних навчальних закладів (станцій юних натуралістів, еколого-натуралістичних центрів), а також роботу профільних відділень палаців та будинків творчості дітей та юнацтва, дитячі ботанічні сади, понад 7,6 тис. творчих учнівських об’єднань за 69 профілями, які працюють на базі обласних, районних та міських еколого-натуралістичних центрів (станцій юних натуралістів), охоплення дітей та учнівської молоді складає понад 120,5 тис. осіб на рік. Заклад співпрацює з профільними науковими установами, за допомогою міжнародних конкурсів та програм інтегрується в світовий освітній простір.

Для реалізації освітніх завдань НЕНЦ має необхідну матеріальну базу: сільськогосподарський, зоолого-тваринницький та квітково-декоративний комплекси, метеомайданчик, дендропарк «Юннатівський», Народний музей хліба, Всеукраїнський профільний табір оздоровлення та відпочинку «Юннат», їдальня. Помологічна колекція Центру нараховує понад 500 сортів плодових та кісточкових культур, ампелографічна – 200 сортів винограду, колекція квітково-декоративних рослин відкритого ґрунту – 620, закритого – 180 видів. У тваринницькому комплексі вирощуються 45 порід кролів та 100 порід сільськогосподарської птиці. У навчальній тематичній експозиції аквакомплексу – понад 100 видів акваріумних риб та рептилій, 120 видів водних рослин.

Родзинкою НЕНЦ є дендрологічний парк «Юннатський» (загальна площа – 13,7 га). Територія парку є частиною парку-пам'ятки садово-паркового мистецтва «Березовий гай». У березні 2006 року територія НЕНЦ отримала статус дендрологічного парку місцевого значення «Юннатський».

На базі Всеукраїнського профільного оздоровчого табору «Юннат» систематично проводиться зимове та літнє оздоровлення переможців всеукраїнських конкурсів, акцій, операцій.

Щорічно проводяться понад 50 організаційно-масові заходів (очного-заочного типу).

Для вирішення завдань допрофільної підготовки, соціальної інтеграції та професійного самовизначення учнів на базі НЕНЦ працює Природнича школа учнівської молоді. Навчання у Школі здійснюється у наукових відділеннях за напрямами: природничий (із секціями біології, хімії, біоінформатики тощо); аграрний (із секціями агрономії, садівництва, лісознавства, бджільництва, ветеринарії тощо); декоративно-прикладний (із секціями народних ремесел, флористики та фітодизайну тощо); людинознавчий (із секціями психології, соціології, медицини тощо); наукових стажувань тощо.

НЕНЦ є засновником та організатором різноманітних всеукраїнських конкурсів, акцій, експедицій, зокрема: Всеукраїнського конкурсу винахідницьких і раціоналізаторських проектів еколого-натуралістичного напряму, Всеукраїнського конкурсу «Юний селекціонер і генетик», Всеукраїнського конкурсу досягнень юних зоологів і тваринників, Всеукраїнського чемпіонату з інформаційних технологій «Екософт», Всеукраїнського форуму учнівської та студентської молоді “Дотик природи”, Всеукраїнських експедиційно-польових зборів команд юних екологів і натуралістів за основними профілями еколого-натуралістичного напряму позашкільної освіти (екологія, ботаніка, зоологія), Всеукраїнського зльоту учнівських виробничих бригад, трудових аграрних об’єднань загальноосвітніх і позашкільних навчальних закладів, Всеукраїнського зльоту учнівських лісництв загальноосвітніх і позашкільних навчальних закладів, Всеукраїнського конкурсу «Земля – наш спільний дім», Всеукраїнського конкурсу дослідницько-експериментальних робіт із природознавства «Юний дослідник», Всеукраїнського юнацького фестивалю «В об’єктиві натураліста»; Всеукраїнського фестивалю «Україна-сад», Всеукраїнського фестивалю «Українська паляниця», Всеукраїнського конкуру з квітникарства та ландшафтного дизайну «Квітуча Україна», Всеукраїнського конкурсу з флористики та фітодизайну «Квіткові килими», ІІІ етапу Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів-членів МАН України (відділення екології та аграрних наук); ІІІ етапу Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів-членів МАН України (відділення хімії та біології), Всеукраїнської інтернет-олімпіади «Крок до знань», Міжнародного пленеру з лозоплетіння тощо.

З метою інтеграції національної освіти в європейський та світовий освітні простори Національним еколого-натуралістичним центром учнівської молоді щороку розвивається міжнародна співпраця. На національному рівні це здійснюється через участь юннатів України у фіналах одинадцяти міжнародних конкурсів: Міжнародного конкурсу екологічних проектів з енергоефективності «Енергія і середовище», Всесвітнього конкурсу науково-технічної творчості молоді Intel ISEF, Міжнародної Олімпіади Проектів I-SWEEЕP, Міжнародного конкурсу INFORMATRIX, Міжнародного конкурсу INESPO, олімпіади екологічних проектів INEPOEurоasia, Балтійського науково-інженерного конкурсу, щорічної Білоруської конференції учнів, Білоруського конкурсу науково-біологічних робіт учнів загальноосвітніх і позашкільних навчальних закладів, Міжнародного Фестивалю молодих науковців E(x)plory, тощо.

Різнопланова видавнича робота НЕНЦ: видання науково-художнього журналу для дітей та юнацтва «Паросток» (видається з 1994 року. Дане видання, не має аналогів в Україні, допомагає збагнути таємниці природи, гармонію стосунків людини і довкіллі), програм роботи творчих учнівських об’єднань екологічних, біологічних та аграрних об’єднань, тематики і методики дослідницької роботи, матеріалів науково-практичних конференцій, методичних збірників, тематичних випусків журналів «Рідна школа», «Початкова школа», «Дошкільне виховання», науковий вісник НЕНЦ, газета «Юннат».

Тобто, Національний еколого-натуралістичний центр учнівської молоді – це сучасний заклад освіти, який надає знання в галузі біології, екології та агрономії сотням учнів та студентів, поглиблює уявлення про навколишній світ, формує екологічну культуру особистості. НЕНЦ – це багатофункціональна установа, де кожна дитина і доросла людина може потрапити в атмосферу світу природи.

 

Комітет Верховної Ради України з питань науки і освіти та його секретаріат плідно співпрацюють з Національним еколого-натуралістичним центром учнівської молоді. Так, щомісячно в рекреації приміщення Комітету (вул. Садова, 3-а, 13 поверх) розміщуються тематичні виставки, на яких представляються художньо-етичні доробки вихованців Національного еколого-натуралістичного центру учнівської молоді. Зазначені виставки, викликають інтерес народних депутатів України, працівників Апарату Верховної Ради України, відвідувачів парламенту. Представники Комітету беруть активну участь в проведенні заходів, які організує Національний еколого-натуралістичний центр учнівської молоді Міністерства освіти і науки України.

Сайт Національного еколого-натуралістичного центру учнівської молоді: www.nenc.gov.ua

 

     

 

      

 

           

 

 

     

 

 

                     

 

 

      

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

17 липня 2024 15:15
05 липня 2024 12:30
05 липня 2024 12:00
03 липня 2024 16:00
28 червня 2024 08:00
21 червня 2024 12:29
19 червня 2024 16:37
18 червня 2024 13:47
17 червня 2024 16:00
06 червня 2024 14:30