Інформація про результати засідання Комітету 11 травня 2016 року

 

1. Заслухано питання Про звернення Ради президентів академій наук України щодо ліцензування освітньої діяльності на третьому (освітньо-науковому) рівні вищої освіти.

Вирішено внести зміни до постанови Кабінету Міністрів України від 30 грудня 2015 року №1187 у частині врахування особливостей дослідницької підготовки кадрів вищої кваліфікації науковими установами, запровадження науковими установами та вищими навчальними закладами як власних, так і спільних освітньо-наукових програм підготовки докторів філософії.

За результатами розгляду прийнято рішення підтримати пропозицію Ради президентів академій наук України щодо збереження у 2016 році правил діяльності аспірантури, що діяли до набрання чинності нового Закону України «Про вищу освіту»,

Доручити підкомітету з питань науки, інноваційної діяльності та інтелектуальної власності (народний депутат України Кириленко І.Г.) разом з секретаріатом Комітету та Міністерством освіти і науки України опрацювати з врахуванням висловлених пропозицій народних депутатів-членів Комітету запропонований Радою президентів академій наук України проект закону та підготувати узагальнені законодавчі пропозиції для їх подання до Верховної Ради України.

 

2. Розглянуто Проект Закону про внесення змін до додатків № 3 та № 6 до Закону України «Про Державний бюджет України на 2016 рік» щодо збільшення видатків на проведення зовнішнього незалежного оцінювання (реєстр. № 4524 від 25.04.2016р., КМУ).

Головним завданням законопроекту є внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2016 рік» з метою забезпечення належного та вчасного проведення у 2016 році зовнішнього незалежного оцінювання випускників загальноосвітніх навчальних закладів.

Проект акта погоджено без зауважень з Міністерством фінансів України, потребує погодження із Міністерством економічного розвитку та торгівлі України, Міністерством юстиції України.

Прийняття законопроекту забезпечить організацію проведення належного та вчасного зовнішнього незалежного оцінювання випускників загальноосвітніх навчальних закладів, знизить ризики вчинення корупційних дій як зі сторони штатних працівників Українського центру оцінювання якості освіти та регіональних центрів оцінювання якості освіти, так і зі сторони залучених до проведення ЗНО педагогічних, науково-педагогічних та наукових працівників.

За результатами розгляду прийнято рішення рекомендувати Верховній Раді України прийняти Проект Закону про внесення змін до додатків № 3 та № 6 до Закону України «Про Державний бюджет України на 2016 рік» щодо збільшення видатків на проведення зовнішнього незалежного оцінювання (реєстр. № 4524 від 25.04.2016р., КМУ) за основу та в цілому як Закон України, з висловленням застереження щодо недопущення зменшення резерву освітньої субвенції, що передбачена для навчальних закладів, які знаходяться на території Донецької та Луганської областей, на яких органи державної влади тимчасово не здійснюють або в не повному обсязі свої повноваження.

 

3. Розглянуто Проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо відновлення безкоштовного харчування окремих категорій учнів загальноосвітніх та професійно-технічних навчальних закладів (реєстр. № 3829-1 від 11.02.2016р., н.д.Н.Королевська, Ю.Солод).

Метою прийняття цього законопроекту є повернення права на безкоштовне харчування для всіх учнів 1-4 класів загальноосвітніх навчальних закладів, учнів 5-11 класів із сімей, які отримують допомогу відповідно до Закону України «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям», а також дітей з неповних та багатодітних сімей у професійно-технічних навчальних закладах.

Враховуючи те, що Комітет Верховної Ради України з питань науки і освіти на своєму засіданні 3 лютого 2016 року (протокол № 33) ухвалив рішення про прийняття проекту Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо відновлення безкоштовного харчування учнів загальноосвітніх навчальних закладів (реєстр. № 3829 від 27.01.2016 року), внесеного народними депутатами України Співаковським О.В., Кириленком І.Г., Кременем Т.Д., Литвином В.М., Поплавським М.М., Скрипником О.О. та іншими, в якому майже повністю відображені норми та положення альтернативного законопроекту (реєстр. № 3829-1) Комітет вирішив рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України  (реєстр. № 3829-1 від 11.02.2016 року), внесений народними депутатами України Королевською Н.Ю., Солодом О.О., відхилити.

 

4. Розглянуто Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо авторського права та суміжних прав (реєстр. № 3692 від 22.12.2015р., н.д.В.Пташник, П.Костенко, І,Подоляк, О.Скрипник, Т.Острікова, Н.Кацер-Бучковська, Р.Семенуха, І.Сисоєнко, І.Крулько, І.Климпуш-Цинцадзе, А.Шкрум).

Метою законопроекту є подальше удосконалення регулювання відносин, пов’язаних з набуттям, розпорядженням та захистом прав інтелектуальної власності на службові твори, твори, створені за замовленням та твори, створені при виконанні робіт за договором, упорядкування чинного законодавства в сфері інтелектуальної власності щодо цих об’єктів та врахування положень законодавства Європейського Союзу стосовно інтелектуальної власності, що відповідатиме основним напрямам зовнішньоекономічної політики держави та поліпшенню інвестиційного клімату в Україні.

Прийняття та введення в дію проекту Закону забезпечить реалізацію прав осіб, удосконаленню суспільних та господарських відносин щодо набуття, здійснення та захисту прав інтелектуальної власності, ефективному захисту прав інтелектуальної власності, і як наслідок, покращенню інвестиційного клімату та розвитку підприємницької діяльності в Україні.

Реалізація Закону забезпечить адаптацію законодавства України до законодавства Європейського Союзу.

За результатами розгляду прийнято рішення рекомендувати Верховній Раді України прийняти законопроект № 3692 за основу.

 

5. Розглянуто Проект Закону про внесення зміни до Закону України «Про вищу освіту» (щодо обрання керівника вищого навчального закладу) (реєстр. № 2603 від 08.04.2015р., н.д.І.Мельничук).

Метою прийняття даного нормативного-правового акту є забезпечення інноваційного розвитку країни на основі підготовки конкурентоспроможного людського капіталу; зміна орієнтирів у освітніх процесах; ставка на сучасність, мобільність, технологічність, оновлення та омолодження особового складу вищих навчальних закладів, який зможе забезпечити проєвропейський напрямок розвитку освіти в Україні, втілити сучасні підходи у вихованні та навчанні майбутніх кадрів. Легко інтегрувати в освітній процес кращі європейські практики зможуть нові керівники, які володіють новітніми підходами до управління та менеджменту навчальними закладами.

Рішення не прийнято.

 

6. Розглянуто Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо призначення, звільнення, заохочення, притягнення до дисциплінарної відповідальності та звітування керівників дошкільних, загальноосвітніх і позашкільних навчальних закладів (реєстр. № 3776 від 15.01.2016р., н.д.Ю.Бублик).

Метою і завданнями прийняття цього законопроекту є необхідність уточнення законодавчого регулювання питань призначення, звільнення, заохочення, притягнення до дисциплінарної відповідальності та звітування керівників дошкільних, загальноосвітніх та позашкільних навчальних закладів у зв’язку з нечіткістю положень багатьох законодавчих актів у сфері освіти в цих питаннях, що є наслідком їх неузгодженості з конституційними вимогами щодо порядку управління об’єктами комунальної власності.

Прийнято рішення рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України (реєстр. № 3776 від 15.01.2016р.), внесений народним депутатом України Бубликом Ю.В., відхилити.

 

7. Розглянуто Проект Закону про внесення змін до Закону України «Про освіту» (щодо військово-патріотичного виховання та початкової військової підготовки) (реєстр. № 2814 від 12.05.2015р., н.д.В.Гудзенко).

Законопроект розроблено з метою покращення рівня забезпечення організації військово-патріотичного виховання та військової підготовки потенційних захисників Вітчизни. Законопроектом пропонується  законодавчо закріпити відповідальність відповідних органів виконавчої влади за забезпечення організації роботи щодо військово-патріотичного виховання та навчальної військової підготовки української молоді.

Вирішено рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України (реєстр. № 2814 від 12.05.2015р.), внесений народним депутатом України Гудзенком В.І., повернути суб’єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

18 липня 2024 18:05
17 липня 2024 15:15
05 липня 2024 12:30
05 липня 2024 12:00
03 липня 2024 16:00
28 червня 2024 08:00
21 червня 2024 12:29
19 червня 2024 16:37
18 червня 2024 13:47
17 червня 2024 16:00